hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九龍區城巴機場快線服務重組建議
開啟左側

九龍區城巴機場快線服務重組建議

ate214 發表於 2021-1-5 11:24 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-1-5 09:15
我印象中A線一直都有因為擴展服務地區以及赤臘角需求增加而增加用車

即係憑空變車同人出黎啦?

回收桶都唔收
3ASV174 發表於 2021-1-5 11:34 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-1-5 11:02
機場線定點半個鐘一班好過話密車但要兜半個鐘先上到公路?
坑口隧道車真係有A線做半邊就滿足?不如將A車 ...

但依家係又密車又直上公路喎
同埋坑口直入隧道車得半邊 A 車梗係唔滿足啦,所以一路都係想要更多,但無話過肯放走 A29 喎

如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2021-1-5 12:34 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-1-5 11:02
機場線定點半個鐘一班好過話密車但要兜半個鐘先上到公路?
坑口隧道車真係有A線做半邊就滿足?不如將A車 ...

依家問題係新A線行車時間同A29比有冇優勢?
現時A29做到50分鐘左右入到機場
新線大約用10分鐘入將南,15分鐘出到茶果嶺
假設30分鐘入到機場都只係快到5分鐘左右

(其實個人認爲T2份機場,30分鐘都唔太可能做到)
但係減班就講到跌15分鐘,overall行程點計都唔會比依家方便
一個有正常思維嘅當區人都唔會支持
你可以話呢個行為係自私,不過放眼全香港有邊一區唔係?
我就搵唔到邊區人咁大愛喇

有部份人硬係鍾意將坑官同A29扯上關係
無論咩線,只要觸及坑口就係坑官要直出
然後得出所謂結論就係你係自私精
對住呢啲煩膠,ignore係最簡單直接嘅方法

P.S. 當年A29開辦嘅主因正正就係解決E22A行車時間過長嘅問題
       (A29P開辦其中一個原因亦都係為咗解決康翠坐E22A太耐)

利申. 個人唔贊成用A29做坑官

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

樓主| qunow 發表於 2021-1-5 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-1-5 12:34
依家問題係新A線行車時間同A29比有冇優勢?
現時A29做到50分鐘左右入到機場
新線大約用10分鐘入將南,15 ...

一係照行將隧、觀塘,食埋A22P喺九龍灣入中九龍幹線?
JX9097 發表於 2021-1-5 13:28 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-1-5 13:11
一係照行將隧、觀塘,食埋A22P喺九龍灣入中九龍幹線?

個人唔反對呢個走線,但認為依然難過關因為減班幅度實在太大(15 vs 30)
雖然行車時間上係短咗,但扣番班次疏咗成倍
再加上啲客未體驗到好處先感受到壞處
所以要convince佢哋贊成有一定難度

你可以話膚淺,不過都係嗰句
區區都一樣,沒有誰比誰高尚
 樓主| qunow 發表於 2021-1-5 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-1-5 13:28
個人唔反對呢個走線,但認為依然難過關因為減班幅度實在太大(15 vs 30)
雖然行車時間上係短咗,但扣番 ...

食埋之後預計班次每10分鐘一班…
JX9097 發表於 2021-1-5 14:16 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-1-5 13:43
食埋之後預計班次每10分鐘一班…

單靠坑寶同觀塘,10分鐘一班似乎又過密個人認為15-20分鐘已經足夠(即現A29水平)
3ASV174 發表於 2021-1-5 16:07 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-1-5 13:28
雖然行車時間上係短咗,但扣番 ...

其實我 buy 師兄你喎係介意咪介意,係介意坑口疏左慢左咪直接講,
既然唔係咁大愛,唔好成日旁敲側擊一萬個理由,去講其他持份者「可能」唔滿意乜乜乜,自己最介意o個樣唔好意思直接講

我真係唔介意樓主咁改 A29/A29P 甚至城巴元祖 A28 建議照開一個鐘一班我都可以照上車
但好擔心其他人接受唔到樓主建議既,其實最接受唔到既講到尾又咪係 A29 疏左慢左,做乜唔敢認
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2021-1-5 17:49 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-1-5 16:07
其實我 buy 師兄你喎係介意咪介意,係介意坑口疏左慢左咪直接講,
既然唔係咁大愛,唔好成日旁敲側擊一萬 ...

閣下講到咁簡單,咪拎住份嘢落區sell囉睇下有冇居民/ 區議員理你?

我一個人嘅意見,唔敢代表所有當區人喇
不過淨係計出行時間都計唔掂嘅時候
憑咩要人buy你份proposal?

A29之所以出現,就係為咗解決E22A太慢嘅問題
依家A29同E22A入機場差30分鐘左右
你將A29拖慢減班,咁坑寶點解唔坐番E22A?
根本就唔係自私唔自私嘅問題
而係你根本無視咗A29出現嘅原因

當年城巴最開初係冇諗過開A29
而係將E22A逆走行康翠出九龍
將南反對我理解(因為只係將個問題shift落去將南)
之後A29,A29P,A26等等嘅出現冇人預計得到
亦冇人估到巴士公司玩A線玩到呢個地步
今時今日東九龍《》機場嘅亂局,某程度上都係城巴自己攞嚟

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

ViviTse 發表於 2021-1-5 23:32 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-1-5 09:12
咁講,好似A22咁收39蚊,如果一家人三四個人一齊因為巴士兜得內而搭的士,巴士收入係零,如果有快車每班 ...

• 如果觀塘道嘅乘客「非的士級走線」就唔坐,咁其實現時A29改經啟福/啟祥道入六幹 可以達到你目標、而且唔影響A22流水?
  • 雖然將轉少人用,但巴士公司肯唔肯整壞自己個版圖先,好好例子797就算「燒錢」都繼續開到依家
  • 就當真係「新清時間>經將藍時間」,康翠依家 A28/A29P 都算係西貢區嘅尾站、經山路直出觀塘區,
    如果重組目標係行中九龍幹線提速、不再繞經龍翔道,佢大可以同返你講「山路觀繞快過將藍入到中幹」,
    換言之康翠肯唔肯 唔行山路直出觀塘區 / 要經隧道先
    連690只經寶林都成日有人嫌話經隧道=唔OK,如果經晒寶坑將3區,到時真係不得了
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