hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議員要求改善落禾沙交通服務及對798服務提出查詢 ...
開啟左側

[其他] 沙田區議員要求改善落禾沙交通服務及對798服務提出查詢

kaiyip24 發表於 2021-1-11 10:36 | 顯示全部樓層

如果810A能夠全日,睇怕86K都有麻煩;而家85K已經俾810打到死……
AVW28 發表於 2021-1-11 11:44 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-1-10 15:22
做錦英唔係唔得,但要經源禾送40X上公路

今時今日40X仲要經源和路,原因唔單單係非繁由利安錦英去源和路獨市,仲有就係九記未必肯去程位位收少$3(全價$9.1、沙田區內無分段,雖然咁搭得既客多數都係硬食)、回程收少$0.3(分段價$6.4)。呢個亦係40X改唔到快、甚至是拆線的難度很高的原因。(P.S.40S只係比40X行多一個泥涌而已)
其實呢度過往都有唔少版友提出過86K改經源和路、改到好似83K咁行既循環線、86S全日與86K開聯合班次等建議,目的係比40X撤出源和路。不過咁,就算建議做得幾好都好,九巴唔想改我地都做唔到d乜,除非九巴肯放棄位位收多$0.3或$3。

LL3850
AVW28 發表於 2021-1-11 11:52 | 顯示全部樓層
kaiyip24 發表於 2021-1-11 10:36
如果810A能夠全日,睇怕86K都有麻煩;而家85K已經俾810打到死……

恆安和頌安係810飛站的黑點,加上唔入欣安和富安總站,85K又真係收得平($5.1 vs $6.5),去程85K先叫做勉強做得住。至於回程,810係禾的分段收$5.4,比85K貴幾毫子,呢個位連85K收得平既優勢都無埋,始終香港地裡面一個幾毫都要計住搭車既人唔算話佔多數。

810A全日,影響唔止86K,仲有40X既區內客呢?當然對85K都有影響。無他,810系係時間上屈哂機,比85K快一倍時間去沙中,有得揀都會揀架快。

LL3850
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 14:29 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2021-1-11 11:44
今時今日40X仲要經源和路,原因唔單單係非繁由利安錦英去源和路獨市,仲有就係九記未必肯去程位位收少$3( ...

當86C可以飛走大圍既時候,客量更大既40X點解飛唔到?
以前86C都係因為想做馬鞍山至大圍客,所以就算馬鐵通車都寧願殺86A都唔改快條86C!

我同意九巴唔想位位收少$3,但近幾年統一區內分段,元朗雙向分段收費都搞得成既話,我覺得只要大家夠聲音,其實唔係冇可能。

其實坊間提過唔少錦英路全日去源禾方案,都避免唔到三個問題,就係做唔到85K個班次,同埋沙田職訓局班學生多數係行去禾輋邨個站搭40X,如果40X唔經源禾路,佢地要行多幾步去總站搭48X。最後亦都係最核心問題,就係源禾自此失去全日唔經沙市既城隧線!

eternalflame 發表於 2021-1-11 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 14:29
以前86C都係因為想做馬鞍山至大圍客,所以就算馬鐵 ...

煽情到呢
好似無左40X經源禾路
I大班學生就會晴天霹靂一樣
Tummy 發表於 2021-1-11 23:43 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-1-11 23:20
煽情到呢
好似無左40X經源禾路
I大班學生就會晴天霹靂一樣

可能佢就係沙 I 學生

不過 40X 源禾路收視冇佢想像中咁多 ...
以前朝朝搭 40X 返學 兩個站落車嘅客十條友加埋都冇
甚至見過有鄰近學校嘅同學喺葵興上 40X
去到城隧落車轉 48X 返禾輋
就算係我放學 我都唔會行出運動場上 40X
寧願喺總站上 48X 去城隧轉車 甚至行/坐車出沙中轉車

起碼我望到架車幾時開先

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
61233 發表於 2021-1-11 23:54 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2021-1-12 08:38 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-1-11 14:29
以前86C都係因為想做馬鞍山至大圍客,所以就算馬鐵 ...

86C飛得走,係因為大圍去深長荔一帶有替代(86A和286X,87B經石硤尾和南昌街都當係),而且大圍返馬鞍山有大大條馬鐵係度。當時用86C做埋大圍,馬鞍山出發搭去邊都係要比全價,有熱狗年代黎熱狗就話,黎冷馬既,價錢係比馬鐵貴(去沙田圍和車公廟兩站既價錢差距更明顯)。根本馬鞍山去大圍,巴士係完全唔夠鐵打,價錢、時間和班次都輸比人。
雖然86C行大圍的年代,大圍去深長荔係可以見車就上,但大圍一帶受唔受呢?佢個case唔同81C,81C係287X未開辦前去油佐尖一帶唔計鐵係獨市生意(難聽d講係焗搭,回程焗比馬鞍山價)。好明顯,如果當初86A取消到,我估86C到今日都仲係經大圍咋!九巴呢個如意算盤係打唔響。咁點解286C又做得到呢?286C個性價比真係高,站位又靚86C咁多。

40X撤出源和路既難度係比86C大好多,除左你講源和路直去城隧、替代路線的班次問題,講黎講去就係源和路往返利安錦英的問題,有唔少住果幾個屋邨屋苑既學生係源和路返學。

不過我唯一諗到就係同40S和將會開辦既40E執過佢,但詳細點執就要再想想。
LL3850
RyanPun 發表於 2021-1-12 09:19 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-1-12 08:38
86C飛得走,係因為大圍去深長荔一帶有替代(86A和286X,87B經石硤尾和南昌街都當係),而且大圍返馬鞍山有 ...

E同S暫時係繁忙時間限定,可以搵早繁試水溫,睇睇咩反應。既然將來山上同烏溪沙有E車去城隧, S車就冇必要再由泥涌開經烏溪沙錦英先碌到落市中心恒康街同富安。如果要執到40X唔經源禾路,前提係要先打86P全日經源禾路主意,同埋拆得掂86K個pool唔夠車比86P全日嘅問題。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
Waiyin12 發表於 2021-1-12 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2021-1-11 23:54
86s全日佢

價錢牌問題,40X馬鞍山去源禾$9.1
86S收唔返同樣價錢

(除非拆到條位位$12.7嘅特快版40X)