hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [走火入魔] 建議重組 37 37M 分拆油尖旺特快 37X 及 237 ...
開啟左側

[走火入魔] 建議重組 37 37M 分拆油尖旺特快 37X 及 237E

S3BL100 發表於 2021-1-11 23:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

延伸閱讀:

33A 拆線建議
237X 葵涌尖沙咀特快(舊版)
30X 及 234X 拆線建議

中葵涌來往油尖旺區全日巴士線 33A 及 37 亞皆老街止步,不論資源或旺區配額,先天條件皆不如人,重組空間存在客觀限制。早前建議過 33A 從 43 線抽調一車拆線,旺角深水步分家,提供葵涌邨、大窩口來往旺角特快服務。而往來尖沙咀的全日服務,則建議透過取消 37M 線交換,但亦需加一車方能落實。

九巴 37 線連續兩年上榜 RPP,建議改經荔枝角道,但因遠離長沙灣道人流最多的位置,遭到反對而未能落實。同時,沿途塞車情況不斷惡化,導致加時及成本上升。可見九巴及運輸署仍有修改 37 線的誘因。

今次建議直接分拆 37 線,可以減少長沙灣及旺角車流,縮短行車時間;同時改善 37 線於旺角的站位,增加吸引力。對比起 33A 加一車拆線,由於 37 線本身全程行車時間較短,旺區路段所佔行車時間比例更高,且基本班次已達 15 分鐘一班,拆線後反能減一車亦能維持合理班次。建議抽調至來往尖沙咀的特快新線,屆時無須抽調 44M 或其他街坊線資源,亦能落實全日往返尖沙咀巴士線。

建議概要如下:

1. 37 縮短至深水步調頭並改為循環運作,往深水步方向改經興華街及荔枝角道,循環點設於南昌街/汝州街分站;
2. 增設 37X 葵盛來往旺角循環線,來回途經西九龍走廊,全日 20 分鐘一班。37X 與 37 共用九輛雙層巴士,並採用跳飛機方式運作。37X 與早前建議的 33X 線,提供聯合班次,每 10 分鐘一班車從旺角前往葵芳及葵興一帶;
3. 237A 線取消服務;
4. 37M 改為只於平日上午繁忙時間行走;
5. 增設 237E 線來往葵涌邨至尖沙咀,途經葵盛、興芳路、西九龍公路、廣東道、尖東及佐敦,以四輛雙層巴士行走。

===

重組後各線服務詳情如下:

37 葵盛(中) <-> 深水步(循環線)

行車路線
⋯、長沙灣道、興華街、荔枝角道、南昌街、長沙灣道、⋯

服務務時間及班次
葵盛中開出
星期一至六
0530-0710 20
0710-0810 15
0810-1650 20
1650-1750 15
1750-2230 20
2230-0010 25
星期日及公眾假期
0530-2230 20
2230-0010 25

收費
不變

派車
與 37X 共用 9 輛雙層巴士

37X 葵盛(中) <-> 旺角(循環線)

行車路線
葵聯路、葵盛圍(上段)、大窩口道、興芳路、荃灣路、葵涌道、荔枝角道、西九龍走廊、太子道西、荔枝角道、彌敦道、旺角道、洗衣街、亞皆老街、櫻桃街、西九龍走廊、荔枝角道、葵涌道、葵富路、興芳路、大窩口道、葵盛圍、葵聯路

服務時間及班次
葵盛中開出
每日
0540-2240 20
2240-2355 25

收費
全程 $6.8
葵芳智芳街往葵盛中 $4.3
葵康苑往葵盛中 $3.8

派車
與 37 共用 9 輛雙層巴士

37M 葵興站 <-> 葵盛(中)(循環線)

行車路線
不變

脲務時間及班次
葵興站開出
星期一至六
0600-0724 12
0724-0750 13
星期日及公眾假期不設服務

收費
維持不變

派車
2 輛雙層巴士,分別由 37 及 237E 支援

237E 葵涌邨 <-> 尖沙咀(循環線)

行車路線
大窩口道、葵盛圍、葵聯路、葵盛圍(上段)、大窩口道、興芳路、荃灣路、葵涌道、青葵公路、西九龍公路、連翔道、佐敦道、匯民道、匯翔道、廣東道、梳士巴利道、漆咸道南、加士居道、佐敦道、連翔道、西九龍公路、青葵公路、葵涌道、葵富路、興芳路、大窩口道、葵盛圍、葵聯路、葵盛圍(上段)、大窩口道

