hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青衣來往屯門西北一帶
開啟左側

[經歷分享/報告] 青衣來往屯門西北一帶

kingprowm 發表於 2021-1-3 15:39 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 14:15
若果63M 復辦,但只到洪福,並改為葵芳站開經翠怡,青衣站,西路上汀九橋又得唔得呢
...

葵青段冇大意見,但屯元段就算唔去元朗站,起碼都應該去元朗西啦,有乜理由只去洪福

樂仔〞 發表於 2021-1-3 15:42 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 15:38
其實唔使做IVE 都得掛,有青衣站,翠怡+葵芳就應該夠客

其實 IVE 先怨得最多年無直車返屯門嗰個
而且葵芳客見你兜青衣都未必肯搭,經荃灣都只係 10 分鐘,經青衣邊止 ...
除非你屯門有獨市位 ...
樂仔〞 發表於 2021-1-3 15:43 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-1-3 15:39
葵青段冇大意見,但屯元段就算唔去元朗站,起碼都應該去元朗西啦,有乜理由只去洪福

元朗客行大欖都唔會同你兜屯公啦
而且擺洪水橋可以等唔知幾多年後發展搬入去
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 15:50 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-1-3 15:42
其實 IVE 先怨得最多年無直車返屯門嗰個
而且葵芳客見你兜青衣都未必肯搭,經荃灣都只係 10 分鐘,經青衣 ...

我諗如果63M 咁行嘅最大優勢應該係行車時間穩定,尤其係下午繁忙時間光輝圍一定塞車,有時塞起上嚟都好可怕
汀九橋嗰邊自從屯公汀九橋匯入位重新劃線之後,車龍都短咗好多

況且葵芳去藍地打後其實都算係獨市生意,應該都會有人坐

可能呢條延長版嘅新 63M 可以試吓繁忙時間雙向服務先,再視乎情況拓展至全日服務,68A 喺63M 服務時間期間就喺荃富街掉頭,不入青衣

至於IVE 客,俾個42A/249X<>63M BBI 佢哋,俾佢哋喺長亨/青華苑轉車,應該仲好過要漫遊青衣島
10598C 發表於 2021-1-3 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-3 15:05
其實唔係嫌佢貴,係嫌佢慢

睇你著眼點係屯門定青衣啦

樓住都有提及過屯門醫院冇屯轉線,要行一段路先有,亦都有提及青衣轉極都係得68A,而68A唔密等等嘅問題

又,就算開一條經屯轉,汀九後直落青衣嘅巴士線,若然只係行返青衣西路,咁半個青衣依然同而家一樣要轉車先到

又或者咁講,如果有返轉乘,就算慢少少乘客或多或少都會受落啲
10598C 發表於 2021-1-3 16:10 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 15:50
我諗如果63M 咁行嘅最大優勢應該係行車時間穩定,尤其係下午繁忙時間光輝圍一定塞車,有時塞起上嚟都好可 ...

青衣中/碼頭一帶衰衰地仲可以行去機鐵站搭68A,青衣南係乜都冇
改完都仲係乜都冇,連屎都冇得食... 咁不如唔好改啦

況且未來青衣人口增加最多嘅地方,正正就係青衣南同青衣西
HG6729 發表於 2021-1-3 16:12 來自手機 | 顯示全部樓層

如果洪水橋不如咁將全條268M 改做洪元路-青衣站 洪水橋 大馬路 谷亭街 欖隧 屯公 荃灣 大窩口 葵興/芳 新都會 北橋 青機 回程 青機 北橋 葵芳站 葵芳邨 耀榮里 大窩口 荃灣 欖隧 谷亭街 同樂街 屏山 返洪水橋全程11.1 眾安街-洪元路10.1 荃景圍天橋-青機5.1 欖隧後-洪水橋4.3 班次跟72X 全日10-15分鐘一班
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 16:22 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-1-3 16:10
青衣中/碼頭一帶衰衰地仲可以行去機鐵站搭68A,青衣南係乜都冇
改完都仲係乜都冇,連屎都冇得食... 咁不 ...

青衣中/碼頭 改完之後繁忙時間會有63M 去轉車站,至於青衣南,其實就算架車兜埋去嗰度,如果之後仲要兜青衣北嘅,點都係慢,倒不如俾個BBI 佢哋轉車
依家青衣南嘈嘅原因係因為坐巴士嘅話,坐完249M,轉68A 仲要兜荃灣先去到轉車站,所以先覺得唔方便,但如果俾佢哋可以坐42A/249X 之後喺西路轉車直去轉車站,感覺都好好多

始終青衣新界線客倉都係青北,青南人口太分散,去屯門有幾大需求依然係一個問號

樂仔〞 發表於 2021-1-3 16:25 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 16:22
青衣中/碼頭 改完之後繁忙時間會有63M 去轉車站,至於青衣南,其實就算架車兜埋去嗰度,如果之後仲要兜青 ...

其實要青南班客去西路轉車,班客就會搭返小巴落葵芳轉 M 線
咁即係得物無所用,同而家無分別
而且屯轉新界線唔包第三程轉乘,你咁樣叫人轉即係玩人啫
ATENU364TC196 發表於 2021-1-3 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-1-3 16:25
其實要青南班客去西路轉車,班客就會搭返小巴落葵芳轉 M 線
咁即係得物無所用,同而家無分別
而且屯轉新界 ...

青衣南去西路轉車落到轉車站都係20分鐘嘅事,搭小巴落葵芳轉車嘅話都可能都只係啱啱到大窩口,所以應該係會有優勢,況且唔係條條M 線都去到葵芳~
至於轉乘優惠,事在人為嘅啫,279X 轉元朗線 可享有回贈都做得出,呢個點會做唔出

如果IVE 真係有客嘅其實兜一兜美景迴旋處停一停青桃樓都唔係太大問題,但始終IVE 嗰邊唔同青北,冇太大嘅客量保證,分分鐘都係得小貓三幾隻,可能停完青桃樓,啲學生都寧願去西路轉車⋯⋯