hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

Advertisement

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 乘搭九巴X42C後的看法及建議
開啟左側

[經歷分享/報告] 乘搭九巴X42C後的看法及建議

tonychow 發表於 2021-1-12 23:14 | 顯示全部樓層

追咗咁多版,真心想插句嘴1 W7 o# O$ t* ?7 {6 I1 G' O
條 42C 唔係得青衣人搭,仲有外區去青衣嘅人搭,而非繁入新界點都係市中心(青衣站長安)一帶多人過住宅區(例如遊覽、中途站轉車等)" V6 l! E5 l+ L# m
重點係外區人唔熟路,一條兜來兜去先到市中心嘅線係咪咁吸引,我好有保留。42C 去長安起碼都叫直去,當然開線耐咗乘客習慣都有影響。觀感上更加唔使講 44M BBI 等重組。( [# [5 D+ i2 r2 v5 v% ^2 z
如果最後重組完 42C 係疏咗嘅話,其實有無人諗過會倒走咗區外客呢?就算以本論壇角度,青衣人好似高人一等咁,逆向一班少咗 10 個客落咗地底,X42C 吸到返幾多地底客轉投?就算回車快咗,X42C upgrade 42C 半車客都未必 cover 到條數,以上仲未考慮大窩口上路客,巴士公司係咪真係有意慾加車呢
leo_ku 發表於 2021-1-12 23:54 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-12 23:14+ z5 m% f1 H2 M$ o/ v0 m: C
追咗咁多版,真心想插句嘴! A5 }9 N; D+ J% c
條 42C 唔係得青衣人搭,仲有外區去青衣嘅人搭,而非繁入新界點都係市中心(青衣 ...

( c( f- S4 Q( Z, n1 |' j, S//條 42C 唔係得青衣人搭,仲有外區去青衣嘅人搭,而非繁入新界點都係市中心(青衣站長安)一帶多人過住宅區(例如遊覽、中途站轉車等)//
- f; ?' x: u/ ]" }2 x* |2 c$ g! v5 L" W
外區去青衣?請問能否清楚說明邊個外區?
8 A( U! a3 A& H. h5 l  r, O如果你話大窩口華員邨去青衣,補番足個轉乘就夠。
/ e+ u" }& q, y0 t4 G: l. Y% i9 \0 C
2 f3 v4 |; p, p% E: o$ M長安站轉車去邊度先?去長青美景直接搭X42C 咪得,如果你話青衣中X42C 都係快過42C.: F9 w  W* x: r/ m! M4 C: x( B6 o  `
% e1 i' Z( O$ K+ Z0 V/ f
//重點係外區人唔熟路,一條兜來兜去先到市中心嘅線係咪咁吸引,我好有保留。42C 去長安起碼都叫直去,當然開線耐咗乘客習慣都有影響。觀感上更加唔使講 44M BBI 等重組。 //
: f' F3 j, l& ^/ w% m1 J. B: E* T% c' _& Y3 S' _* v
我上面有貼行車片證實X42C 全程快過42C 27 分鐘左右,/ D/ L/ P1 h% ^0 K! U: J' n
42C 係直去但係慢丫嗎,長安上42C 去黃大仙只係同鐵打和咋喎,可想而知42C 經荃灣大窩口青公幾咁慢。
/ e8 h, r6 y& P8 k& s7 Z* g) x; j, D" R8 a8 e# U& z
X42C 只係未加番42C 堆轉乘同未增設星期六日服務啫,同唔熟路有咩關係?
$ R* L) h/ ^, E! c; A4 c1 r/ N/ m7 g6 S! m0 w& `8 \
//如果最後重組完 42C 係疏咗嘅話,其實有無人諗過會倒走咗區外客呢?//3 T8 |# e5 S2 }0 a% c! l

' J6 r) v3 C- q2 G6 N  |: _again, 請指出你外區的定義。同埋就算開左x42c一至五全日,42c 所謂的疏車根本唔可以叫疏,三十幾部車架。
* ^' `7 T( j  N3 f) K8 ?1 {" H- r# R. m8 J
//
' q0 r5 P9 b$ v3 ~就算以本論壇角度,青衣人好似高人一等咁,逆向一班少咗 10 個客落咗地底,X42C 吸到返幾多地底客轉投?就算回車快咗,X42C upgrade 42C 半車客都未必 cover 到條數,以上仲未考慮大窩口上路客,巴士公司係咪真係有意慾加車呢//# {! F' D7 |% r
0 S: H7 |# o7 N) e# D1 s, M
有咩高人一等?青衣有新增人口需求,自然要加服務,其他區有新增需求有新服務又唔見你咁多聲氣?/ L# P9 H8 `: I/ ?" Z) g( b6 q
) K" U# Y8 l' E1 {
42C 不論係速度還是覆蓋都係不理想,點可能無客回流巴士?268x行全日一樣搶番西鐵客返來。; f: H% I! K& |* y& S3 R

+ P* M1 S. T+ a& e大窩口上路又唔係無42C, 有咩要考慮?
ATENU364TC196 發表於 2021-1-13 09:37 | 顯示全部樓層
本帖最後由 ATENU364TC196 於 2021-1-13 11:14 編輯 8 N$ {3 q" l+ t( R' s- M9 H4 s4 m* H
tonychow 發表於 2021-1-12 23:147 B% s( v# u% Q- G
追咗咁多版,真心想插句嘴
+ K* ~6 Y  L9 W/ U條 42C 唔係得青衣人搭,仲有外區去青衣嘅人搭,而非繁入新界點都係市中心(青衣 ...
7 _  g: B' m( F9 I% t
我都認同啊!所以更加印證 42C 係應該縮短去青衣站做總站,X42C 走線繼續維持不變並加班$ E% a# n1 V& L& @: n$ B0 P

