hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [尖東/尖沙咀轉線+全月通+八折]車資換算請教 ...
開啟左側

[尖東/尖沙咀轉線+全月通+八折]車資換算請教

arfung 發表於 2021-1-15 12:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請教一下各位:

家人有「屯門到南昌」月票
拍了[$2機],青衣站入閘,尖沙咀出閘收$6.5
然後在K11買D野,再在尖東站入閘,元朗出站退回$6.4

即全程「青衣->尖沙咀/尖東->元朗」收左$0.1,
諗到有[$2機]效果/全月通75折接駁/8折優惠;
但不太明白為何元朗站會退$6.4咁多,請賜教,謝謝。
k68420 發表於 2021-1-15 13:17 | 顯示全部樓層

八達通車費計 青衣-美孚:$5.7
-全月通:-$1.4 ($5.7x0.25)
-車費8折:-$2.2 (去尖東$10.7x0.2)
-最後兩蚊優惠:-$2.0
=$0.1

JZ3968 發表於 2021-1-15 22:44 | 顯示全部樓層

本人近日亦有車費問題想順便請教一下:
由啟德往黃埔, 扣除啟德入閘及八折優惠後, 車費正常是$3.7,
但曾經有一日收費竟然只是$2, 而此之前未有其他車程或消費,
為何會突然平了?
peterho0907 發表於 2021-1-15 23:21 | 顯示全部樓層

JZ3968 發表於 2021-1-15 22:44
本人近日亦有車費問題想順便請教一下:
由啟德往黃埔, 扣除啟德入閘及八折優惠後, 車費正常是$3.7,
但曾經有 ...

有早晨折扣優惠65折
再減4.7*0.35>$1.7
JZ3968 發表於 2021-1-15 23:32 | 顯示全部樓層
peterho0907 發表於 2021-1-15 23:21
有早晨折扣優惠65折
再減4.7*0.35>$1.7

我都有諗過, 但我明明08:41先至出閘
clivetock 發表於 2021-1-15 23:40 | 顯示全部樓層

另一車費問題都想請教一下:
由荔枝角往炮台山,八折後車費應該是$12.1,但13號搭乘時卻收$11.8,然而當天早上搭港鐵前本人並無乘坐專線小巴
lsc04d11 發表於 2021-1-16 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2021-1-15 23:40
另一車費問題都想請教一下:
由荔枝角往炮台山,八折後車費應該是$12.1,但13號搭乘時卻收$11.8,然而當天 ...

試過有次去客務中心搞票務野(mtr分同自助機換免費車程不成功) 叫佢幫我check換唔換到個免費車程 佢check完答我”你有嘟過特惠站而入唔到個免費車程”
但其實拍特惠站個動作已經係24小時前做

就咁睇 ,似乎你上一日既小巴車程 ”有效”到你下次搭鐵而扣0.3   上面又有講過左0815出閘都有早鳥
其實啲時限性係咪鬆過頭,而向外公佈就俾個時間先

正如我搭港鐵返工的那段日子  明明等尖東轉綫要0715先有早鳥 但總有一大堆人0713就開始出閘  (我始終怕有日渣正黎做,就貴左勁多 所以都係等到15分)

為#2補充
用青衣至美孚計接駁車程  是根本冇理到尖東/尖沙咀呢個轉車站  整個車程是看青衣至元朗 所以接駁車費就計青衣至美孚而唔係尖東  咁所以退錢嗰度就退盡?
kei_hk 發表於 2021-1-16 10:10 | 顯示全部樓層
JZ3968 發表於 2021-1-15 23:32
我都有諗過, 但我明明08:41先至出閘

會唔會當日有事故﹐將早鳥出閘時限延長了?
車站職員係可以即時做設定﹐將相關出閘時間延長的﹐聽聞最多可以延長到9:30。

我都試過某路線有事故﹐由於對我影響不大﹐所以我照坐MTR。
於9點幾出閘﹐一樣食到早鳥優惠。

註 : 1月13日港島線有事故﹐車廠出唔到足夠的列車﹐可能解釋到車費計算的疑問。

kei_hk 發表於 2021-1-16 10:33 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-1-16 10:00
試過有次去客務中心搞票務野(mtr分同自助機換免費車程不成功) 叫佢幫我check換唔換到個免費車程 佢check完 ...
試過有次去客務中心搞票務野(mtr分同自助機換免費車程不成功) 叫佢幫我check換唔換到個免費車程 佢check完答我”你有嘟過特惠站而入唔到個免費車程”
但其實拍特惠站個動作已經係24小時前做

即係拍完$2機唔坐車﹐就會霸左個位﹐而且係沒有時限性﹐直到你下一次坐MTR為止?

個人推測﹐MTR 寫一串code 去八達通卡﹐去辨別下一程有沒有優惠。
但係現時架構上只容許寫一項record﹐當之前的record未delete﹐就唔可以寫下一個新record。

而delete 這個優惠record﹐只有二個方法﹐就係入閘坐車 或 拍$2機。
於閘機計算收費時﹐判別優惠有無效的時間﹐一併del番優惠record﹐之後才可能寫入新的優惠。
拍$2機就係唔係都係刪去之前的 $2優惠(如有)﹐再寫入新的 $2優惠record。以便拍完卡唔用﹐之後去另一部$2機再拍﹐轉換有效車站才乘車。

3AD170 發表於 2021-1-16 12:49 來自手機 | 顯示全部樓層

昨日下午天后去尖沙咀扣咗 10.1,之後尖東去筲箕灣回贈 5.6,仲平過天后直接返筲箕灣