hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩元乘車優惠未來會加價
開啟左側

兩元乘車優惠未來會加價

流星☆雨 發表於 2021-1-17 14:23 | 顯示全部樓層

一早應該加,直頭應該改做跟車費打折,例如全部車3折

如果做得到,就算A車都有優惠又點話
趕客路上 理_得你
士刁拔尼.奧 發表於 2021-1-17 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2021-1-17 11:25
以前有師兄講過可以半價再八折,依個 concept 唔錯,真係用者自付,同埋減少「長途車搭短途」風氣
不過 ...

半價再八折,其實都會令到貴平車差額趨向接近
可能解決到部分問題
但係當你全費都唔一定睇價錢牌咁上102/106而唔死等2A,以至82/682之間關係,咁你諗返作用有多大
shakugan2005 發表於 2021-1-17 14:29 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2021-1-17 14:24
半價再八折,其實都會令到貴平車差額趨向接近
可能解決到部分問題
但係當你全費都唔一定睇價錢牌咁上102/ ...

作用係乘客自己比返貴左個差額, 而唔係政府$2乘車貼差額
053h4 發表於 2021-1-17 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-1-17 14:32 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2021-1-17 14:17
一早講咗按通脹加價最合理,就算加到 $4 都好,重點一定係要或一收費,弱勢社群本來就經唔起揀車搭嘅困難。 ...

劃一做25%甚至兩成,反彈
比較細,雖然「睇價錢搭」問題
仍然存在,但已經唔少線會低於兩蚊。

球證係政府嘅人無問題
但球證踢埋一份就唔合理
等於我成日都建便宜路線
加多啲,已經去到收費表盡頭
或機場A線應凍結不上調。

而家問題係參加得兩蚊制
加幅受限制嘅原因竟然唔係
正價客負擔,而係唔想補返俾
營運商條數增幅過高,根本唔正常

ryandroid 發表於 2021-1-17 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層
其實應該用醫療卷方式搞乘車卷最有效,不過要用八達通app check 餘額,支付寶個乘車碼就可以睇埋有幾多張卷剩、金額有幾多,不過實大把人話長者唔識用app
kitarolo 發表於 2021-1-17 14:39 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-17 14:31
其實最錯當日慷他人之慨比埋兩蚊搭小巴根本就超錯

綠色小巴就兩睇
畢竟唔少鄉郊係獨市
或如新界44嘅情況,全部
綠小無兩蚊制,雖然話可以
261轉輕鐵或全程港鐵,一樣
會有人話欺壓老人、當初如
設計成政府僅補付正價半價減
兩蚊,應該無幾多間綠小願參加。

紅小,理論上完全唔應該批,
即使所謂獨市位都係無得叫
兩飛或需步行到有兩蚊交通
工具係稍遠,同樣係罪大惡極。
Route_99 發表於 2021-1-17 14:40 | 顯示全部樓層
其實按價收費係最易解決問題,
例如按正價25%收費
以現時最貴的978(唔計馬場線), 25%都只係$6.1

版友提到鼓勵出行,
政府亦可考慮保持港鐵重鐵及渡輪為持$2一程,
咁樣亦不會太影響長者出行, 但可更精準利用政府資源

不致有長者搭978華明去上水站, 政府要補貼$10.3 ($24.3/2-$2)
而不去搭273A, 令政府需多付$10.1 ($10.3 - ($4.3/2-$2))
[注意: 這只是一個極端例子, 不代表有長者這樣做]
Route 99 筲箕灣<->海怡半島
kitarolo 發表於 2021-1-17 14:42 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-17 14:32
其實應該用醫療卷方式搞乘車卷最有效,不過要用八達通app check 餘額,支付寶個乘車碼就可以睇埋有幾多張卷 ...

嚟緊都攪個人卡
無需向Apps方向諗
每個月有500元用嚟搭車,
過咗就收本來票價,不設跨月
累積,已解決大部分問題。
keilingha 發表於 2021-1-17 14:48 來自手機 | 顯示全部樓層

依度竟然無人諗到劃一 $2 乘車的最大意義是鼓勵年長或殘疾人士再就業或參與社康活動時不要考慮地區因素,年長或殘疾本來已經係一個 stigmatizing factor,如果搵工時考慮全港十八區,先至可以增加佢地同僱主嘅匹配機會率。如果唔再劃一嘅話,根本個計劃已經名存實亡。我個人係極力支持要堅持劃一收費,好彩政府似乎都係咁樣諗!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
cky + 1 + 3 正解, 大家只係諗阻住佢搭巴士, 阻住架車可.

查看全部評分