hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣至港島東巴士線最新消息
開啟左側

[路線消息] 荃灣至港島東巴士線最新消息

JC8385 發表於 2021-1-15 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2021-1-15 22:44
仲要停中環街市⋯⋯係咪嫌電車路繁忙時間唔夠塞車⋯⋯

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod ...

中環街市個站就整定無咩可能再容納咩路線架啦
不過982X 985 907C係應該踢返去太古廣場起載
一嚟縮短時間,二嚟夾一夾時間盡量避免一齊到中環街市塞住

另一個方向係諗吓101 104有無可能指定時段直行皇后大道中
減少匯豐門口同埋中環街市左轉燈嘅車流應該幫助唔細
ATENU364TC196 發表於 2021-1-15 23:17 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-1-15 22:54
中環街市個站就整定無咩可能再容納咩路線架啦
不過982X 985 907C係應該踢返去太古廣場起載
一嚟縮短時間 ...

982X 985 907C 太古廣場起載似乎唔太可行,因為如果要行金鐘道嘅話就變咗一定要軒菲/灣仔道/分域街私出金鐘,其實都係會容易瀨嘢

反而可以研究吓將 982X/985/907C 是但搵一兩條踢出去跟980X/981P停皇后像,砵典乍街,不過就唔停皇后街
Waiyin12 發表於 2021-1-16 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2021-1-15 22:32
講眞 968 個站放邊都好班客都焗坐㗎啦
唔通坐地鐵咩

要快嘅不如匯豐後踼出去干諾道中,就算要塞埋砵甸乍街都快過塞電車路
(980X 981P通常都快過982X 985起碼五分鐘入西隧)

935 應該得,934就睇對家反唔反對

Waiyin12 發表於 2021-1-16 01:53 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-1-15 22:09
但說來奇怪,968由灣仔起至上環站,都係5個站行曬,同934一樣,但眼見甚少要求968加站

(但與此同時,93 ...

個人建議968停置地廣場取代匯豐總行,起碼環球大廈、石板街、萬宜大廈一帶行去上車都近D
Waiyin12 發表於 2021-1-16 02:08 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-15 23:17
982X 985 907C 太古廣場起載似乎唔太可行,因為如果要行金鐘道嘅話就變咗一定要軒菲/灣仔道/分域街私出金 ...

講開新東堆西隧線真係冇眼睇,係邊個聰明仔劃中上環走線

680X 681停大會堂,980X又行干諾道中
182 182X 307已經做緊電車路,907C 982X又踢入去陪塞

又唔係做到同站比客叫兩飛,架特車係咪好應該行另一條路吸另一邊嘅客
932gz6061 發表於 2021-1-16 08:10 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-15 19:44
705M根本就應該盡快開, 可以拉去啟德做線站

咁樣條705M同5A有咩大分別?
你最愛間霸權公司又會出黎反對架啦。
Ricky403 發表於 2021-1-17 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層

嫌平日塞車就平日唔加停,六日加停囉
不過入得電車路,理得你停一個站定三個站,都係要塞咁耐㗎啦
934停多一兩個站,搵多啲客,車開多啲,軒菲唔準時都無咁趕客
Ricky403 發表於 2021-1-17 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-15 22:44
仲要停中環街市⋯⋯係咪嫌電車路繁忙時間唔夠塞車⋯⋯

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod ...

部分線有得停皇后街,部分線冇
停皇后街嘅線早啲走,唔停皇后街嘅線遲啲走,先至方便到乘客
ATENU364TC196 發表於 2021-1-17 12:50 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-1-17 11:40
嫌平日塞車就平日唔加停,六日加停囉
不過入得電車路,理得你停一個站定三個站,都係要塞咁耐㗎啦
934停多 ...

梗係唔係,你睇吓下繁由金鐘開始計,948 快960 入西隧幾多分鐘先,948 站少而且靚,成日都會快960 接近10分鐘入隧道,有時急庇利街塞起上嚟快15分鐘都得

問題係繁忙時間去計如果條條線都為咗方便乘客要加站,只係將電車路嘅塞車問題推上極端,尤其係停根本唔適合巴士停嘅急庇利街站,去永安中心上車都係行多幾步咋嘛,點解要為咗上環少少嘅乘客去拖慢晒中環金鐘灣仔乘客嘅車程?何況907C/982X/985 呢啲長途線啲乘客都係焗搭

934 情況亦都一樣,本身已經收得貴,如果日日金鐘/灣仔上車要坐成九個字先過到西隧嘅,咁不如搭東涌線/荃灣線好過,乜客都俾你倒走晒⋯⋯

如果真係好想好想加站嘅,大可以停完匯豐之後右轉雪廠街出去停砵典乍街,林士街嘅,但就一定唔係喺電車路瘋狂加站攬炒

珀島魚蛋 發表於 2021-1-17 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層