hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃灣至九龍西路線重組建議 (30X / 234X / 238X) ...
開啟左側

荃灣至九龍西路線重組建議 (30X / 234X / 238X)

tonychow 發表於 2021-1-8 14:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

一般荃灣至九龍西重組都會面對兩個難題:首先,30X 和 234X 區內走線唔一樣,而西約荃景圍市中心甚至楊屋道海濱好難用 1 條線覆蓋,導致車數相若下,拆線會導致要乘客轉車或者兜 20 分鐘先上公路。其次喺 2 拆 3 情況下,快線好難一次過覆蓋「長深茘」、「旺角佐敦」同「佐敦南尖沙咀」三大區,如果快線要循環走線而要行兩區,頭站乘客會無快過甚至觀感差咗(因為站位唔同)。以下嘅方案嘗試解決呢類問題

第一階段:30X 與 238X 合併

238X 加 3 車,總站延長至荃威花園
路線:
荃威花園總站
荃景圍街市
(舊 30X 沿線)
大河道
楊屋道街市
海濱花園總站
(舊 238X 沿線)

回程:
(舊 238X 路線)
海濱花園總站
荃灣體育館
楊屋道街市
大河道
富華街
(舊 30X 路線)
荃威花園總站

全程收費 $9.6,去程海濱總站起 $8.1,回程柯士甸站起 $8.1,龍德街起 $4.3,富華街起 $3.5

230X 線改為尖沙咀特快,全日服務,派 6 架車,全日 15-20
荃威花園總站
荃景圍街市
荃灣中心
愉景新城總站 *A31 站位
美環街
荃灣站
大河道
楊屋道街市
馬頭壩道
龍德街
(荃灣路、西九龍公路)
西九龍站
柯士甸道
新港中心
尖東站
永安廣場
香港歷史博物館
香港科學館
尖沙咀麼地道
尖東站
尖沙咀碼頭 *234X 站位
九龍公園徑 *12 站位
中港城
柯士甸站
(西九龍公路、荃灣站)
龍德街
楊屋道街市
大河道
富華街
福來邨永康樓
美環街
荃景花園
荃灣中心
聖母領報堂
荃灣港安醫院
荃威花園總站

全程 $10,龍德街起 $4.3,富華街起 $3.5

12 大幅延長至愉景新城,加 2 車,海麗邨後以 A21 走線上公路,荃灣區停祈德尊新邨、大涌道福來邨及總站,回程總站開出,只停大涌道福來邨及祈德尊新邨站

市區段上車只需付 $4.9,新界段落車另再付 $5,回程上車 $8.9

第二階段
34M 減 1 車加落 12,以及 12 延長至海安路總站,不再入愉景新城巴總,回程祈德尊新邨後經滿樂大廈、富華街、福來邨永康樓、荃景圍天橋、柴灣角街
去程經葵涌道,停美孚站、大南西街、深盛路泓景臺、海麗邨 A21 站後返回原線

234X 改為循環線,新界段不變
(舊 234X 路線)
(西九龍公路、連翔道)
富昌邨
南昌邨
深水埗醫局街
深水埗桂林街
汝州街 *214 站位
北河街 *現有站位
(舊 234X 路線)

全程 $8.9,美孚起分段不變
全日 15,用車 5 架

另加設 234E 循環來往荃灣至旺角至佐敦
灣景花園總站
麗城花園第三期
麗城花園第一期
荃景圍天橋
大涌道福來邨
大河道
眾安街
大窩口站
(三條替代路線:上路、葵涌道、荃灣路)
鴉蘭街
旺角站
登打士街
加士居道
吳松街
炮台街
柯士甸站
(西九龍公路、荃灣路)
荃富街公園
眾安街
建明街
福來邨永康樓
大涌道福來邨
祈德尊新邨
麗城花園第三期
灣景花園總站

用車 7 架,全日 15,全程 $9.6,建明街起 $3.8,另設大河道或之前下車 $3.8 分段

改動後分佈
西約 - 尖沙咀 12 或者 BBI 230X
荃景圍 - 尖沙咀 230X 特快
地鐵站 - 尖沙咀 230X 特快
海濱 - 尖沙咀 行出去搭 230X 特快或者 238X
西約 - 深水埗 單邊快咗嘅 234X
荃景圍 - 深水埗 238X
地鐵站 - 深水埗 238X / 單邊快咗嘅 234X 回程
海濱 - 深水埗 238X
西約 - 旺角油麻地 234E 特快
荃景圍 - 旺角油麻地 238X 或者 BBI 234E
地鐵站 - 旺角油麻地 234E 特快
海濱 - 旺角油麻地 238X
西約 - 美孚茘枝角站 單邊 12 單邊 234X 或者兜圈同埋 40
荃景圍 - 美孚茘枝角站 238X
地鐵站 - 美孚茘枝角站 238X
海濱 - 美孚茘枝角站 238X

行遠咗
深水埗南昌街至鴉蘭街一段真空,接唔接受到得 BBI?
祈德尊出旺角單邊要行去楊屋道或者滿樂大廈接唔接受?
旺角返荃景圍天橋要 BBI 接唔接受?
大南西街至長沙灣站一段出城慢咗,接唔接受?
30X 密咗班次好咗但係兜海濱收唔收貨?

