hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 可以通過修改車費等級表令龍運開辦E43嗎? ...
開啟左側

可以通過修改車費等級表令龍運開辦E43嗎?

FBI2 發表於 2021-1-11 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-11 19:31
屯門54 區都係新界咪又係招標?
胡混好似冇興趣做E43 喎
咁咪招得標囉

54區係新發展區,如果想試下e43搏招標,叫佢拉去皇后山囉,但而家問題唔係龍運唔肯做e43,而係唔肯用17蚊做e43。
teddybus 發表於 2021-1-11 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-11 16:03
載空似乎想成為另一個龜鐵去等機會食哂新城地盤
所以喺新城地頭就不惜工本搶客
但就要其他區去為佢啲管理 ...

新城?開左E10先講啦!
JC8385 發表於 2021-1-11 20:23 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-1-11 20:19
54區係新發展區,如果想試下e43搏招標,叫佢拉去皇后山囉,但而家問題唔係龍運唔肯做e43,而係唔肯用17蚊 ...

正確講,係收少過$27.7都唔願做
jocosben 發表於 2021-1-11 20:38 來自手機 | 顯示全部樓層

RV9019_276 發表於 2021-1-11 17:23
夠賺錢一定有
但問題係收費
上水去東涌無論點行$30都走唔甩

龍運E線車費等級表係偏低
低就算跟番九巴車費等級表去做,呢個里數普通空調都係收18.8,頂盡比你用埋過海線去收,都係24.3
D人係甘造要收30蚊係過貴,比較合理係22-24蚊
ryandroid 發表於 2021-1-11 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-1-11 20:19
54區係新發展區,如果想試下e43搏招標,叫佢拉去皇后山囉,但而家問題唔係龍運唔肯做e43,而係唔肯用17蚊 ...

現有收費表寫明$17就係$17
唔肯$17就係冇興趣
邊有得話有興趣又唔想收$17又唔俾招標咁賴貓?

皇后山夠俾278A 同78A九巴做之餘其他綫都招標
點解一直冇胡混開北大嶼車嘅上水北就唔可以招標?
678 係舊發展區都有聯營
老九唔係怕自己地頭有其他公司中標又點會咁好死開978A 、279A 、673 去霸地盤?

況且E43 拉去皇后山經上水北去埋後勤東涌都係60km左右
只要胡混唔肯$17做就要拎出嚟招標
那怕新城開廿幾蚊都冇所謂
就係唔俾胡混繞過制度逼乘客冇得揀
teddybus 發表於 2021-1-11 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-11 20:43
現有收費表寫明$17就係$17
唔肯$17就係冇興趣
邊有得話有興趣又唔想收$17又唔俾招標咁賴貓?

咁我期待流標
ryandroid 發表於 2021-1-11 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-1-11 20:46
咁我期待流標

流標咪流標囉
你住北區啊?
流標對你有咩好處?

A43都會減到$27.7
我就唔信連25,6蚊都冇公司入
咁都話蝕錢嘅話
載空一早唔使撈啦
有咩令到你咁期待流標?
jocosben 發表於 2021-1-11 20:54 | 顯示全部樓層

投標應該就唔使跟番本身車費等級表去入, 否則本身車費等級表較平個間咪贏硬?
天空之神 發表於 2021-1-11 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-11 20:53
流標咪流標囉
你住北區啊?
流標對你有咩好處?

北區果班寧願 $30.9 欖隧都唔要 $27.7 屯赤
慢慢FF 飽佢啦
天空之神 發表於 2021-1-11 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-1-11 20:21
新城?開左E10先講啦!

E12 都未有
E20 又未有