hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [走火入魔] 建議重組 37 37M 分拆油尖旺特快 37X 及 237 ...
開啟左側

[走火入魔] 建議重組 37 37M 分拆油尖旺特快 37X 及 237E

tonychow 發表於 2021-1-15 10:51 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-14 23:37
呢個例子正正就反映左你既方案既問題所在

你要將 234X 由尖咀段彌敦道搬走,先可以搬條葵盛特快入彌敦道 ...

你唔將效果放喺第一,結果自然有部分區域重組之後有重大損失,就算放到上 RPP 區佬唔嘈都可以拉埋班市民嘈
而就算 234X 撤出唔到彌敦道,梨木樹新區葵盛全部都仲可以尖東尖西循環咁行,唔使用彌敦道配額,而且係新增服務所以仲少人嘈過搞條 12

而就算你用 35A 配額拆到梨木樹特快,big picture 一係搞到 35A 沿線班次疏咗(拆兩線變咗其中一線配額少咗),又或者要變循環,一樣會有站位班次問題。如果東葵死攬條 35A 班次咁你點搞?你喺我隔離個 post 都講多隻香爐多隻鬼,就算有葵涌邨頭站做甜頭,唔代表收完甜頭後九公司唔會將 33A 收車逼人落地底。當然 again 仲有種某古生核突走線,如果大窩口道一段嘔到 1 車而居民又收貨,咁我無意見

最後區議員點同巴士公司合作固然係政治問題,但係 2019 年換屆後可以係區議員同巴士檯底傾咗先,唔使經運吉住,大西北九巴分段已經係個例子。就算同重組無關都好,重點係可以檯底傾。
不過唔喺呢度嘈政治問題了

樓主| S3BL100 發表於 2021-1-15 23:30 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-1-15 10:30
我就係睇到
你條尖沙咀回程234E迫人硬食$11.1
覺得唔啱我口味係咪連出句聲都唔得?

乜你原來都會睇價錢牌架?我仲諗住你為左拉線橫過亞皆老街,不惜其他同區居民同地區人士反對都要夾硬人地硬食加價兩級添

不過咁,新服務係本來無既野,收幾多錢都唔影響原來乘客;但原有乘客無啦啦加價兩級,就一定遇到好大反對,歷史上無成功例子。你既口味係一回事,其他居民同地區人士既口味先係重點

回歸現實,以下咁多個限制係改變唔到:

1. 涉及 30X 33A 37 呢類頹線既重組,唔可以加車,亦唔會有資源從天而降
2. 改快後原有乘客唔可以喺無其他直車替代下被加價超過一級(即係 $5.8 變 $6.8、$6.4 變 $7.5 係可以,再多就唔得)
3. 配額限制下,33A 37 點重組都唔入得亞皆老街以南一段彌敦道,想做「旺角以南」要由其他道路出入
4. 被抽調資源或者受影響地區唔可以被搵笨(例如唔可以無啦啦兜多左路)

符合唔到以上全部條件,無論幾岩你口味都唔會落實得到,反正唔係得你一個話事,其他居民其他區都有話事權

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-15 23:34 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-1-15 10:40
咁點去葵興站?硬食237E?唔係有37/37X/237E就唔需要搭地鐵

cut左部車,加比34拉落去葵興站都得掛?

我自己唔反對 34 拉落葵興站,亦唔需要有任何車輛數目增減

但 37 變 37+37X 減左部車係調左過去 237E,成個重組並無任何車數增減,34 唔會因此可以加車

而重點係葵盛駁葵興站已經有小巴車海,37M 都係咁岩見到先會坐,我已經留低條線最有價值既上繁,其他時間就真係算把啦。有齊替代品,本身選擇既人又少,呢個情況下補償唔一定要係原價去返原來地區,可以係換線亦得。37M 變 237E,成件事根本就類似 796B 換 798,或者 14C 換 14X

樓主| S3BL100 發表於 2021-1-15 23:48 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-1-15 10:51
你唔將效果放喺第一,結果自然有部分區域重組之後有重大損失,就算放到上 RPP 區佬唔嘈都可以拉埋班市民嘈 ...