服務時間及班次
星期一至六
0700-0730 30
0730-0830 20
0830-2230 30
星期日及公眾假期
0700-2230 30

收費
全程 $8.9
葵芳智芳街往葵涌邨 $4.3
葵康苑往葵涌邨 $3.8

派車
4 輛雙層巴士
fb.com/scientisthk2usa/
tonychow 發表於 2021-1-12 10:39 | 顯示全部樓層
唔明點解要拆到咁散,班次衰咗之下短線會少咗人搭改落地底,本來搭 37 落旺角嘅因為要等車下搭快線都未必着數咗
如果俾我拆,我寧願唔要旺角特快,留一條尖沙咀唔做佐敦派 4 正 1 蛇夠行 20 分鐘一班,唔使落到 30 咁耐
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-12 23:33 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-12 10:39
唔明點解要拆到咁散,班次衰咗之下短線會少咗人搭改落地底,本來搭 37 落旺角嘅因為要等車下搭快線都未必着 ...

所以我用左「走火入魔」呢個副題

咁我同意 37 拆線重組既迫切性同重要性係排喺 33A 同 30X 234X 之後,但今次最主要誘因係原來拆完可以慳到一部車,直接掉落 237E 度

新 37 非繁一轉連休 90 分,下繁做一粒鐘 15 分班、一轉 90-100 分;37X 非繁一轉連休 70 分,下繁 80 分。夾埋兩繁 9 部車、非繁 8 部車夠跑

如果你想尖咀線用五部車跑,就意味住要由其他街坊線抽車,或者 37 要一次過減兩部車先掂。但如果無錯既話,37 早幾個月加過時,變左 9 部正字軌,奧運往葵盛下晝非繁都畀緊 75 一單連休。你跌落全日八部車,非繁睇怕都係出七部,都係會跌落廿分班

而且你只做尖咀唔做佐敦,恐怕會唔夠客

37 由 15 跌落廿分班,我好難寫到包單一定唔會趕人落地底,但至少唔係 20 變 30 果隻。而且 37(仲有 33A)都有同樣問題,就係回程旺角上車站位奇差,再加上唔快,趕左唔少人走。旺角做循環食正先達,會比而家好好多,有助吸引乘客回流

tonychow 發表於 2021-1-13 11:17 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-1-12 23:33
所以我用左「走火入魔」呢個副題

咁我同意 37 拆線重組既迫切性同重要性係排喺 33A 同 30X 234X 之 ...

一直荃葵出九龍嘅重組都有呢類問題,即係「跑西廊,但班次疏咗 5 分鐘」,一個唔好彩走咗車嘅話,上慢線同快線差唔多快就好無謂
比較符合乘客利益嘅話,如果接受到泊街做循環點或者雙向長沙灣道大循環,唔入深水埗內街會係比較慳車嘅方案,應該有機會減到 2 架車

然後如果葵盛西開經葵興、興芳路上西廊,高鐵站 - 廣東道 - 彌敦道 260X 走線上返公路 - 930 走線落公路返葵盛嘅話,回程就可以做埋佐敦,呢種走線攞埋 37M 嘅車,全日 20 4 正 1 蛇應該夠跑,但就要睇點樣宣傳條線快過鐵了(新都會同葵廣都算半個全日位)
不過似乎今日 37 又收車,唔知係咪疫情影響

天空之神 發表於 2021-1-13 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層

個人傾向用 34 延長去葵興站,不入葵盛東葵盛中,理順路線黎殺 37M
唔使兜多一次葵盛圍,回程e 字變 S 字葵聯邨行落葵盛圍,葵中葵東行去上葵盛圍

因應理順路線,34 可以再減 1 車處理

.
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-13 13:48 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-1-13 11:17
一直荃葵出九龍嘅重組都有呢類問題,即係「跑西廊,但班次疏咗 5 分鐘」,一個唔好彩走咗車嘅話,上慢線 ...

疏五分鐘但都要同重組前班次比較,你話好似 42A 咁,拉疏五分係疏好多,個位數變雙位數,甚至跌落 15 分一班,就當然行唔通

但 15 變 20 我唔認為有咩問題

我唔係好理解到你「泊街做循環點或者雙向長沙灣道大循環,唔入深水埗內街」係諗住點行,但我想像唔到同樣要行深長荔,點樣可以減到兩部車

我個建議入面既新 37,根據九巴網站相同路段行車時間估算,計到一轉 63.5 分。Rule of thumb 係 ETA 計到既時間要加返 25-30% 去估算一轉(唔計清晨同深夜)最少所需時間。而 37X 估算一轉 52 分,所以非繁我分別畀 70 同 90 分,互跳飛機

