hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴白痴排隊線劃法
開啟左側

[問題] 九巴白痴排隊線劃法

ccicoltd 發表於 2021-1-28 21:16 | 顯示全部樓層

93常客 發表於 2021-1-28 18:11
然後就miss左班車~

還好最後上到。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
VanossChan520 發表於 2021-1-28 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層
93常客 發表於 2021-1-28 18:11
然後就miss左班車~

所以我通常等613會企喺站柱後面等
除非216m條隊冇人排
 樓主| miklcct 發表於 2021-1-28 21:36 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2021-1-28 14:15
冇人講旺角街市嘅?
多人起上黎,條條隊打晒交
63X,268X同701/701A打晒交,有時排到路口要轉彎

旺角街市呢個站空間不足,因為未有連翔道/西九龍走廊之前,除咗18之外全部車都係淨係去大角咀碼頭總站,唔會好似而家咁大量乘客等尾站特快。
進智公交
talktogether 發表於 2021-1-28 21:40 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-1-28 21:36
旺角街市呢個站空間不足,因為未有連翔道/西九龍走廊之前,除咗18之外全部車都係淨係去大角咀碼頭總站, ...

彌敦道的巴士站位反而每個也分的很清楚吧
 樓主| miklcct 發表於 2021-1-28 21:54 | 顯示全部樓層
talktogether 發表於 2021-1-28 21:40
彌敦道的巴士站位反而每個也分的很清楚吧

咁其實旺角街市呢個巴士站有無空間可以擴建/分流?將目的地係九龍嘅放走去,而家個站位淨係留過海同入新界嘅特快線。
進智公交
louis19910701 發表於 2021-1-29 06:52 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-1-28 21:54
咁其實旺角街市呢個巴士站有無空間可以擴建/分流?將目的地係九龍嘅放走去,而家個站位淨係留過海同入新 ...

巴士站擴建就應該冇,但行人路應該係可以嘅,拆左旺角街市就可以。減少停站路線係有效辦法,但而家d人個個山頭主義,cut分站咁容易咩?
另外似乎只有亞皆老街直行嘅線13D, 16, 66x, 72x有條件咁做,32, 43C, 52X, 87B, 265B, 270B就相對難少少,因為距離上一個站有d遠

tommy14D 發表於 2021-1-29 07:10 來自手機 | 顯示全部樓層

旺角道都一樣,72X條隊長得添會同213D疊埋一齊,72X到時有啲等213D嘅唔行
樂仔〞 發表於 2021-1-29 21:41 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2021-1-29 06:52
巴士站擴建就應該冇,但行人路應該係可以嘅,拆左旺角街市就可以。減少停站路線係有效辦法,但而家d人個個 ...

旺角站去旺角街市咪一樣有距離 ...
將大角咀線搬去後一個街口落客算啦,好過下下同其他線爭埋站
busnrail_fans 發表於 2021-2-1 17:39 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2021-1-27 16:07
諗起新運路上水站

277e/p上水方向係同270天平方向同埋261粉嶺方向share一條隊,但係因為277e/p係兜咗翠麗 ...

仲有就係,呢排九巴先喺上水新成路站劃咗三條排隊線
呢三條分別係270、區外線往北區方向同埋70K

到底負責規劃嗰班友真係唔知以下呢三個重點?
- 270會係兩個方向都停呢個站,定係佢地assume去翠麗嘅人會搭天平方向嘅倒頭車呢?
- 呢個站會有人上區外線北區方向,仲要係為數唔少
- 承上點,呢個站佔最多嘅乘客:去聯和墟嘅人
唔單止會搭70K,佢地都識搭261㗎
尤其後者平前者$0.2同埋唔駛兜翠麗
如果兩者差唔多時間到站,唔少人都係上後者

YY487 發表於 2021-2-1 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層