2 q9 ?5 h, @) x5 k9 J其實大家點解一開頭要講重組,就係因為大家都知道如果兩條路線嘅走線繼續維持現狀,但X42C 又要加班嘅話,42C 就會被抽車減班,但咁對長安,荃灣同埋上路嘅乘客非常唔公平,運作亦欠缺效率,所以先建議42C 繼續途經長安後縮短去青衣站,咁一嚟可以填補青衣站一帶去東九龍冇直達巴士嘅真空,二嚟可以喺42C 無需要減班嘅情況之下抽車俾X42C 加班,原理係因為42C 路程短左,自然有車可以騰空出嚟俾X42C 加班,初步預算起碼可以俾X42C 加到上繁時7-10分鐘一班,非繁15分鐘一班的水平,而42C 可以繼續攞返現有嘅班次) Q2 B# x! A* n2 M: R( }% ^

; O- ~% [+ D; z) s5 d1 O+ n. ?& ~3 `只有呢個方案先可以喺成組路線唔使加車嘅情況之下平衡兩邊利益,亦都唔會倒走任何一邊嘅客
( d; J- F; r9 n2 P5 f' m* N% Z' X1 a% w9 o, L* M
8 h- U9 m& Y+ k+ I7 L
巴士公司其實本身一直對青衣站一帶<>市區嘅巴士服務採取放棄態度,但其實青衣站搭地鐵去九龍東並唔係真係咁吸引,不論係時間定係乘車體驗上,巴士提供到頻密班次嘅絕對可以同地鐵一鬥,吸埋青衣站<>東九通勤/行街客,亦都為擴闊左成組路線嘅客源範圍' ?; `+ p. m) T! R, r
+ K2 }5 z* f  n$ ?5 C
( b' @6 M0 {8 s1 U3 ?
天空之神 發表於 2021-1-13 09:55 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-1-12 23:54* Z: b5 J' \" B( `+ h
//條 42C 唔係得青衣人搭,仲有外區去青衣嘅人搭,而非繁入新界點都係市中心(青衣站長安)一帶多人過住 ...
: K5 S0 B, U; I& Z9 a
青衣城都去唔到,外區去青衣客有限
Waiyin12 發表於 2021-1-13 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-1-12 16:07! a0 i2 z' }$ }/ x& y2 F( p0 e! C
今朝見到架 249X 貢左上青葵齊齊塞,感覺好慘,btw 應該要有齊 2 條跑道,甚至改返昂橋避塞車;但X42C 就只 ...

5 t7 S' h2 F" b6 {* w( ?, m! G改返昂橋應該幾難,油錢作怪……
' m; w7 }8 o" G+ G2 M- c* D/ h: t
但249X X42C都應該加返替代路線,起碼青葵/荃灣路大塞都有救
paul2357paul 發表於 2021-1-13 10:48 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-1-13 09:55# O" o% }7 Z5 e" `- O
青衣城都去唔到,外區去青衣客有限
3 S! X$ l! a  l0 R2 |! l
X42C由楓樹窩路轉行青敬路搞掂哂* b% v& v) _! b2 L: V  p  L
paul2357paul 發表於 2021-1-13 10:52 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-1-13 10:399 @4 U# P7 u; [* L9 a1 W
改返昂橋應該幾難,油錢作怪……
0 b* b+ _! n7 R- H# T- q: }) ~5 s3 o2 f: F6 B/ r! {: i6 s
但249X X42C都應該加返替代路線,起碼青葵/荃灣路大塞都有救 ...
- p2 ?3 Q1 b7 s
249X應該要兜兜昂船洲搶水魚客
* P& C( y1 R% P4 N5 v
天空之神 發表於 2021-1-13 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-1-13 10:48) n+ a1 i6 j( r$ H0 \0 J6 C* `
X42C由楓樹窩路轉行青敬路搞掂哂

_. `" K( t% h( {+ K+ MEr, 搵鬼行
/ v- t9 b+ R1 J; z停埋青衣碼頭叫人行海皮都仲可以接受
! q# f4 |$ x+ s1 M  p/ c+ m9 f1 ]但青敬路就可免則免
ATENU364TC196 發表於 2021-1-13 11:05 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-1-13 10:48
  }& e+ J2 }# ?$ K; l) j8 tX42C由楓樹窩路轉行青敬路搞掂哂
) ]8 M; c9 ]3 g1 Y) Z4 m' H
做咩要搞到架X42C咁兜⋯⋯ 42C 縮短落青衣站咪搞掂晒囉1 W8 Y1 F/ N2 m3 F4 _+ z
Waiyin12 發表於 2021-1-13 12:17 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2021-1-13 10:52
' R1 K6 E4 V6 O& @; g( e3 Z249X應該要兜兜昂船洲搶水魚客

. b8 I" Q0 h. h! W1 u, e5 x想劏水魚用A11 A21都仲得
# N8 Q8 Y* g& t# L' D1 q( S' o2 H# ]
249X就可免則免啦,無謂倒走青衣沙田特快客+ y# |$ C6 q$ B9 e! Y
(機場車左兜右兜都問題不大)
) K& X/ V! ?! n; ?9 e  a