hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [討論] 沙田第一城算唔算大帝區?
開啟左側

[其他] [討論] 沙田第一城算唔算大帝區?

tszhinchan3 發表於 2021-1-11 17:59 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-1-11 16:40
第一城都叫中產區?少年你太年輕了,5百幾萬一間講出嚟好似好貴,但呢個年代係入門價嚟架咋,上車盤呢點 ...

【決戰區選】中產票倉反撲!第一城投票率破80%學曾俊華話齋,月入十幾萬都叫中產

500萬入門價?咁人人都買得起居屋啦!

85X盤古初開係唔經亞公角街同第一城,而家呢:lol

81C盤古初開係曾大屋上獅隧,又咩事要經大圍呢?

咁鍾意講以前,係咪以前開左先例而家唔可以改呢?

HV7025 發表於 2021-1-11 18:13 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 17:59
【決戰區選】中產票倉反撲!第一城投票率破80%學曾俊華話齋,月入十幾萬都叫中產

500萬入門價? ...

500萬你以為真係好貴?馬鞍山大把樓唔只呢個價,甚至愉翠苑都唔只,你真係唔知米貴
第一城以私樓來講的確係最入門嘅級別,就算定義你叫中產,大把人都無養車

85X你咪就係要怪九巴點解唔係沙馬分家,如果85C全日縮短去石門,85X咪任你唔經沙田
但九巴選擇唔拆線喎,唔通就咁殺咗85C就算呀?
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 18:15 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-1-11 18:13
500萬你以為真係好貴?馬鞍山大把樓唔只呢個價,甚至愉翠苑都唔只,你真係唔知米貴
第一城以私樓來講的確 ...

500你買得起,就代表其他人買得起?
而家香港人連二、三百萬既樓都未買得起既時候,相信除左政府之外,就係你地班離地中產先講得出咁既說話!

有時真係唔好怪人仇富,自己上到車就恥笑人買唔起樓!

500萬唔貴,我夠可以話幾十萬既私家車都唔貴啦!不如你用呢500萬買幾十架車送比我地,比埋考牌費我地學車,個個都識渣車,唔洗坐巴士,咪冇大帝區lol

HV7025 發表於 2021-1-11 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-1-11 18:15
500你買得起,就代表其他人買得起?
而家香港人連二、三百萬既樓都未買得起既時候,相信除左政府之外, ...

你邊隻眼見到有人笑人買唔起5百萬樓?我都買唔起喎,你唔使旨意喺度斷章取義屈我
但樓市咪就係咁癲
雖然唔少人買到,但當中好多俾首期後所餘積蓄有限,供樓都無幾多錢剩,仲買乜嘢車呀?
就算賣咗層樓,唔使還錢俾銀行呀?點買十架私家車呀
仲有唔少住戶係租客嚟架咋
有時間你不如讀好啲書先啦

我講樓價嘅意思係同你完全相反,唔好以為住私樓就肯定係中產生活無憂,更多嘅只係普通香港人,一樣要搭巴士
要講真正嘅養車中產,馬鞍山隨時仲多
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 18:49 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-1-11 18:29
你邊隻眼見到有人笑人買唔起5百萬樓?我都買唔起喎,你唔使旨意喺度斷章取義屈我
但樓市咪就係咁癲
雖然 ...

你買唔起?咁你仲話500萬唔貴?你都幾自相矛盾
盤古初開500萬唔貴呀?

讀得書多就有錢?咁點解博士生都可以失業呀?

真係好笑!比人踢爆自己離地做打手亂話500萬樓唔貴就話人唔努力讀書,你知唔知就算讀幾多書都買唔到500萬既樓?

你話中產唔係外人想象中咁輕鬆,77區夠多中產,人係少D,咁佢地又冇需求呀?點解又當人係孤島?

HV7025 發表於 2021-1-11 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 18:49
你買唔起?咁你仲話500萬唔貴?你都幾自相矛盾

我窮咪覺得貴,我都想有錢買
但喺物業市場上,第一城細單位已經算係平嘅樓,大把人買,此乃事實
唔好拎未補價居屋做例子,首先要抽到資格,第二就算居屋都大把唔只500萬,而又真係有人買

我只會怪自己未夠本事,而唔係喺度酸葡萄人哋買到、怨人哋頂爛市
搭車亦都係,一味葡萄人哋地理位置好,多路線,一啲意義都無
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 19:06 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-1-11 18:59
我窮咪覺得貴,我都想有錢買
但喺物業市場上,第一城細單位已經算係平嘅樓,大把人買,此乃事實
唔好拎未 ...

你窮?咁你咁大口氣話500萬樓唔貴?講得出係基本價姐係代表你買得起,唔好扮窮扮可憐話人屈你!

HV7025 發表於 2021-1-11 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 19:06
你窮?咁你咁大口氣話500萬樓唔貴?講得出係基本價姐係代表你買得起?唔好扮窮扮可憐話人屈你!

...

我覺得好貴,買唔起
但市場覺得唔貴,大把人買得起,有大量成交
同一個價搵第二度買一啲都唔易,呢度就係相對唔貴
但當中唔少都供得好辛苦,都係搭巴士坐你附近嘅平凡香港人
買嚟收租另計,呢批就人都未必住喺第一城
eternalflame 發表於 2021-1-11 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 19:06
你窮?咁你咁大口氣話500萬樓唔貴?講得出係基本價姐係代表你買得起,唔好扮窮扮可憐話人屈你!

好似怨婦咁樣單單打打無助討論
樓價500萬左右的確係平個一堆喎
沙田區你睇下大圍農莊開價開幾多
平定貴同負擔能力係兩個不同維度
咁樣溝埋黎睇有欠公允
同樣見到係所請大帝討論上面
HV7025 發表於 2021-1-11 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-1-11 19:18
好似怨婦咁樣單單打打無助討論
樓價500萬左右的確係平個一堆喎
沙田區你睇下大圍農莊開價開幾多

上面講咗十篇,佢都仲以為係我覺得啲樓唔貴
我拎個巴士迷容易理解啲嘅比喻啦:
一架全新雙層巴士,如果賣一百萬一架,對巴士公司係平得很,因為平時要二百幾萬
但對我來講,仍然要一百萬,我梗係仍然買唔起,連同銀行借錢買嘅資格都唔到我
咁唔通我買唔到100萬一架新巴士,100萬就唔係平價咩