增加咗
西約 - 荃灣市一段多咗條線,係咪可以取消 34M 減 2 車?長遠會唔會用呢 2 架車加落 12A 去補位(黃埔、深水埗東來往荃灣)?
大窩口荃灣東 - 旺角特快
12 沿線至荃灣市

雜項
原有優惠以新線代替
67X 與 234X 轉乘以 35A 代替
新增 12 234X 268M 與 234E 轉乘(滿樂大廈),全程總車費不變
新增 234E 與 39A 39M 230X 及 12 40 48X 234X 238X 轉乘(旺角返荃灣)

歡迎討論

Ricky403 發表於 2021-1-9 23:05 | 顯示全部樓層
荃灣站出九龍服務我始終覺得唔駛為補而補
無論30X、934A荃灣站多者都係上得1個,多數0個
大河道或者有得做,但係個人屬意掟班客去楊屋道等車算

同時,條新234X咁行,不如跑西廊落太子再返荃灣
234E/12感覺對麗城唔太吸引......唔太說服到麗城減34M車搞

愉景新城應該無乜可能照入A31坑,搞完好易唔夠位排隊
改改42M/243M/E31食飯車安排,過路車入42M雙坑感覺實際啲
.
S3BL100 發表於 2021-1-9 23:15 | 顯示全部樓層
夾硬將三大區、咁多條線炒埋一碟,恐怕都唔會有好結果

荃景圍麗城溝埋一齊重組已經係極限

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| tonychow 發表於 2021-1-11 10:33 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-9 23:15
夾硬將三大區、咁多條線炒埋一碟,恐怕都唔會有好結果

荃景圍麗城溝埋一齊重組已經係極限

留意返,兩個階段可以分開處理。
其實最難個位係拉條 12 入荃灣。既然 F1 版都有唔少 38A 同 2D 合埋等等嘅建議,唔見得用 34M 合埋 12 有幾高難度
當然行到呢步,前提係灣景肯用 34M 換 12,覆蓋率角度計無理由唔肯

做完呢步後就可以處理海濱荃景圍 或者 西約 各自重組
又或者好唔想拉 12,個重組依然可以係淨係做 30X + 238X 拆線,果 2 架車掉去其他地方
但重點係,只要一日有旺角尖沙咀一條線過,都會出現大循環兜圈問題,非繁連等車亦唔會快過行長沙灣道好多

樓主| tonychow 發表於 2021-1-11 10:38 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-1-9 23:05
荃灣站出九龍服務我始終覺得唔駛為補而補
無論30X、934A荃灣站多者都係上得1個,多數0個
大河道或者有得做 ...

西約夠多車,拆 7+5 下其實可以自拆,當然其實可以唔直行而係用 234X 走線上公路,但係夠唔夠客都係問題,我呢種行法唔會慢好多
而喺覆蓋率唔大變之下,要條 12 唔差過要 34M
至於循環,落太子即係無快過咁滯
長沙灣客唔知點諗,逆走經深水埗個人覺得已經極限
同埋去西九龍中心或者鴨寮街一帶,茘枝角道落係真特快,兜太子嘅話北河街落分分鐘唔會快得過美孚飛橋然後直行長沙灣道,觀感都唔同

至於 30X 問題,慢線點行其實我無意見,反而快線我堅持荃灣東(眾安街大窩口站 / 荃富街公園)做尾站
留意返呢一帶除咗 40 同特慢 33A 基本上無車出九龍西
而尾站跑公路落旺角,唔見得同地鐵無得鬥。反而 30X 太慢就真係同地鐵無得鬥。

S3V1742C 發表於 2021-1-11 13:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| tonychow 發表於 2021-1-11 13:46 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-1-11 13:03
234E回程行葵涌道天橋仲好
睇番之前旺角直通車紅小
時間唔係差得過行荃灣路 ...

連翔道去唔到葵涌道,即係一係行荃灣路一係行西廊回程
咁跟住你就會問我點解唔逆走(柯士甸佐敦油麻地旺角上公路),答案係做唔到太子
同埋荃灣出旺角,紅線多個優點係有位坐同有 $2 機,所以巴士想搶客自然要更直接走線
最後你咁行做唔到荃富街,只要 cover 埋荃富街就可以一次過避免例如早前 cast 師兄要 33A 拆 237X 逆走等情況
當然你仲可以停大窩口站,但我傾向回程站位就腳 d

Ricky403 發表於 2021-1-11 18:27 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-11 10:38
西約夠多車,拆 7+5 下其實可以自拆,當然其實可以唔直行而係用 234X 走線上公路,但係夠唔夠客都係問題 ...

