hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 自願性無薪假變咗恐嚇性必取假?
開啟左側

自願性無薪假變咗恐嚇性必取假?

kitarolo 發表於 2021-1-20 16:34 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-20 15:55
呢個世界就好現實, 文職後勤唔係外判就搬走係司機因為本地服務有能力同老細討價還價, 公司蝕大錢重出緊糧, ...

後勤人員係要嘅但編制
應盡量地細,有人話司機
份糧包埋應對塞車,但話
包埋應對麻煩乘客就講唔通。

之前italk都有探討過司機
是否適合招外勞,雖無規定
司機有責任答乘客,包括部車
停低時問路等「合理」情況,但
我睇死唔會將呢種非現金待遇可
伸延到本地司機都可以享有。

仲未計萬一發生交通意外
同另一車碰撞假設無傷亡,但該車
司機又能否與外勞溝通、報案之類?

外勞住屋等開支亦係一大問題
相反後勤如會計等人員理論上
可祗識英文但唔識廣東話,實際上
相關技能嘅本地僱員,供應多過需求
即係話該等職位,請外勞政府唔會批。

講返司機,呢個世界無包單
我祗可以話裁司機會係下一步
嘅選擇,但夠年齡退休唔補充返
會慢慢流失,二來多咗行業會考慮
裁員但後來生意回升,優先聘回被
裁者都可能已轉工種不回頭。

以前(2003年)勞動人口高峰
僱主唔憂無人做,畢業生由於
當年競爭大,水準亦明顯與近年
不同,所以會係搏NPL希望捱到條數
好睇啲,但時間一長無職位可保證不被裁。
053h4 發表於 2021-1-20 16:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2021-1-20 16:37 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-20 16:34
呢個世界, 唔係講啱定唔啱, 而係乘客支持緊邊間公司

又係你話九巴龍運唔洗蝕, 邊個做得好, 乘客支持邊間, ...

九巴路線比新城多幾倍,多人支持不無原因。
你試吓叫北區出九龍東客,請問點樣可以支持新城?
根本就無服務畀到佢哋⋯⋯

唔好諗到多支持咁簡單,
無競爭,點唔撐都要死撐啦⋯⋯

你有你可愛,我有我好笑。
053h4 發表於 2021-1-20 16:39 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
roquelcm 發表於 2021-1-20 16:44 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-20 16:28
都係個句啦, 你認為新巴城巴做法有無問題先? 我覺得無WOR
我係話新巴城巴做得唔夠WOR_
...

一間好公司應將利益放到最後,對員工好d,員工自然對客好,九巴裁員為求削減開支,明顯當員工係condom,人地城新蝕住做都未話炒人,同員工共同時艱,邊間好邊間差有目共睹
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
GD1570 發表於 2021-1-20 16:45 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-20 16:39
關咩事啊, 967呢到都有人話蝕錢, 無月票倒走自己基本盤D客, 就真係不無原因啦

乘客好現實GA, 邊間優惠多 ...

如果邊間優惠多就坐邊間
咁962系晨早摺晒線啦⋯⋯
仲可以生存到今時今日。

班客唔係傻㗎⋯⋯
我有朋友天水圍去灣仔返工,
用咗一個月西鐵綫全月通,再用咗一個月九巴月票,
之後就擰晒頭,依家返工一定係969, 別無他選。

解釋吓啦⋯⋯點解969同962系都仲可以門庭若市呢⋯⋯

你有你可愛,我有我好笑。
932gz6061 發表於 2021-1-20 18:28 | 顯示全部樓層

關咩事啊, 967呢到都有人話蝕錢, 無月票倒走自己基本盤D客, 就真係不無原因啦

如果我想係尖沙咀去泥涌我可以點樣支持城新?
如果我又想係西環去數碼港又點支持九巴?

點解講到月票咁好但962系無減過班?

教左你好多次乘客會睇舒適感架啦,南區post教過,依家又唔記得啦?

932gz6061 發表於 2021-1-20 18:30 | 顯示全部樓層

967蝕錢我好懷疑你係quote我

但我印象中淨係講過非繁好唔得

冇講過係全日好差

你咁鐘意搵post可以搵埋比我

搵唔出我就當你9up
053h4 發表於 2021-1-20 18:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2021-1-20 18:38 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-1-20 18:31
962倒走客都叫無減過班, 站友前幾日先報, 960B提早頭班車, 962C少左好多客
青山灣倒走客更加唔洗講, 有站 ...

962C做幾多客,960B做幾多客呀⋯⋯
成大半個屯門加洪水橋都係960B嘅客源,
加班加車都好正常不過啦⋯⋯
貼地啲啦唔該。

賺錢嗰間咪就係當班員工係CONDOM囉⋯⋯
賺大錢然後裁晒佢哋⋯⋯成個部門無埋添呀⋯⋯
有HEART?講出嚟唔笑嗰吓先好笑囉⋯⋯

邊間多優惠就坐邊間⋯⋯
咁屯門上水條44應該摺得,
但我又唔見261S可以頂晒閘咁上公路啵⋯⋯
連261都唔係好頂閘,但小巴條人龍就KEEP住咁長⋯⋯

點解嘅?點解嘅?