但呢個唔淨止係政治問題。將太多風馬牛不相及地區溝埋一齊重組固然唔容易通過;但其實過去經驗可以見到,不論黨派,大部分地區人士都唔想見到牽連太大、將原有乘客玩到氹氹轉、需要唔少時間適應既重組

九巴直頭係唔會咁做,佢地同運署都有自己一套做事方式,現實不能忽視

如果你要講效果,首先我睇唔到我個方案入面有咩地區「重組之後有重大損失」

其次你既效果亦唔見得好好。梨木樹行上路同下路差距都係五分鐘之內,但你要兜上葵涌邨,然後仲要行塞車風險最高既荃灣路,其實係搵緊佢地笨

而成件事上面梨木樹同葵涌大窩口既利益係唔 align 的。梨木樹本身有一條入到彌敦道但巿區段太兜太慢既 36B,佢地需要既係一條旺角至尖咀特快,而唔係兜其他唔關事地區再出尖咀既特快線

而葵涌邨大窩口本身有平價 33A,因為收費問題唔可能旺角掃到尖咀令原有乘客加兩級,再因為配額問題走唔入亞皆老街以南一段彌敦道,無其他選擇下要將佢地既旺角同尖咀問題分開處理

既然兩邊既利益同需要唔一致,勉強去做只會令其中一邊既部分需要得唔到滿足

再講你咁搞 37 旺角調頭,原有大角咀客零補償,我唔知地區會有咩反應⋯

tonychow 發表於 2021-1-18 10:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-1-15 23:48
但呢個唔淨止係政治問題。將太多風馬牛不相及地區溝埋一齊重組固然唔容易通過;但其實過去經驗可以見到, ...

我又唔會話你個計劃完全唔可行,其實好睇大窩口取態係點。
如果拉咗條線上葵涌邨嘅話,即係大窩口就點都要硬食果條線,一係行落荃富街,但明明人地喺公路入口(德士古道 - 荃灣路)
梨木樹同東葵利益就好睇你點睇,梨木樹本身去葵芳站係順路,東葵任一條邨要駁鐵,茘枝角站轉唔會慢得過葵芳轉甚至快咗
仲要梨木樹本身想死攬兩條慢線,拆旺角特快就變咗陰乾 36B 但唔會快過轉鐵好多;拆尖沙咀特快就輪到東葵(不論你方案最後係用石蔭石籬定其他方案)無咗旺角特快無得 upgrade 乘客,旺角以南仲有機會要 $6.8 upgrade 到 $8.9 級別

所以我會話梨木樹特快係要鐵回流為主,東北葵 upgrade 為住
至於大窩口,如果真係好似你咁重組,我會建議將 33A 改循環,大角咀開經荃灣路德士古道頭站大窩口道,沿線返轉頭,多咗 1 架車就可以用古生走線行大窩口道,但唔知地區收唔收貨

樓主| S3BL100 發表於 2021-1-18 23:50 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-18 10:46
我又唔會話你個計劃完全唔可行,其實好睇大窩口取態係點。
如果拉咗條線上葵涌邨嘅話,即係大窩口就點都 ...

大窩口取態係重要,佢地可以選擇要與唔要;但如果無啦啦炒埋其他唔關事既區一齊重組,大窩口支持但其他區反對都係無用

而且前提係個重組建議要上到 RPP 先有得傾。我依然幾肯定你個方案係連上 RPP 既機會都唔會有

大窩口近公路但荃灣路自己都會塞車,如果大窩口做尾站但來回行大窩口道,就會同慣常走線相反方向,乘客亦需要時間適應,況且必然搵其他區笨(例如葵盛或者你個方案既梨木樹),道路網注定大窩口無得唔睇其他區面色做人

想大窩口做尾站既話,類似我條 234E 既做法,荃富街做尾站,同時又唔拖慢其他區既車程,重組規模亦唔太大、可以獨立做,已經係比較貼近現實既做法

同時我會建議 33A 拆兩條,一條深水步大窩口循環、一條荃灣經大窩口葵涌邨做旺角循環,解決埋大窩口往來旺角特快既問題,詳情可見 #1 連結舊文

至於上葵梨木樹,我自己本身有一套諗法,分兩步就可以做到 big picture 要有既全部野,又唔會搵佢地笨或者捆綁唔關事地區一齊重組,亦唔會有收費問題。我既諗法同 GW4866 同 Ricky403 既方案都有相似之處,主要都係基於佢地方案再改少少野,有時間可能會出文分開討論,但短期內恐怕都無時間寫

tonychow 發表於 2021-1-19 10:35 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-18 23:50
大窩口取態係重要,佢地可以選擇要與唔要;但如果無啦啦炒埋其他唔關事既區一齊重組,大窩口支持但其他區 ...