你或者可以自己試下計算你心入面既走線應該要畀幾耐,係咪真係減到兩部車出來,然後大角咀又係咪真係諗住完全唔理

而我唔同意你建議既尖咀特快走線唔做葵涌邨生意。雖然今次葵涌邨無份交車,但只做葵盛同興芳路既尖咀特快真係好難夠客。況且唔預葵涌邨玩既話,佢地係唔會有第二條尖咀線,237E 幾乎係滿足佢地願望既唯一可能性

而且我係諗住 237E 之後真係做起左,再由 44M 等街坊線抽車加班,但 step 1 好難有理由搞到咁大,炒起咁多條線去抽資源做

既然條線葵涌邨兜葵盛走,一轉連休預兩粒鐘其實差唔多

樓主| S3BL100 發表於 2021-1-13 13:50 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-1-13 12:56
個人傾向用 34 延長去葵興站,不入葵盛東葵盛中,理順路線黎殺 37M
唔使兜多一次葵盛圍,回程e 字變 S 字 ...

34 總站由葵盛中搬去葵興站,唔見得可以減到車
tonychow 發表於 2021-1-13 14:15 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-1-13 13:48
疏五分鐘但都要同重組前班次比較,你話好似 42A 咁,拉疏五分係疏好多,個位數變雙位數,甚至跌落 15 分 ...

呢一刻 37 去新都會公路尾站 12 分鐘,去太子站多 23 分鐘,我假設兜返轉頭要用多 10 分鐘,即係非繁 80-85 分鐘左右搞得掂,我預 6 正 1/2 蛇搞掂咗佢。當然繁時仲有長沙灣道同旺角道塞車影響,但係必要時我會攞走埋條無客嘅 237A 加車落早繁,有人嘈再加 BBI

連埋 37M 嘅用車,基本上勉強夠跑條尖沙咀(佐敦單向)特快
而非繁尖沙咀線其實我諗未必有想像中咁差,始終都叫做半個遊客區,特別係巴士相對於紅綫真係有速度優勢,而依家葵興芳一帶出尖沙咀只有地鐵一個選項,就算基本盤細都可以搶地鐵客為主要目標,全日 20 唔會差得過 280X

葵涌邨呢,我一直以梨木樹拆線為目標。如果石圍角肯用 36B 換走 32,我會將 32 換做梨木樹 - 新區 - 大窩口 - 尖沙咀 特快,加 1 架車落 36B,亦唔見得梨木樹平時要開總站線,會咁神心死攬條 32

天空之神 發表於 2021-1-13 14:41 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-1-13 13:50
34 總站由葵盛中搬去葵興站,唔見得可以減到車

下葵盛圍直接隊落去葵興站
最起碼殺到 37M 先

收費問題可以再處理
 樓主| S3BL100 發表於 2021-1-13 23:40 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-1-13 14:15
呢一刻 37 去新都會公路尾站 12 分鐘,去太子站多 23 分鐘,我假設兜返轉頭要用多 10 分鐘,即係非繁 80- ...

如果我無理解錯,你應該係打算旺角西洋菜街後調頭,即係類似隔離帖 Ricky403 兄既做法

呢個行法六部正字軌唔夠跑 15 分一班,唔好忘記而家條 37 只係多左旺角至奧運站一段,大半日已經畀緊 135 分一轉,出九部正字軌。你呢種行法,下繁八部車做 15 分一班都會𢛴𢛴緊

你自己都識話 80-85 分一轉,連休息至少要 105 分

上繁反而唔係問題,旺角同深水步相對唔塞車,問題係中段至下繁

亦可以留意我個方案既新 37,南昌街調頭,中段都畀緊 90 分一轉

至於你將葵涌邨同梨木樹併埋一齊去做,其實係犯上同你隔離帖 30X+238X 一樣既毛病,就係捨近取遠,將唔關事既區拉埋一齊重組,搞到規模太大,變相將命運假手於人

梨木樹併葵涌大窩口根本唔順路,何況呢幾區而家本身無尖咀全日線,配額從何來?借助條 35A 既配額,將上葵重新劃分,梨木樹併石蔭、安蔭併石籬,類似 Ricky403 或 GW4866 既做法,先係正路

當然葵涌邨併葵盛都唔係順路,是但一邊做尾站另一邊都會嫌兜,但至少兩區係兩隔離,唔夠客之下併埋一齊做係正路,西九龍公路直出尖沙咀都仲可以追返時間

兩區本身都分別有既旺角線,併埋一齊做係唔合乎現實,兜完第二邊就算行西廊都未必追得返長沙灣道停站時間;但兩邊都無既全日尖咀線,只要係直落尖咀,情況會好唔同