hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣來往屯門西北一帶
開啟左側

[經歷分享/報告] 青衣來往屯門西北一帶

Twinings 發表於 2021-1-2 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-1-2 21:43
寶田開經得54區就直接經虎地上屯公,造福下兆康居民啦。

想做福兆康居民,可另開65M
54區開,經兆康北、富泰,屈返轉頭藍地交匯處上屯公,停屯公三站+屯轉出荃/葵
Anonymous 發表於 2021-1-2 22:39 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2021-1-2 22:31
有冇睇題目呀?
樓主關注緊青衣至屯門醫院/青松觀附近地區嘅交通呀,如果兆康北開行哂屯公三站點去?你都 ...

一來遲D開54區嘅荃葵線咪去到,你慌條線唔開全日咩?
二來要解決問題根本唔需要直達,如果唔係多多線都唔夠

三來我其實唔係想幫樓主解決問題,區區都有死位你補得幾多?點解你覺得我喺度出post就一定要係幫樓主解決問題?
HG6729 發表於 2021-1-2 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-1-2 22:39
一來遲D開54區嘅荃葵線咪去到,你慌條線唔開全日咩?
二來要解決問題根本唔需要直達,如果唔係多多線都唔 ...

大埔鴨島同馬鞍山機本上冇乜死位
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-2 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Twinings 發表於 2021-1-2 22:31
有冇睇題目呀?
樓主關注緊青衣至屯門醫院/青松觀附近地區嘅交通呀,如果兆康北開行哂屯公三站點去?你都 ...

樓主唔介意轉車,只係嫌而家點轉都慢,屯轉有得轉汀九橋直出青衣已經大大改善。當然青松觀/屯門醫院個死位都解決埋就bonus。
lsc04d11 發表於 2021-1-2 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-1-2 21:58
屯門要有線經汀九橋去青衣係底線,其它乜措施都唔收貨。搭58M轉68A,如果重要再轉249M去長康嘅話結果重耐 ...

耐過去淺水灣? 你又好似誇張咗啲喎
 樓主| GZ4031 發表於 2021-1-2 23:48 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-2 23:17
樓主唔介意轉車,只係嫌而家點轉都慢,屯轉有得轉汀九橋直出青衣已經大大改善。當然青松觀/屯門醫院個死 ...

真, 我已經冇放大價錢牌問題
只係根本我用盡所以可行走法都係未如理想, 要極端到行上山用140M 轉兩次輕鐵追時間 (仲要三程都完全唔洗等) 先做到總計45分鐘條咁靚既數...

代表應該要有屯轉車行汀九入青衣, 而總站一唔一定係西北? 唔一定, 但你擺屯門東南, 同140M 鬼打鬼就冇意義
你擺西北可以對屯門醫院一帶, 甚至欣紫田交通作改善, 係叫winwin

fly831 發表於 2021-1-3 00:06 | 顯示全部樓層

其實一般會係140M到三聖最快入到屯門, 但之後其實點轉都慢, 最直接會係505->751 或 614/614P (鳯地落)
不過505本身都幾惡等

如果巴士, 個人覺得夾岩時間搭68A其實唔算太耐, 係衰在要喺紅橋落行去, 邊個站行去都唔係人咁品

BTW樓主有冇試過43B轉西鐵再轉輕鐵? 個人覺得有機會再快D

最愛猛男
 樓主| GZ4031 發表於 2021-1-3 01:28 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2021-1-3 00:06
其實一般會係140M到三聖最快入到屯門, 但之後其實點轉都慢, 最直接會係505->751 或 614/614P (鳯地落)
不過 ...

505 轉751 好彩既話做到15分鐘內入到屯門醫院
68A 去紅橋快, 但衰在搭之前搭之後都行... 加埋行路行左25分鐘, 搭就36分鐘, 咁為咩呢...

43B 唔會, 41M 已經最直接, 楊屋道直行去西站快過43B 兜沙咀道食燈, 43B 最盡都係平手

其實打咁大版data, 我自己最傾向去長亨叫三飛 (140M 68E 279X), 去到三聖叫四飛 (K51 K53轉輕鐵 505轉輕鐵 53), 去到大欖就十飛轉西鐵
邊一度有車就上邊架, 因為機率上, 三聖最多都係等5分鐘, 大欖直頭多數3分鐘內走到人
當冇直車既情況, 最好一定係有車上車有鐵上鐵, 而唔去計較貴唔貴

68A 既情況實在太惡劣, 車好疏 (上午番屯門20/25...), 塞荃灣, 唔到西北區內, 更唔行汀九
所以先衍生出甚麼 279X 轉269C 轉WRL 轉610 751 四重轉車都快過68A...
mic4126 發表於 2021-1-3 03:05 | 顯示全部樓層
其實叫條x線經青衣南(ive)果頭咪收得仲多
仲可以避咗荃灣路
miklcct 發表於 2021-1-3 06:58 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-1-2 23:41
耐過去淺水灣? 你又好似誇張咗啲喎

我住嗰度搭58M轉960/961轉6/6X/260去淺水灣大約1小時10分到1小時15分(以皇后大道東唔塞計),但如果搭58M轉68A去到青衣站都已經成55分鐘。當中68A車疏係死症。

但係如果搭58M小欖轉140M嘅話,係全程35-40分鐘到青華苑。
進智公交