hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 要求九巴下午繁忙時間加開慈雲山接駁路線 ...
開啟左側

要求九巴下午繁忙時間加開慈雲山接駁路線

樓主| chaukc 發表於 2021-1-11 16:26 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2021-1-11 13:40
113其實過海太耐 九龍路段亦都唔太岩通勤
反之應該考慮302回程 觀繞到太子道東出 利用啟新道出返彩虹道  ...

慈雲山路線唔兜唔安樂,116去東區行紅隧,302去中環行東隧

其實慈雲山去中環最直接路線係跟5X去紅磡過海後再跟101X去中環,淘大去中環搭101X唔駛半粒鐘,仲快過搭地鐵,價錢又平
https://www.youtube.com/watch?v=f7Mh8FYj9qg&t=124s

仲有302A其實可以下繁加回程,喺觀塘道沿線加設分站,除左方便東區放工客外,亦有助紓緩3D繁忙時間的負荷

nwfb1001 發表於 2021-1-11 16:38 | 顯示全部樓層
116開線個時都未有東隧;而且116主要客源擺明係銅鑼灣
TuNg''=) 發表於 2021-1-11 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2021-1-11 15:39
慈雲山/富山/新蒲崗去科學館/尖碼搭屯馬綫要接駁兼行很遠,巴士上落車位置方便很多,所以5/5C頭尾兩段乘客 ...

所有更加要搞5X去留住你上面講既頭尾兩端客

其實5 沙中未開近年都不停減班
分分鐘減既車夠條5X全日開20

而家冇咩客貪平嗰$1-2蚊架啦
尖慈客 鐵轉小巴其實好多人用
5C實在慢得太緊要啦
TuNg''=) 發表於 2021-1-11 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層

chaukc 發表於 2021-1-11 15:44
瓊富莫議員舊年已經要求3B往慈雲山方向兜鑽石山
https://www.districtcouncils.gov ... 8111/TTC_M3_037.p ...

唔好再用啲廿分鐘班次既巴士去幫條車海小巴
咁多年有邊個經驗係成功?
兜完趕走埋原有班客
TuNg''=) 發表於 2021-1-11 23:53 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2021-1-11 16:26
慈雲山路線唔兜唔安樂,116去東區行紅隧,302去中環行東隧

其實慈雲山去中環最直接路線係跟5X去紅磡過海 ...

302行東隧唔奇,因為過海港島早繁紅磡一段無論上橋定上路都可以好塞,加上呢條線90年代開,東隧真係冇而家咁多車流

反之回程我真係諗過用紅隧仲好,所以係F1出左個建議
回程有巴士專線插隊 東九龍走廊唔塞出口又靚仔過西行好多

但唔建議302A回程走去塞觀塘道
幫3D唔係咁幫
302A有回程真係要觀繞落采頤經啟新道返彩虹道
最唔塞應該係咁

TuNg''=) 發表於 2021-1-12 00:02 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-1-11 16:38
116開線個時都未有東隧;而且116主要客源擺明係銅鑼灣

想講講早繁即時密
116坐到太古坊既客所佔比率唔低
襯沙中未開
彩虹道 九龍城 土紅上路係咪應該有條116X
做太古坊專線

直情106A係盛德街開
116X 四美街開兜黃大仙但行上路

xdxd 發表於 2021-1-12 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2021-1-11 23:39

其實5P比5X更值全日
唔係慢好多,但一定更多客
我會建議拉疏啲5C 非繁做返12-15 跟手掟8車比5P全日 拉5上埋慈雲山中 5/5P各開20 玩10分一班聯合班次
S3BL100 發表於 2021-1-12 01:18 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2021-1-11 23:53
302行東隧唔奇,因為過海港島早繁紅磡一段無論上橋定上路都可以好塞,加上呢條線90年代開,東隧真係冇而 ...

302A 回程行觀繞落采頤會受大老山塞車倒灌影響

當然行觀塘道都唔係理想,又要顧慮搶九巴 3D 客,九巴一定唔肯制

個人認為 116 有潛質全日拆兩條, 正線縮落威菲路道,116X 港島方向維園道出、九龍方向糖水道上橋,擺嘉亨灣,太古坊都會比而家快唔少,回程比起 302A 既可能走線亦唔係慢

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2021-1-12 01:19 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-1-12 00:23
其實5P比5X更值全日
唔係慢好多,但一定更多客
我會建議拉疏啲5C 非繁做返12-15 跟手掟8車比5P全日 拉5上 ...

5 拉上慈雲山會有收費問題

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| chaukc 發表於 2021-1-12 08:56 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2021-1-11 23:39

5X固然要搞,但5/3B都要保留,因為富山邨富暉樓去年多2千幾人入伙,可能為5/3B號帶來新客源

如果將來富山搭小巴+屯馬綫去土瓜灣/尖東,價錢可能貴過5號一倍以上

仲有,富山過海去會展/中環搭5號+天星小輪10蚊都唔駛,係過海最平方法