留意下,其實灣景同時開嘅48X同234X,好多時48X埋完大窩口跑青公,234X已經飛到葵涌道荔景站外
就算之後有得再跑西廊落旺角,觀感上只係彌補番荃灣兜路
所以我話234E唔夠吸引

至於12,其實之前麗城個投票,都係想去青衣城、又一城嘅多
用34M換12,我唔會話完全行唔通,但區議員肯定問點解唔係換一條去到青衣城/又一城嘅巴士
所以我又話12唔夠吸引去套走34M啲車

循環嗰到,純粹覺得特登行連翔道落深水埗頂多快5分鐘,同美孚後跑西廊落太子返轉頭時間差唔多,但前者搞到界限街真空,唔多抵
至於地區/九巴/運署會唔會支持取西九龍中心棄界限街,就難講

快線荃灣東尾站,都可以係停「荃富街,德士古道」,可以由青公直上象鼻山路,轉落去德士古道北快速直達
呢點我無異議,只係好奇點解分佈入面你要include「地鐵站」
喺運署眼中,「地鐵站」去鐵路可達嘅地方,一定係保鐵
例如 地鐵站 - 美孚荔枝角站/深水埗/旺角油麻地/尖沙咀 個建議搭車方式一定係 荃灣線 而唔係你建議嘅238X/234E/230X
S3BL100 發表於 2021-1-11 23:02 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-11 10:33
留意返,兩個階段可以分開處理。
其實最難個位係拉條 12 入荃灣。既然 F1 版都有唔少 38A 同 2D 合埋等等 ...

淨係 238X 被吞併一項,已經唔容易過到地區一關,況且荃景圍經海濱總站原路出入,觀感差,實際亦唔快

另外你 234X 果組又係,搞咁大壇野,但大部份乘客車程並無縮短

成件事畀我感覺好似為搞而搞。勉強無幸福,我相信大部分人都唔會支持呢類搞咁多野但實際效益非常有限既重組

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| tonychow 發表於 2021-1-12 10:54 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-1-11 18:27
留意下,其實灣景同時開嘅48X同234X,好多時48X埋完大窩口跑青公,234X已經飛到葵涌道荔景站外
就算之後 ...

一次過覆你同 100 師兄拆線側重點問題:我一直主張眾安街荃灣東,係因為呢區已經接近尾站,眾安街仲要行返轉頭搭鐵,只要巴士班次 <15 分鐘一班,基本上出到旺角時間都係打和,唔似 30X 咁慢最少 15 分鐘。荃灣來回旺角基本盤本身足夠大,只係地鐵搶咗九成客搞到好似無咩人上巴士咁,唔代表巴士公司或者乘客角度出發做唔到
至於運吉,我唔知運吉點睇成個 package,固然同地鐵搶客(仲要差唔多速度)運吉會嘈,但係同時間成個方案釋放咗旺角同尖沙咀配額(當然有私心嘅,我想葵涌拆多兩條尖沙咀特快做循環,但呢個後話),一加一減下未必唔過。事實係就算 40 沿線都係轉 1 次車咁大把,葵涌道上車都有相當機會快過鐵到黃大仙,唔代表會因為同地底重疊而搞衰咗個重組。我想做到嘅效果固然係地鐵站尾站特快,本身搭開三條線嘅乘客就算唔快咗都唔會慢咗,部分重要地方快咗(呢個要睇點 prioritize,例如我會 prioritize 出旺角一程同埋出深水埗多過長沙灣同界限街)

至於走線問題,如果直上象鼻山路就連愉城都做唔到 當然如果直行青公唔入沙咀道停少咗燈嘅話會快多 3-4 分鐘,觀感上都無咁差,但係祈德尊唔知點諗。退而求其次可以將我條 238X 唔經大河道改經祈德尊西站出楊屋道,呢點我無意見,因為 238X 係補位多過快線 但點都好眾安街喺我眼中都係兵家必爭之地

青衣城同又一城真係算把 唔見得九公司會加車,即係 3 架車肯定拉唔到落去九龍塘,而青衣嘅話用 1 架車 41M 改循環入西約仲實際,又或者真係想要青衣站嘅話,總站開經青荃橋荃灣路海安路入西約、荃景圍天橋福來邨祈德尊返轉頭嘅話,2 架車都叫做開到全日 20,而我方案其實最後係多咗 2 架車嘅(因為出地鐵站多咗條線有運載力 cut 34M)

當然如果又一城 priority 高到不行,理論上仲可以用盡 15 架車拆旺角尖沙咀雙總站 1 條,加長沙灣道石硤尾九龍塘 1 條,但咁做就行唔到循環線,亦做唔到荃灣市,仲要唔係呈祥道落九龍塘,唔覺得好咗