hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 可以通過修改車費等級表令龍運開辦E43嗎? ...
開啟左側

可以通過修改車費等級表令龍運開辦E43嗎?

jocosben 發表於 2021-1-11 14:30 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-1-11 13:57
咁咪又到去GTC嘅客不滿
A線收費但咁樣兜,反而應順住
北區線行屯赤嘅路徑,將佢變成

如果去東涌要先GTC再東涌, 對去東涌乘客黎講係要比A線錢, 但車程仲耐過E線, 即係貼錢比龍運虐待自己?
ryandroid 發表於 2021-1-11 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-11 14:02
講真, 根本唔應該同978比, 978經過多個塞車位, 港島又多燈
E43條路就好行好多, 有屯赤唔行行青沙, 關班客咩 ...

高速公路快駛慳油過塞車慢駛
但有人就係無所不用其極
明明自己Set E43兜路兜到先得$17又勁嘥油
然後就話蝕錢要加價拎啲市區過海塞車綫比

但明明可以順路又去到後勤同東涌又唔經GTC 嘅方案可以夠佢收$17又唔會搶走好多A 車客
都可以當睇唔到
一句資本主義就大哂
話人唔諗令多方接受嘅方案
依家擺明係胡混大石磧死蟹逼乘客接受
仲可以講得咁冠冕堂皇
真係令人大開眼界
kitarolo 發表於 2021-1-11 14:45 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-1-11 14:30
如果去東涌要先GTC再東涌, 對去東涌乘客黎講係要比A線錢, 但車程仲耐過E線, 即係貼錢比龍運虐待自己?
...

而家係A線價得嚟喺轉車站食風、
夾唔到班次或搏下一部車滿唔滿。

直接減價或開E線短時間內難實現
咁有得一程過乘客都當賺咗。
ryandroid 發表於 2021-1-11 14:53 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-1-11 14:45
總好過A線價得嚟喺轉車站食風、
夾唔到班次或搏下一嘅程滿唔滿。

A35 唔係兜東涌
係必經東涌
跟本同新界去東涌車係兩回事

你認為A 車入得東涌
仲有得返轉頭咩?

東涌依家都填海
到時廿萬人都會有去北區過境需求
兩個區議會堅持到運吉招標就可以
根本無可能要東涌人食機場價去上水
kitarolo 發表於 2021-1-11 14:56 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-11 14:53
A35 唔係兜東涌
係必經東涌
跟本同新界去東涌車係兩回事

唔係,可以經順朗路㗎
馬灣新村下一站即抵珠橋
甚至A35國泰城開、經機場都得……
不過由於A35角色同時係收貴一級嘅
3M(可以留意時間表)實際上無必要咁做。

你認為A 車入得東涌仲有得返轉頭咩?

東涌依家都填海
到時廿萬人都會有去北區過境需求

所以更加要改為東涌>國泰城>GTC>
(珠橋/新田)>北區嘅次序,去到機場時
坐得7788,啲人俾A線價係好快上公路,
但好大機會要企甚至兩三班上唔到,本地人
嘈嘅就會話無規定要有得坐或載得晒啫……
但換轉係陸客呢? 到時就等龍運/運吉出爛方案。

應對打橫行嘅政策,就更加要打橫行。
053h4 發表於 2021-1-11 14:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ryandroid 發表於 2021-1-11 15:21 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-1-11 14:56
唔係,可以經順朗路㗎
馬灣新村下一站即抵珠橋

順朗路兩年前先開ja
A35 一早開咗啦
兜順朗路快得幾多?
兜完咗加里數搞到新大嶼要申請加多級收費咪仲得不償失?
況且未聽過區議會同南大嶼要經順朗路
除非佢哋要去港珠澳啫
但B4/B6 已經有啦
難道得嗰二三萬人新大嶼要開埋架E 車俾南大嶼直去後勤區?
唔好將北區同南大嶼比好嗎?

kay 發表於 2021-1-11 15:23 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-1-11 14:18
大家都只是抱著『italk精神,講完走人』的心態表達看法,最終都沒有構思到一個多方面接受的可行方法。 ...

兩邊分歧太大
區議員亦無權迫人開線
兩邊勢力不對等
當然會同情區佬個邊
世界很簡單 人類很複雜
ryandroid 發表於 2021-1-11 15:30 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-1-11 14:56
唔係,可以經順朗路㗎
馬灣新村下一站即抵珠橋
所以更加要改為東涌>國泰城>GTC>
(珠橋/新田)>北區嘅次序,去到機場時
坐得7788,啲人俾A線價係好快上公路,
但好大機會要企甚至兩三班上唔到,本地人
嘈嘅就會話無規定要有得坐或載得晒啫……
但換轉係陸客呢? 到時就等龍運/運吉出爛方案。
應對打橫行嘅政策,就更加要打橫行。
其實你想講咩
我真係唔識理解

E43 可以唔使經GTC
又唔去港珠澳
關乜陸客事?
東涌車收乜A 車價錢?
ryandroid 發表於 2021-1-11 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-1-11 12:31
E33P中伏事件。

回歸前,運吉會考慮市民負擔能力,回歸後,一切以資本主義為優先,巴士公司旨在如何擴大 ...

回歸後資本主義優先
但15年先冇一區一綫去開A 綫打劫乘客銀包
你15 年回歸㗎?