hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 要求復辦黃大仙區往返九龍城碼頭及火炭的專線小巴 ...
開啟左側

要求復辦黃大仙區往返九龍城碼頭及火炭的專線小巴

樓主| chaukc 發表於 2021-1-21 06:19 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-1-21 00:03
1A和92係幾十年前既產物,唔同而家,而家分晒地盤。

慈雲山交通90年代開始愈來愈差,以前有3A落黃大仙,3M落鑽石山
FBI2 發表於 2021-1-21 07:33 來自手機 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2021-1-21 06:19
慈雲山交通90年代開始愈來愈差,以前有3A落黃大仙,3M落鑽石山

3M得返學時間好客,成個山上非繁得5C, 3D, 116客量叫ok,其他都係差。
JX9097 發表於 2021-1-21 10:50 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2021-1-21 06:19

3A死係因為沙田坳道斷開
令到3A唔可以直落黃大仙
而要屈落去彩虹道再上番總站
咁小巴就顯得快好多

若果當年九巴識得跟2F咁落山
用當年89/89B分站上落
對到個黨鐵站正一正,都仲可能有得打
(不過又要煩惱點調頭
因為最近要入樂富總站
正德街又窄又多車,唔太適合巴士長期咁行)
 樓主| chaukc 發表於 2021-1-21 19:30 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-1-20 23:06
拜山唔同,一年開得兩日。

但係鑽鐵開下繁線上山,會俾19M營辦商嘈搶佢地盤,當然如果19M營辦商同意,咁 ...

205M唔係無客,而係九巴唔識做生意
  • 慈雲山得中心一個站,梗係搶唔到小巴客,如果佢跟2F/3C落山,客量會好好多,起碼毓華街無車落鑽鐵
  • 205M要先兜鑽鐵再落黃大仙,落黃大仙的當然唔會搭佢,因為黃大仙已經有2F/3C,所以205M無需要落黃大仙,應該專心搞好鑽鐵接駁
  • 只開8:00一班車,開車時間太遲,返工返學最繁忙時間已過,應該提早開車時間

kmb71k 發表於 2021-1-21 20:33 | 顯示全部樓層
係喇
知道全港得富山邨交通服務最差喇
俾你個富山邨開多啲路線往返全港十九區囉
滿意未?
以上回應,是否可行?是否合適?
JX9097 發表於 2021-1-21 20:58 | 顯示全部樓層
chaukc 發表於 2021-1-21 19:30
  • 慈雲山得中心一個站,梗係搶唔到小巴客,如果佢跟2F/3C落山,客量 ...

• 你知道邊個係37M老細就知點解205M搞成咁
    AtrHenu 發表於 2021-1-22 08:20 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-1-21 20:58
    你知道邊個係37M老細就知點解205M搞成咁

算啦呢位叔叔係慈雲山車海線打橫嚟行點會俾九巴2F,205M呢類落山電梯線發圍(又拆開AB玩仲要玩到車海的7LL拖5LS上山).

btw,當年新界條806M係邊間公司做和點解要死.(衰唔夠客定另有原因)??
    JX9097 發表於 2021-1-22 08:41 | 顯示全部樓層
    AtrHenu 發表於 2021-1-22 08:20
    算啦呢位叔叔係慈雲山車海線打橫嚟行點會俾九巴2F,205M呢類落山電梯線發圍(又拆開AB玩仲要玩到車海的7LL ...

806M係0077做
    本身條線主力做第一城同火炭
    繁時就真係有需求嘅
    (當年仲要開29座Coaster)
    不過非繁同晚間就堅麻麻

第一城就同82X打到正
    火炭(山下)當年又未有住宅群

同時806M個站位相對82X而言唔算特別好
    (82X停黃大仙總站,806M停後面沙田坳道)

所以傳聞0077為咗籌車開69系而放棄806M
    (依家睇番都算明智嘅)

FBI2 發表於 2021-1-22 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層
    chaukc 發表於 2021-1-21 19:30
  • 慈雲山得中心一個站,梗係搶唔到小巴客,如果佢跟2F/3C落山,客量 ...

• 同馬亞木爭生意,同找死無異,除非馬亞木自己做唔切,主動投降,九巴89s就係例子。
     樓主| chaukc 發表於 2021-1-22 19:15 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-1-21 07:33
    3M得返學時間好客,成個山上非繁得5C, 3D, 116客量叫ok,其他都係差。

下繁彩虹都很多人搭3M上慈雲山,因為3D未到彩虹已經頂閘

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x