hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴272E延長及加強服務消息
開啟左側

[路線消息] 九巴272E延長及加強服務消息

hsyip 發表於 2021-1-19 10:54 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2021-1-19 00:20
所以270B大角嘴、旺角一帶客量係毫無增長空間,相反客量有增長潛力嘅長沙灣、深水埗就長期無定向班次倒客 ...

270B旺角一帶既客量其實有增長,始終個邊一帶直車真係得佢一條
加上唔塞車其實都算快入到粉嶺上水

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-19 13:14 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-1-18 22:02
最後逐個站追eta
72x 36 分鐘,272x 46 分鐘
考慮到兩邊都各有路段係深紅色

咁本身下繁大埔公路慢開
正路跟時段踢行紅梅谷會更好
上一班272X都已經快返少少
而同一時間我見下幾班72X都再慢D
非繁兩邊都唔塞車應該無咁大差距

如果全日化後班客可以係亞皆老街上車既話
我諗成個生態會有好大唔同

至於大埔<>深長荔基本上係青沙轉車會吸引力大過鐵好多
(當然繁忙時間避塞車班客點都無計)
做得大條272X有得加班既好過而家72X陰D陰D想減班
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-19 13:21 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-19 00:19
31B避曬啲傳統大站食糊位
我唔使明,你講到九汽明/說服到九汽先

行經食糊位都無咩意思
成條72X係到有糊都冇得佢食

想全日無問題
但次次搞到好似286C咁一獲粥係蠢囉

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
neoplan720p + 3 但次次搞到好似286C咁一獲粥係蠢囉.

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
eric278 發表於 2021-1-19 13:54 | 顯示全部樓層

還看香港公交
Ricky403 發表於 2021-1-19 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-1-18 21:55
要點樣去抗爭,我唔去評論。
但如果連見到唔公義、唔公平、唔正確既野,都唔去發聲,反而去「妥協」,咁 ...

妥協唔代表忘記,諗、講同做從來都唔係同一回事,亦唔見得要喺272E拉入旺柏呢種事上面起鋼
至於九巴營運方針有問題,想糾正,實際少少諗,唯有你自己夠堅強夠叻,成功加入九巴晉升做高層,又或者考入政府做運署高層,到時成堆深水埗線任你點搞都得
不過喺得呢度吹水,通常都係你有你講,佢有佢做,又或者,可能做下做下會發現,原來唔入旺角真係無機會做大條72X有客但數唔好,點算呢
至於後世,與其執著防止當權者箝制思想,不如早日研究育兒,學釋除疑慮解除誤會,呢方面無信心,都可以保養好自己身體,推遲到民主自由中興個時代再生囉
條條大路通羅馬,大家都知一日未死,一日都仲有機會翻盤㗎

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 一日未死,一日都仲有機會翻盤㗎.
mrm23 + 1 + 10 一日未死,一日都仲有機會翻盤.

查看全部評分

Ricky403 發表於 2021-1-19 13:59 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-1-19 08:04
286C又唔見佢咁冇信心

286C提過兩次拉入奧運站,兩次都因為加價被ban
九巴唔肯$9.9落奧運站,所以就整到而家咁
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-19 15:24 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-1-19 13:59
九巴唔肯$9.9落奧運站,所以就整到而家咁 ...

而家延長270B/272E又唔使加價
明明272E由欽州街去柏景灣已經多咗2.5km
條線已經過咗25km收費等級

長荔深個餅已經唔算大
286C仲要繼續讓返欽州街以南比返86C
自己屈返去海麗
不倫不類
0q9w8e 發表於 2021-1-19 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-19 15:24

286C應該跟31B落奧運站
始終旺角太子已經有87D
亦都方便大角咀道去青沙轉車
iseen 發表於 2021-1-19 19:16 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-1-19 05:59
九巴唔肯$9.9落奧運站,所以就整到而家咁 ...

老實講,87D 都係收緊 $9.4貴過$10 去 旺角邊個都會ban 啦。
Ricky403 發表於 2021-1-19 21:00 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-1-19 15:24

272E收緊$13.2,已經到咗上限,仲邊度有得加
270B有人擔心過拉去奧運要收$18.4,最後唔知點解 (可能想保留同東鐵競爭力?) 又唔使加
286C可能因為旺角本身有87D,$9.9拉落去都無人會上,大角咀加唔到價不如87D升級
.