hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 可以通過修改車費等級表令龍運開辦E43嗎? ...
開啟左側

可以通過修改車費等級表令龍運開辦E43嗎?

3asv@59x 發表於 2021-1-10 02:50 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-1-10 00:09
只因當初E41定價嚴重錯誤,導致班班頂閘都要蝕,何況E41除左繁時爆之外,非繁長期載空,虧蝕情況嚴重,同 ...

其實E41同當年E34以至今日E34A都係咁上下級數
但從來冇人話過E34/A收得太平

或者咁講當初嘅路線計劃都冇E42嘅出現
E42係由E41分拆出嚟

E42都成46點幾公里,係因為佢喺沙田區內不停咁兜圈,
而E41就沿着大埔公路吐露港公路直去
所以大家都收$13.9

而A41冇收盡
所以大家咪有個錯覺覺得E41收得太平

Neutroginger 發表於 2021-1-10 03:01 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2021-1-10 02:50

補充返
E34 約51公里
E41 約55公里
其實兩條線都差唔多咁長

不過E41 係全香港最抵搭既巴士線
HM3044 發表於 2021-1-10 03:22 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-1-10 00:09
只因當初E41定價嚴重錯誤,導致班班頂閘都要蝕,何況E41除左繁時爆之外,非繁長期載空,虧蝕情況嚴重,同 ...

E41應該大概要收E22價先維到皮

而家睇,如果放返E41入青衣西路做大埔-青衣又得唔得呢?
青衣除咗49X轉73X之外又真係無車去大埔喎
如果E41入青衣西路,E32可以全日入翠怡果邊?
cong 發表於 2021-1-10 03:45 來自手機 | 顯示全部樓層

martin2000 發表於 2021-1-10 04:02 | 顯示全部樓層
龍運捉蟲既點只E43, 根本就開既E36A都係亂嚟
其實逸東開兜哂滿東, 迎東, 公路之後跟E33但唔入市中心, 改去屯門站, 都夠25km, 收到12蚊
只係佢連屯門東涌客都要收返13.9, 搞到條線唔只兜天水圍
仲要上返元朗公路去Yoho返轉頭, 因為行大馬路直去Yoho都未必夠里數
但係咁兜法真係睇見都反胃, 同埋為左收多屯門客$1.9而用多架車真係值咩?
ryandroid 發表於 2021-1-10 05:26 來自手機 | 顯示全部樓層
martin2000 發表於 2021-1-10 04:02
龍運捉蟲既點只E43, 根本就開既E36A都係亂嚟
其實逸東開兜哂滿東, 迎東, 公路之後跟E33但唔入市中心, 改去 ...

一嚟有車淨
二嚟要補返E34P/X個位
問題係拉埋去元朗其實都真係冇需要
不過可能E37已經兜均全天水圍先收到$13.9
E36A 就唔兜天水圍改兜元朗公路去避開E36

而且計返油費時薪嘅話
多咗嘅15公里嘅邊際成本可能$100都唔使
平均每程車有50個客就已經可回本
所以胡混計過數先會俾E34P/X 轉E36A全日
順便保持東涌東、東涌西收費收$13.9去大西北

E43收$17當每程車100 個客
一程收$1700
我當車長揸個半鐘都係$200人工内
油費都冇可能每公里$25 啦
條綫有客就根本唔會蝕錢咁誇張

所以只要E41keep 住頂哂閘
以往加班俾E41根本都唔會蝕
條綫係蝕就一早開A47救亡啦
咁都蝕錢就唔關條綫嘅營運成本
而係佢嘅管理出現問題

而A43 十年前開始太多大陸客搭
令胡混睇到A 綫可以做大嚟賺更多錢
所以E41後來無得再加班就搞A47
亦都一直ban E43

而喺度吹風講E綫蝕錢嘅
係因為要喺乘客度開源(A 綫) 節流(E 綫) 去掩藏管理問題
teddybus 發表於 2021-1-10 05:27 來自手機 | 顯示全部樓層

開得E43,不如改/延長去迪士尼,再係屯赤搞轉乘,咁咪滿足到一眾住大西北嘅迪士尼同事囉
kitarolo 發表於 2021-1-10 05:52 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-10 00:48
呢個問題應該問混運當初點解唔開A47
E41蝕咗差唔多20年先如夢初醒搞A47 搶返E41客?
E41 咁蝕係咪冇加過班 ...

A47呢……青沙、昂橋都
開咗咁多年(會比經城隧稍遠,
城隧兩邊爬斜食油乘客唔會理)
有一日載通終於諗到大埔A線而
兜夠53公里嚟收北區價,停唔到東涌
或後勤區,就兜入大學站都要$30.9。

跟住A47X全日,$27.7,係呀
大埔墟站直飛青馬,廣福因為
無法呃里數,E41繁時載唔晒都
懶得執返幾個,到咗現時嘅A47X
走線,都係稍多於53公里,不過區議會
堅持$27.7,以前呃里數風氣無咁嚴重。
kitarolo 發表於 2021-1-10 05:55 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2021-1-10 02:50

青馬,就兩條線都要經
E34要行欖隧但大埔唔需要
即係話有十幾個全費客係白做

錯就錯在一個係新西一個係新東
kitarolo 發表於 2021-1-10 06:04 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-9 23:49
講到尾係A43 賺得太爽
混運只係唔想E43 同A43 搶客
而喺度吹風講E綫蝕錢嘅
係因為要喺乘客度開源(A 綫)
節流(E 綫) 去掩藏管理問題

俾佢北區獨市又點
機場開往北區頭車0630
早兩年更加要7點先有車
但A41嗰啲五點半就有……

我無要求A43廿四小時服務
最多0015~0445開NA好咪? 已經
好仁慈,更唔好講而家非繁每小時一班

滿足陸客到離譜水平,諗住本地客反正
硬食,整到社會咁多矛盾,載通應記一功。