hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 要求九巴下午繁忙時間加開慈雲山接駁路線 ...
開啟左側

要求九巴下午繁忙時間加開慈雲山接駁路線

tommy14D 發表於 2021-1-11 07:11 來自手機 | 顯示全部樓層

余豚忠 發表於 2021-1-11 03:15
與其諗開鑽石山接駁車,不如花精力研究改善慈雲山/富山對外交通好過啦,宜家鑽石山/黃大仙轉車上慈雲山既車 ...

同樣東九山上,秀茂坪交通好過慈雲山幾倍……
ctb234 發表於 2021-1-11 09:25 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-1-10 12:02
205M早繁都載空,如果真係要搞好下繁上山交通,可以考慮開3C特車由黃大仙站211那個位起載。 ...

得1班車,仲要8點先開,會唔會遲左D?
慈雲山7點20分開始已經係繁忙時間

樓主| chaukc 發表於 2021-1-11 10:12 | 顯示全部樓層
余豚忠 發表於 2021-1-11 03:15
與其諗開鑽石山接駁車,不如花精力研究改善慈雲山/富山對外交通好過啦,宜家鑽石山/黃大仙轉車上慈雲山既車 ...

我都想改善慈雲山/富山對外交通,係九巴唔肯,區議會早在堅尼地城地鐵通車時要求113延長至慈雲山,而家又要求286M上慈雲山,仲有要求3D/3M轉乘優惠睇齊,2F特別班次要求增至兩班方便學生返學,講左咁耐九巴做左D咩?
 樓主| chaukc 發表於 2021-1-11 10:16 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-1-10 12:02
205M早繁都載空,如果真係要搞好下繁上山交通,可以考慮開3C特車由黃大仙站211那個位起載。 ...

205M客少係因為慈雲山只有中心一個站,如果佢兜慈雲山道/蒲崗村道可以搶返唔少小巴客
TuNg''=) 發表於 2021-1-11 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-1-11 07:11
同樣東九山上,秀茂坪交通好過慈雲山幾倍……

秀茂坪係近年好啲 290A A29P
呢啲開咗用新清上落山唔洗下下經觀塘
以前得條雞肋95 係咁行
唔明點解當年得佢1條咁開 仲要95都唔太受歡迎
而家加埋安達落成新線互用
係爭好遠

地理上又可以同將軍澳山上甚至寶琳 四順甚至樂華呢啲區夾一條線 慈雲山就做唔到

不過沙中通車 5X應該早著先機全日
將來5 5C都大影響,5X可以做返兩邊距離條鐵較遠既客

TuNg''=) 發表於 2021-1-11 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2021-1-11 10:12
我都想改善慈雲山/富山對外交通,係九巴唔肯,區議會早在堅尼地城地鐵通車時要求113延長至慈雲山,而家又 ...

113其實過海太耐 九龍路段亦都唔太岩通勤
反之應該考慮302回程 觀繞到太子道東出 利用啟新道出返彩虹道 經蒲崗村道定斧山道上再諗

286M視乎沙中通車係咪仲要苛然殘存
係就當試開拓新客源

HJ7480 發表於 2021-1-11 14:10 來自手機 | 顯示全部樓層

3B番慈雲山經鑽鐵巴總已經OK,反正有一蚊地鐵轉車優惠
nwfb1001 發表於 2021-1-11 14:19 | 顯示全部樓層
過到馬亞木個關先再講
 樓主| chaukc 發表於 2021-1-11 15:39 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-1-11 12:51
秀茂坪係近年好啲 290A A29P
呢啲開咗用新清上落山唔洗下下經觀塘
以前得條雞肋95 係咁行

慈雲山/富山/新蒲崗去科學館/尖碼搭屯馬綫要接駁兼行很遠,巴士上落車位置方便很多,所以5/5C頭尾兩段乘客流失唔多,只會流失土瓜灣段的乘客

仲有,搭5/5C車費只係5個幾,港鐵+接駁小巴車費可能要十幾蚊,足足貴一倍以上
 樓主| chaukc 發表於 2021-1-11 15:44 | 顯示全部樓層

HJ7480 發表於 2021-1-11 14:10
3B番慈雲山經鑽鐵巴總已經OK,反正有一蚊地鐵轉車優惠

瓊富莫議員舊年已經要求3B往慈雲山方向兜鑽石山
https://www.districtcouncils.gov ... 8111/TTC_M3_037.pdf

詳情大家可以聽下呢段錄音