hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [討論] 沙田第一城算唔算大帝區?
開啟左側

[其他] [討論] 沙田第一城算唔算大帝區?

KR7295 發表於 2021-1-11 19:42 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-1-11 19:06
你窮?咁你咁大口氣話500萬樓唔貴?講得出係基本價姐係代表你買得起,唔好扮窮扮可憐話人屈你!

建議po主可以參考一下樓價,以及財經新聞。
以500萬做基準,撇除樓齡,可以買到一個有標準配套的私家樓,在現時來說的確算是便宜。
如果閣下認為有這個想法是離地的話,請你多觀察身邊私人樓宇的樓價。

另外,要明白「覺得樓價平」跟「買得起」並沒有對等關係。

再回看本文,沙田/第一城的路線應該可以與馬鞍山路線分家,只是有關方面沒有好好計劃。

I'm just a small potato!!
eternalflame 發表於 2021-1-11 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層
KR7295 發表於 2021-1-11 19:42
建議po主可以參考一下樓價,以及財經新聞。
以500萬做基準,撇除樓齡,可以買到一個有標準配套的私家樓, ...

由石門交匯處計起,都係得大涌橋路同大老山公路兩條路揀
繁忙時間馬鞍山係夠客直飛公路,但非繁的話,兜多少少可善用資源,點樣行都會經過第一城
MCMoore 發表於 2021-1-11 20:52 | 顯示全部樓層
第一城係著名上車盤,如果真係咁多人揸車點會養得起88R
roquelcm 發表於 2021-1-11 23:55 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-1-11 18:59
我窮咪覺得貴,我都想有錢買
但喺物業市場上,第一城細單位已經算係平嘅樓,大把人買,此乃事實
唔好拎未 ...

如果真係有咁嘅budget都唔會考慮第一城啦,貪佢舊定交通唔方便
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
HV7025 發表於 2021-1-12 00:25 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2021-1-11 23:55
如果真係有咁嘅budget都唔會考慮第一城啦,貪佢舊定交通唔方便

交通唔方便就假嘅,起碼夠俾呢度部分葡萄人士將第一城人「黃袍加身」「登基」但舊就真嘅,所以樓價租金都相對入門級
同一個價去第二度,可以新淨啲,但交通就好難比得上第一城
想交通好又新淨,就遠遠唔只呢個價了

不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
cky 發表於 2021-1-12 01:06 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 19:06
你窮?咁你咁大口氣話500萬樓唔貴?講得出係基本價姐係代表你買得起,唔好扮窮扮可憐話人屈你!

講得出係基本價姐係代表你買得起, 乜野道理?
係人都講得出山頂啲樓幾千蚊甚至幾億添
講得到就等於買得起?
我係咪又係睇咗啲笑話?
咪又係借啲倚又拉宣傳沙田區邊度邊度交通小組廣告咋?

人地地理位置原因晌正樞紐位置, 逢車都經
就開口作個名話係帝區/VIP 區/其他自創名稱, 話係霸線
沙田又係咁, 大埔又係咁, 青衣又係咁, 將軍澳又係咁
恨完呢度恨果度
不如區區都晌呢啲尊區埋個位, 得閒今日去呢間, 聽日去果間
享盡各區帝王式的交通
就唔好再晌度嘈喇
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-1-12 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-1-11 20:17
由石門交匯處計起,都係得大涌橋路同大老山公路兩條路揀
繁忙時間馬鞍山係夠客直飛公路,但非繁的話,兜 ...

總站上車要35-40分鐘先上公路算唔算合理?
(唔係我吹水,建議閣下去烏溪沙坐轉682)

有好多線喺第一城嘅作用純粹係比班客叫兩飛,87D/281A, 43X/49X, 86/86C/286C……

如果87D非繁去到富安已經到8成滿,咁都唔叫夠客我真係唔識回應
 樓主| Waiyin12 發表於 2021-1-12 01:17 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-1-11 12:40
中環同機場一定係帝區,區區都有線入去

通常新市鎮出市區嘅線,通常係個新市鎮傾點劃條線
例如277E主要係北區傾點行,而唔係觀塘

有幾可見中西區/離島區咬住條長途線唔放?
eternalflame 發表於 2021-1-12 01:24 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-1-12 01:12
總站上車要35-40分鐘先上公路算唔算合理?
(唔係我吹水,建議閣下去烏溪沙坐轉682)

總站上車行幾耐上公路先叫合理? 調返轉682由柴灣行到北角邊邊先上東廊過海又是否合理?
你計總站開車係繁時定非繁? 人地繁時有682P行公路, 係咪已經滿足到需求呢?

你嘅角度就係第一城有兩組路線叫兩飛, 就可以無視其他原因去搣甩另一組?

87D個問題好簡單
1) 87D全日服務比起281A早好多
2) 87D停多個第一城對整程車影響有幾大? 定係又想借D意拉81C/87D等路線重組黎講?

eternalflame 發表於 2021-1-12 01:31 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-1-12 01:17
通常新市鎮出市區嘅線,通常係個新市鎮傾點劃條線
例如277E主要係北區傾點行,而唔係觀塘

點畫條線唔係問題
但條條線經過一區
有理無理加冠進爵先係問題