hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [討論] 沙田第一城算唔算大帝區?
開啟左側

[其他] [討論] 沙田第一城算唔算大帝區?

eternalflame 發表於 2021-1-12 12:04 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2021-1-12 11:17
其實由此至終我冇怪過居民以我所知第一城又好、大水坑又好都無發生過居民因為某條巴士路線而抗議/堵路

...

原來巴士服務太優越就是罪
唔理路線歷史、道路網設計
只用幾多條線途經去睇係唔係「帝」

tszhinchan3 發表於 2021-1-12 12:11 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-1-12 12:04

歷史因素:香港自古係中國一部份
大家唔好搞咩獨立啦!歷史話係咁就係咁!

eternalflame 發表於 2021-1-12 12:18 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-1-12 12:11
歷史因素:香港自古係中國一部份
大家唔好搞咩獨立啦!歷史話係咁就係咁!

真心唔覺得成日引戰、打稻草人有咩好笑

tszhinchan3 發表於 2021-1-12 12:20 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-1-12 12:18
真心唔覺得成日引戰、打稻草人有咩好笑

你班人咁鍾意講咩「自古以黎」、「歷史因素」呀ma!

咪成全你地lol!
岩聽就歷史因素,唔岩聽就話歷史有錯要更正

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-12 12:24 | 顯示全部樓層
根本見到個topic
再望埋邊個開po都知唔使討論
例牌都係講同一堆廢話
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Anonymous 發表於 2021-1-12 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-1-12 12:04

冇錯

其實唔係反對適當嘅服務調整,問題係啲人有理冇理鐘意搞埋曬啲咩特快,而實際上係冇用又擾民。

講緊某條屯沙特快,點到即止。唔引戰,想拗就另開新post
roquelcm 發表於 2021-1-12 13:33 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-1-12 10:50
呢個標題講第一城,關長安乜嘢事

要討論長安係咪帝區,應該另開主題

我會稀罕你嘅長安?貪佢偏離市區?also,話邊度係帝區,唔代表果度就係好囉
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
roquelcm 發表於 2021-1-12 13:45 | 顯示全部樓層
唔好俾我燈中,講到最後都係會拉埋柴小嚟講,唔駛幾耐0生就會出現,話北角同南區交通幾咁差,借d倚呻110skipQB,590唔開全日

某些師兄話有本事就搬入嚟,唔好眼紅,講真咪又係以前父母買落,唔好扮係自己買啦  不過我都唔輸蝕,一出世住公屋
roquelcm 發表於 2021-1-12 14:02 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-12 12:24
根本見到個topic
再望埋邊個開po都知唔使討論
例牌都係講同一堆廢話

以其人之道還治其人之身,既然某部分人講緊廢話,只有講更廢嘅廢話對付
HG3632 發表於 2021-1-12 14:27 | 顯示全部樓層

都唔明,無啦啦搞乜__野大帝......

以往喺度見到呢個term係形容緊啲死霸爛霸、一車都不能少,仲要明明已經有好豐富交通資源都要喉住鄰近地區果啲嘅人或組織。如果你話富安容議員係,我冇意見。但係咪代表大水坑居民都一定係呢?咁人地見雙D又快又密,正常揀坐唔出奇。作為既得利益者,想人地放手,係咪應該要提返啲有誠意少少嘅建議?我絕對贊成成堆mos對外線要重組,都知道唔加車必然有好多限制,幾乎一定有人會有損失。但至少,個方案唔應該係幾年前281X/87D咁樣cut車法嘅重組掛?

你問富安錦泰居民,減咁啲你樓下嘅車,最多保證淨低嘅車唔會慢過以前(eg 經一城281X vs 87D, 提速89C vs 89D, 43X vs 40X),你估佢地會唔會制?十個入面九個半應該會反對,淨低半個應該係唔坐巴士嘅。佢地冇用行動支持87D/89D/其他路線咩?又唔係。早繁你可以大條道理話耀安後頂閘再停站都上唔到,但非繁要人地支持你個方案的確唔容易。所以由此到終個重點只係容議員完全唔肯妥協嘅態度乞人憎,佢係保護緊居民利益但唔顧全大局,食相唔好睇,但呢樣野同大水坑居民關係不大,除非你覺得居民會因為呢樣野踢走個議員。

講返第一城,人地入伙果陣已經知自己位置靚,條大涌橋路同小瀝源路、以至沙田路同大埔公路又唔係近期先起。河東正常出市區路線做得廣源就做唔到濱景(82X除外),做得廣源可以順便做埋愉田愉翠,咁濱景一帶邊個做?唔夠獨立成線咪唯有叫馬鞍山做埋。除左682D,停得濱景就順便停埋第一城,單喺外圍停個站對車程影響得幾多?無論個站出唔出到客,都justify到設呢個站係合理嘅。以往任何會令第一城少左車嘅重組,例如87D變281X全日變相減班、82X/84M合併,第一城有代表呱呱嘈死攬每一架車咩?我唔係好覺,至少冇容議員咁煩。

仲有一樣野,第一城就好大嘅,連屯馬線個站都唔係好近唔少座數,人地撐得起咁多條線,你吹佢唔漲。以出荃灣為例,係人都知43X最快,但君不見停內街但入沙中嘅49X喺第一城冇人上落。你話唔夠客就cut班cut線姐,但眼見第一城嘅專利市區線除左講左重組好耐嘅89C, 182非繁, 84M, 85A全日之外,其餘客量都至少見得下人。

你可以話86C利安坐7個字先上到獅隧好慢,但另一邊廂86黃泥頭上又何嘗唔係7個字先入獅隧?唔通廣源又話沙中甚至新田圍係大帝?隨便質個罪名落人地度容乜易,但對改善件事唔見得有咩幫助,要針對嘅倒不如針對巴士公司嘅方案,或者係個別議員嘅態度。

多言了。

評分

參與人數 4aPower +4 HugeC +35 收起 理由
10598C + 1 + 10 精闢見解
js904 + 1 + 10 精闢見解
ATSE40 + 1 + 5 精闢見解
eternalflame + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分