hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [討論] 沙田第一城算唔算大帝區?
開啟左側

[其他] [討論] 沙田第一城算唔算大帝區?

石頭 發表於 2021-1-10 20:45 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-1-9 22:57
40X 43X A41P 唔經第一城石門,係咪要專登兜去沙瀝公路避開?
81C 唔經第一城石門,係咪要連富豪都飛埋? ...

40X...飛哂亞公角至瀝源就得,如果泥涌開得成全日既40E更加名正言順唔使經亞公角同第一城~

81C馬鞍山居民想第一城至大圍全部飛走,不過唔成功~

樓主| Waiyin12 發表於 2021-1-11 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
pochi 發表於 2021-1-9 19:33
留名睇問美孚、山谷道、佐敦道彌敦道口係咪帝區...

有時帝唔帝都好睇觀感

沙田堆路燈位算幾密,正常直去的話通常唔駛點食燈
(That's why 88R西隧車、286C直行大涌橋路而唔上火炭路都冇人嫌慢)
但一停站就順唔到燈,跟住就枝枝停

馬鞍山堆獅隧、青沙車入第一城起碼唔見5 - 6分鐘
去大老山要食多小瀝源路成4/5枝燈,更加係10分鐘起跳
(對比沙田醫院上公路)

要停美孚、山谷道、佐敦道會唔會用多咁多時間?
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 11:08 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-1-11 10:27
有時帝唔帝都好睇觀感

沙田堆路燈位算幾密,正常直去的話通常唔駛點食燈

或者我咁講,馬鞍山經第一城堆大隧巴士,除左84M之外,其他全部行小瀝源路,出左大隧後又可以直去黃大仙、觀塘或者九龍城,自自然然覺得堆線對佢地黎講係快!但佢地又有冇諗過,由馬鞍山去到第一城,已經接近佢地係第一城上車之後到目的地既時間?
最近沙田區冒起既交通page(小瀝源、沙乙博水同本身已經開左既馬鞍山),無一不對自己區太多巴士經第一城問題表示不滿,就知第一城帝區與否並非空穴來風!
講真,第一城呢類中產屋,居民多自己有私家車,又有村巴出港島,相比其他比第一城更帝既區例如華明、大水坑,佢地有冇咁多選擇先?而且兩個超級大帝區都係公屋同居屋為多,靠公共交通都無可厚非!

kingprowm 發表於 2021-1-11 11:59 | 顯示全部樓層

青衣長安有幾帝區呀,巴士方便程度遠遠不及其他區

講青衣既人真係完全想搞事引起罵戰
荃灣就真係帝區啦,有兩條鐵路,仲要有一條係總站,班次又密,但又要求多多

青衣鐵路服務差過荃灣 N 倍啦
TuNg''=) 發表於 2021-1-11 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
彩虹一定係大帝區啦 成個東九得佢有齊四大幹道巴士線搭
龍翔道 太子道東 觀塘道 新清
仲有彩虹道
天空之神 發表於 2021-1-11 12:40 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-1-11 12:36
彩虹一定係大帝區啦 成個東九得佢有齊四大幹道巴士線搭
龍翔道 太子道東 觀塘道 新清
仲有彩虹道 ...

中環同機場一定係帝區,區區都有線入去
.
groom1002 發表於 2021-1-11 12:49 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-1-9 18:50
如果路線多就係大帝區,你不如話旺角係玉帝區,乜車都有咁滯,去南大嶼都有 ...

美孚至係
eternalflame 發表於 2021-1-11 13:47 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 11:08
或者我咁講,馬鞍山經第一城堆大隧巴士,除左84M之外,其他全部行小瀝源路,出左大隧後又可以直去黃大仙 ...

呢樣野係道路設計使然, 一定有區份係接近交通基建 (例如天橋隧道) 接駁另一區, 引致所有巴士都會路經架啦
「大帝」個定義咁主觀, 咁有咩討論價值?

keilingha 發表於 2021-1-11 14:45 | 顯示全部樓層

沙田第一城咁大,由一期至四期起碼差十分鐘步程,各個巴士站服務嘅人群都唔同,大咩帝呢?
eg. 四期人根本就無辦法享受到出荃灣嘅便利,去北角、柴灣之便利又是一、部分五、六期獨有。
HV7025 發表於 2021-1-11 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-1-11 11:08
或者我咁講,馬鞍山經第一城堆大隧巴士,除左84M之外,其他全部行小瀝源路,出左大隧後又可以直去黃大仙 ...

第一城都叫中產區?少年你太年輕了,5百幾萬一間講出嚟好似好貴,但呢個年代係入門價嚟架咋,上車盤呢點第一城咁多年都無變過,中產得去邊呀,買完多數都無錢買車啦
人哋夠客養村巴係人哋本事,而且村巴線都唔係專用嘅,住愉田愉翠一樣可以搭,人口基數真係夠大去養自己嘅村巴線
道路設計導致城隧線同獅隧線多取道大涌橋路,除咗87D值得商榷之外,其他路線順利成章咁行
大隧線 85C 89C 680 682 盤古初開已經行小瀝源,唔係小瀝源要求佢哋兜過嚟,繁時都有不少唔經小瀝源嘅特班,亦無要求89D 85M兜埋過嚟,何來大帝?
你嫌慢就叫巴士公司拆線,沙馬分家,第一城唔使食馬鞍山價,隨時仲開心
但巴士公司唔肯拆線,唔該要鬧就鬧巴士公司,而唔係葡萄人哋方便、大帝前大帝後
要享受四通八達嘅巴士服務,建議出去旺角住