其實我咁大反應另一原因係我諗起以前建議過 234X 兜愉景巴總,即係 Ricky403 師兄 230 特快個方案,搞到某山上版友即刻走出來反對(當時係 30X 落到非繁 60,山下行去搭 234X,山上 BBI 嘅)
我諗就算當時 30X 唔減班都好,問題一樣存在,即係得返荃景圍山上自己唔夠車唔夠客拆一條線,變咗永遠無機會要求更好嘅重組
依家大窩口同葵盛就好似當時討論嘅荃景圍西約咁,葵盛有條 37M 可以抽車,大窩口就頽做,然後葵涌邨有服務就好似 234X 入愉景巴總咁
當然實際運作上你條特快同 33A 覆蓋無重疊,咁會比較易入口,但係大窩口就要行落荃富街,at the end 如果當區居民無意見我都無
而你個 33X 方案我諗上一個 post 已經有人講過個問題(旺角特快同唔到紅小搶客、拉疏咗好多班次等),如果 33A 改用葵涌邨做循環點減 1 車落你條特快,覆蓋同班次上亦未必差得過你個方案

樓主| S3BL100 發表於 2021-1-19 23:30 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-19 10:35
其實我咁大反應另一原因係我諗起以前建議過 234X 兜愉景巴總,即係 Ricky403 師兄 230 特快個方案,搞到 ...

單憑最後一句,我幾肯定你無 click 入去睇過我既 33A 拆線方案,睇下我點樣拆完之後都仲做到廿分班

其實今次 37 拆線方案同半年前我建議拆 33A 既思維幾似,都係因為兩條線繁忙路段所佔時間不成比例地多,拆完之後一轉可節省時間比例好高,回車快唔少

不過分別係 37 本身基本班次已經係 15 分一班,拆完都仲可以做到兩條 20 而且慳到一部車;但 33A 本身基本班次得廿分班,要由 43 減一部車加落去,同維持現時下繁兩部外來柯打,先拆得成。再者因為道路網限制,33A 拆完後,短線會以葵涌區而唔係深水步區作循環點

其實大窩口同荃景圍處境的確有少少似,本身可用資源唔多,亦要睇其他區面色做人;但亦有唔少分別:

1. 荃景圍假假地有個總站,而且本身 30X 收得貴,又入到油麻地,真係想去做既話,可以 30X 自拆兩條半粒鐘一班,其中一條入埋尖沙咀,或者荃景圍夾麗城做一條尖咀特快;但大窩口道全部路線都係途經,全部都有其他持份者,要問過佢地意見
2. 大窩口條 33A 收得太平,配額加收費問題,就算拆特快都唔可以一條由旺角掃落尖沙咀,注定旺尖要分家
3. 大窩口仲有大大個鐵路站喺隔離,下面青山公路亦有無數條線前往各區,營運環境同競爭對手都同荃景圍差好遠

如果大窩口本身唔係道路網限制、加上無合適總站,237X 大可以拉到大窩口開出,我既拆線方案入面 33A 亦可以直接由大窩口開出、以深水步作循環點,而唔係調轉。但現實就係現實

而 37M 的確係葵盛同葵涌邨尖咀特快唯一可行抽車來源,葵盛有主導權係客觀現實,仲要做到來回方向整個葵盛圈都有站,所以一定唔會係葵盛經葵涌邨大窩口走

都係果句,就算你話「變咗永遠無機會要求更好嘅重組」,客觀現實係要睇其他區面色做人。呢一刻可以選擇唔要一個帶來一定程度進步既方案,但無其他可行(i.e., 規模唔太大、上到 RPP、九巴肯做、收費無問題、配額同用車數無問題、其他地區唔反對)既方案既話,唔要就只能原地踏步甚至繼續倒退

tonychow 發表於 2021-1-20 10:37 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-1-19 23:30
單憑最後一句,我幾肯定你無 click 入去睇過我既 33A 拆線方案,睇下我點樣拆完之後都仲做到廿分班

其 ...

無錯我真係無㩒入去,因為我一路都覺得係上年 8 月 cast 師兄提出逆走方案之後,你 link 出來討論嘅反建議,依家發覺又真係同一個
夠唔夠車行同埋覆蓋率問題,我諗果個 post 入面都有好多人 comment 咗(舊瓶新酒個 post 第 3 頁起),唔重覆

但重點在於你點都要抽 43 車,otherwise 唔會夠 9 架車行,呢度討論基礎會唔同咗。即係抽 43 1 架車,加落你條特快線,葵涌邨開咗後兜一圈,33A 用 8 架車自己搞掂(拆又好唔拆又好),我諗樓上會嘈少咗

S3V1742C 發表於 2021-1-20 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層