hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣來往屯門西北一帶
開啟左側

[經歷分享/報告] 青衣來往屯門西北一帶

ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 17:52 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-1-3 17:43
青衣越南,行汀九橋嘅優勢就越大。青衣站搭68A嘅話同行青衣西路出可能只相差10分鐘甚至更少,但去到青華 ...

咁青衣站計嘅話兩邊又唔止差10分鐘⋯⋯計埋停站都差接近15分鐘
如果你淨做青南,放美景,行青康路直出西路,咁即係要當新線咁開,冇得抽68A 嘅車,要用額外資源,九巴點會同你開

何況咁樣行法非繁忙時間有幾多人坐大家都心知肚明

miklcct 發表於 2021-1-3 17:54 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 17:52
咁青衣站計嘅話兩邊又唔止差10分鐘⋯⋯計埋停站都差接近15分鐘
如果你淨做青南,放美景,行青康路直出西 ...

我諗法係放青衣站,行青敬路、青康路上汀九橋,換返68A出葵興,平日30分鐘一班,假日15分鐘一班。
進智公交
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 18:05 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-1-3 17:54
我諗法係放青衣站,行青敬路、青康路上汀九橋,換返68A出葵興,平日30分鐘一班,假日15分鐘一班。
...

首先長安會冇咗車去屯門,另外青衣站本來做緊非繁15分鐘一班,減到落30但係去轉車站嘅時間同68A 冇分別,應該唔會過到區議會⋯⋯

其實我諗青南介意嘅唔係要轉車,而係點轉都慢

如果做返繁時限定,葵芳經青衣站,西路,汀九橋版63M,IVE 42A/249X<>63M 去市中心繁時應該30分鐘有找,仲要63M 做得返上去 12/15 分鐘一班,頻密加快捷,其實都正
HF3204@243M 發表於 2021-1-3 18:07 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2021-1-2 19:04
朝早數過
長亨 0725 0733 0742 0750 咁到
0725 前果班就唔知點解好鬼多人等同成日爆

再密都好我青衣尾站上唔到車
有 eta 都冇用...
miklcct 發表於 2021-1-3 18:24 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 18:05
首先長安會冇咗車去屯門,另外青衣站本來做緊非繁15分鐘一班,減到落30但係去轉車站嘅時間同68A 冇分別, ...

做繁時線無意思,做全日線先可以方便青衣居民返大陸
進智公交
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-3 18:25 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 18:05
首先長安會冇咗車去屯門,另外青衣站本來做緊非繁15分鐘一班,減到落30但係去轉車站嘅時間同68A 冇分別, ...

一步一步嚟,有新路線,又大幅增加青衣覆蓋範圍唔淨止青衣站,疏車都唔會難過區會,68A兜荃灣都係差唔多15分鐘
HF3204@243M 發表於 2021-1-3 18:29 | 顯示全部樓層

其實夾硬拉屯公線
不如諗吓拉 E32A 落水
葵涌邨開,跟 A32 入島 (加兜翠怡),之後行屯赤入東涌,順便停埋屯公轉車站
大前題係屯公唔塞車...
但而家有可能發生既係
屯公塞公會令到青衣都塞埋車...
tony223 發表於 2021-1-3 18:30 | 顯示全部樓層
其實屯青線最應該搵66M來做 (屯門段跟66行)
本身班荃灣客可以搵57M拉長去大興同加落車拍卡雙向分段便可
唔駛再用額外資源之餘又唔會點影響到原有乘客

至於青衣段,
如果想兜晒成個青衣就一定係青衣站經長安再跟非繁E32去青華苑上公路,不過時間上冇20分鐘都唔使上公路
至於跟番68E/279X走線其實都問題唔大,基本上青南客都習慣搭68E/279X由青華苑行去康祥樓轉249M

不過其實條屯青線行青馬加屯赤會唔會快過行汀九加屯公?
是關如果行青馬加屯赤可以做多班迪士尼客,而屯碼一帶既乘客亦因此受惠,不過行屯赤就變左屯門其他地區轉車就會等耐D
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 18:33 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-3 18:25
一步一步嚟,有新路線,又大幅增加青衣覆蓋範圍唔淨止青衣站,疏車都唔會難過區會,68A兜荃灣都係差唔多1 ...

疏咗一倍喎,你覺得青北啲居民唔會嘈咩⋯⋯
68A 兜荃灣的確係要差唔多15分鐘,但唔見得兜青衣會少過呢個數⋯⋯

lsc04d11 發表於 2021-1-3 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層

呀 過兩年有清明重陽限定路線曾咀經屯赤去青衣 借客量去爭取! 但卻要等多年半……