hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴招標開發及提供九巴自家電子錢包服務 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴招標開發及提供九巴自家電子錢包服務

teddybus 發表於 2021-1-5 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2021-1-5 11:15
佢應該講緊 Tap & Go

不過話時話真係好多人撈亂呢兩個儲值支付工具

Sorry 係我孤陋寡聞,未聽過有人叫Tap & Go做 T&G,等我真係去google T&G係咩
kei_hk 發表於 2021-1-5 11:30 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-1-5 11:16
其實八達通都有app,唔明點解八達通唔好好利用個app做支付工具,當八達通卡可以係大部份地方都用到時,八達 ...

我的結論係班膠層唔識點去發揮﹐唔識點去發圍打江山。

雖然﹐卡 & 錢包 的錢係唔可以直接互通﹐但係佢地都無當佢係另一種新事物去宣傳﹐無用方法吸引店舖接受做支付方法。
結果就係無店舖用﹐我有OePay 戶口都無地方用到。
再加埋佢一直唔肯減收交易手續費(只肯免首年)﹐連八達通卡都係﹐都係令商戶卻步。
最後﹐又無商戶支持﹐又唔肯派錢引人使用﹐結果你在市面都見唔到有人用囉。

幸好﹐佢之後推出張master (debit) card﹐叫做引番D人用下。
但傳聞幾大網購都唔支援debit card的﹐結果都係少左批商戶/客仔 使用。

我一推出OePay就已經申請﹐但淨係用佢將八達通的錢﹐借OePay 轉錢去 八達通sim﹐同埋每月轉錢入OePay再FPS 轉番去銀行戶口賺信用卡回贈。

結果﹐2大國家隊開始進入香港市埸搶攻﹐用派錢政策去吸引大家使用﹐進一步開始打入快餐店的時間(大約1.5-2年前)﹐其他電子錢包點發力都無用﹐因為國家隊已經穩估絕大部入電子錢包的市場﹐已經唔可能再夠國家隊爭落去。

註 :
而家你坐的士﹐有機會係用到八達通電子錢包(前稱: OePay)付款的。
八達通公司有款新機﹐同時支援拍八達通卡 及 掃qrcode付款。

kei_hk 發表於 2021-1-5 11:35 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-5 11:18
八達通唔到例如套票,日票,靈活性都差好遠。
品種一多變化大就難做到。
...

你..... 講下好啦。

新巴開頂巴﹐咪有日票囉。
曾經﹐$50 一日任坐

講到尾﹐只不過係寫一埋data (code) 去張卡做辨識。
再由收費器去讀取有無這個code﹐再去判斷個code代表什麼類別的車票﹐是否在有效期之內。

分別只是這個code係用八達通卡save﹐定係用手機apps gen做qr code供收費器讀取。

做唔做到多類型的車票﹐關鍵反而在於收費器﹐多過車票的媒體。

clivetock 發表於 2021-1-5 12:03 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-1-5 11:30
我的結論係班膠層唔識點去發揮﹐唔識點去發圍打江山。

雖然﹐卡 & 錢包 的錢係唔可以直接互通﹐但係佢地 ...

八達通嗰張係 Prepaid Card,與 Debit Card 唔同

另外想知「傳聞幾大網購都唔支援」係邊啲網購,本人用咗八達通張 Mastercard 咁耐 so far 未遇過有商戶唔收,但就聽聞過 Netflix 唔收(可能同未升級有關)
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-5 12:16 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-1-5 11:16
其實八達通都有app,唔明點解八達通唔好好利用個app做支付工具,當八達通卡可以係大部份地方都用到時,八達 ...

坐食山崩囉
係抵俾支微食左條水
App其實唔係真係咁方便
嘟一嘟本身已經係香港人既日常
咁佢堅持唔發大搞就無解啦
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kei_hk 發表於 2021-1-5 12:22 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2021-1-5 12:03
八達通嗰張係 Prepaid Card,與 Debit Card 唔同

另外想知「傳聞幾大網購都唔支援」係邊啲網購,本人用 ...

以我在其他討論區見到人講﹐HKTV 網購之前係唔支援這些預付卡/debit card的。
包括 T&G 張master card。

交易時會先會同你講係成功的﹐但之後商戶結算時會出問題(因為結算時出問題﹐佢係唔會出貨的)﹐會被銀行hold起筆錢﹐要攪好耐才會入番卡主戶口。

而家有無更新﹐接受番這一類卡﹐我就唔知了。

053h4 發表於 2021-1-5 12:32 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-1-5 11:35
你..... 講下好啦。

新巴開頂巴﹐咪有日票囉。

有限票程當然得, 但係, 日票幾時只係得一種, 而唔係以線路, 地區等為核心? 又例如遊客日票, 可以好似港鐵咁, A+B餐, A餐指兩程A車, B指幾日任坐指定路線?

八達通根本問題係寧活性太低
簽名被屏蔽
kay 發表於 2021-1-5 12:38 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴會唔會搞埋網購?依家好興一個平台解決你所有需要。搭九巴儲分,買野有優惠,都係唔錯選擇
szeto993 發表於 2021-1-5 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-1-5 12:22
以我在其他討論區見到人講﹐HKTV 網購之前係唔支援這些預付卡/debit card的。
包括 T&G 張master card。

HKTV Mall係收Tap & Go 嗰張,我用過好幾次而且無一次拒收
kei_hk 發表於 2021-1-5 14:39 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-1-5 12:38
九巴會唔會搞埋網購?依家好興一個平台解決你所有需要。搭九巴儲分,買野有優惠,都係唔錯選擇 ...

拍伙 Alipay HK 好過啦﹐佢已經有晒 "儲印花" 功能﹐又支援到支付車費。

好過自己又攪多個銀包燒銀紙。