hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 73A, 新82K 合併改半特快,72 / 72A 半合併去西 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[建議] 73A, 新82K 合併改半特快,72 / 72A 半合併去西九龍

Waiyin12 發表於 2021-1-26 00:39 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2021-1-25 19:30
問題係,你唔執好 72 同 72A 既班次協調問題,沙中 - 埔公既轉乘係唔會比人接受到。
72A 唔適宜加班到20 ...

我就冇聽過埔公話想要10分鐘一班落源禾沙市
一條20一條30即係平均12分鐘一班,以鄉郊地區算幾密下 (但前題係72A要入沙市,呢樣我冇異議)
就算72減到30, 都只係平均15
(唔好同我講埔公四線同時間埋站呢類extreme case)

如果淨係改到73A特快而連凑五部車比272E全日,咁恕我睇唔到意義何在
https://www.instagram.com/_yying.__/
 樓主| iseen 發表於 2021-1-26 02:09 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-1-25 16:39
我就冇聽過埔公話想要10分鐘一班落源禾沙市
一條20一條30即係平均12分鐘一班,以鄉郊地區算幾密下 (但前 ...

但個問題係,兩條線聯合到站既情況時常發生,特別係南行既 72 同 74A; 72 同 72A
20 分一班 既 72 同 30 分一班既 72A 係時間表上係夾唔到聯合班次 (每兩班 72A 就會撞到 72)。而有效轉車係要確保最高候車時間唔過十五分鐘先有用。

最佳既班次都只可以會係
00, 20, 40 (72)
05, 35 (72A)

點都會有時段要等成 20 分鐘,而大多數都要等10-15 分鐘,而有時段更有機會 (00-05, 35-40) 拖卡。同時,如果頭尾總站兩線都唔一樣,係行車時間控制方面,係做唔到真正既聯合班次。

今次既改動最主要係o係陰走埔公資源做城河東特快都令埔公會有所得益。
直接減72班唔會令埔公得益,強行單改73A 落山都唔會令埔公得益。係要踢73A 落山,唔加新資源去改動 72 同 72A 班次同走線先叫做埔公有勉強得益。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-26 14:03 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2021-1-25 01:52
個陣係執疏班次由不規制班次規制化 (23-27 變 30),令班次易等左,有少少甜頭下,其實係正常會過。
但本 ...

有ETA夾都無用
太疏就係太疏
生活化咁諗我係埔公要某個鐘數出到黃大仙一個鐘一班既74A好大機會一係太早一係太遲
咁倒不如搭28K落沙田轉車

價錢本身已經可以係一個好大既incentive
再加上強化同整合左駁腳班次
甜頭一D都唔細

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| iseen 發表於 2021-1-26 17:52 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-1-26 06:03
有ETA夾都無用
太疏就係太疏
生活化咁諗我係埔公要某個鐘數出到黃大仙一個鐘一班既74A好大機會一係太早一 ...

南行一定係,睇住ETA唔太差都會等到。
但個問題主要係北行,北行班次唔穩定,我唔會放心坐架區內線去轉埔公線。容乜易我要企成二十分鐘?同埋今次係大殺埔公 - 城河東線,轉乘配套唔靚仔好難過區議會。

埔公醫院線叫夾硬用74A做。

當然,今次係有加上區外線轉線,所以價錢方面會吸到些少人。
另外,生活化還生活化,改線始終要包裝,例如係穩定班次,如果唔係點過區議會?