hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員將就青衣南直達荃灣巴士線試路 ...
開啟左側

[其他] 葵青區議員將就青衣南直達荃灣巴士線試路

tonytse126 發表於 2021-1-27 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層

50分鐘應該唔係正常時間吧..... 長安至美景只需二十幾分鐘左右喎

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
GW5878 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

KC8249 發表於 2021-1-27 22:54 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2021-1-27 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-1-27 22:28
將軍澳一東去荃灣一西,不論係咪轉車,一個鐘車程閒閒地,但青衣南點同?明明對面就係荃灣但青南要十個字 ...

咁我夠唔明將軍澳過坐山出觀塘,搭296A 15分鐘就到但坑口搭98A就算唔塞車都要成35分鐘,塞埋觀塘道迴旋處就45分鐘先到,你同樣係屋企搭X42C都到了。

不過講到底,當 41M 42M 都要半個鐘先到,而除左入長安真係有點兒那個之外,243M 都叫順路,甚至 249M 都係咁樣行,循環線又走去美景u turn唔選擇其中一個方向行青衣路加快行程,咪又係大把客,所以我唔見得 243M 有幾唔吸引

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2021-1-27 23:07 | 顯示全部樓層

如果本身得243M或43B一條線服務青南至荃灣,咁當然可以當無野,咪繼續用現有路線行囉,反正搞拆線,班次只會累鬥累。

但而家既然同時有243M及43B兩條線重疊服務青南至荃灣,而大家都知道,呢間公司對平價流水線既態度係點架啦。再繼續落去,不出10年,243M同43B會唔會變到今日2B、2F既地步?無人知。
掉返轉講,如果當日41A無改特快,繼續碌長沙灣,你估下今日41A、44既班次,會俾老九搞到咩地步?

既然繼續重疊落去都只會不斷減班,點解唔試下搏一搏呢,反正其中一條改快,又慳到車,乘客又快左,我又見唔到有咩損失。再講啦,而家243M、43B又唔係聯合班次,倒不如一條改快,另一條加密少少做返好流水仲實際。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
tonytse126 發表於 2021-1-27 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
KC8249 發表於 2021-1-27 22:54
我當美景去長安25分鐘,長安去富華街連塞車25分鐘正常不過

或者咁講,沙咀道有邊日係唔塞車?

所以最大的問題都係喺荃灣囉。
當然43B同243M去到今時今日服務已經顯得有點過時,但要改卻會涉及好多地方嘅利益,要取得共識相信需要一段幾長時間。
站在九巴的立場,改革唔見得會比依家搵到更多錢,或者慳到好多車,而佢地最重視嘅始終都係點樣慳到最多資源,所以幾乎肯定佢地會情願多一事不如少一事....
KC8249 發表於 2021-1-27 23:19 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-1-27 23:20 | 顯示全部樓層

KC8249 發表於 2021-1-27 22:33
唔怪得青衣南交通一直都一潭死水咁…原來出荃灣要50分鐘啲人都覺得係正常事

我搭42同樣時間出到彩虹, ...

243M 總站上車去富華街正常俾盡都係35-40分鐘,幾時要50分鐘⋯⋯
最大問題係非繁忙時間青衣南去荃灣係咪真係咁有需求先,根本半車都係落長安,唔係去荃灣,實際有幾多客源你知,我知,大家青衣板友都知⋯⋯

繁忙時間/星期六日拆線絕對冇問題,但非繁忙時間咁樣拆完班次都應該係249X 級數,但去荃灣車程短,咁嘅話邊個會特登等

青南交通左擁右抱咁都叫一潭死水,都唔知講咩好⋯⋯

Tummy 發表於 2021-1-27 23:20 | 顯示全部樓層
tonytse126 發表於 2021-1-27 23:17
所以最大的問題都係喺荃灣囉。
當然43B同243M去到今時今日服務已經顯得有點過時,但要改卻會涉及好多地方 ...

唔改 係因為青南出荃灣係獨市生意啫
你試下開架小巴出去荃灣 厹仲唔九秒九改
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
KC8249 發表於 2021-1-27 23:31 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-1-27 23:53 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2021-1-27 17:54
就算邨巴走線 41M 42M 都要半個鐘啦,
243M 長又長過呢兩條線, 去既地方又遠過呢兩條線, 要 50 分鐘都好合 ...

又唔係
41M 42M 正常行車, 前者基本上20分鐘一定停完大河 (除左真係塞死楊屋), 後者都係多2 3分鐘

青南去荃灣明明都唔算真係好遠, 但243M 唔塞唔碌都35分鐘走唔甩
咁其實係真係要處理下
有人話西路走, 我幾認同, 不過加個長亨邨油站執少少雞都唔壞, 因為對長亨都有快5分鐘 (不入長安)

同埋荃灣既走線都係好, 做祈德尊特快可以做到西約特快 (呢家西約走真係慢到傻)
係涌美路應該直接轉右就走咁解, 唔好再搞翠怡, 翠怡應該對43B 243M 唔大意見, 半粒鐘以內一定番到屋企

青衣南既路網其實本身好靚, 一條青康路又冇咩大長燈, 涌美路都算順, 其實一直都好岩做定點特快 (主要講區外), 近年948 249X 948E X42C 43C(呢個雖然係陰乾...) 242X N41X 全部都係直接到同的士平手咁濟, 客路? X42C今日尾班番青衣都仲5-60人上公路 (有疫情)

我都敢斷言, 如果肯開15分鐘一班定點, 其實係有客 (做兩味都好), 你話比小巴做, 有人肯咪比囉, 其實亦唔係壞事

最後有樣少少離題既野補充, 近年將工多左新線, 都會令我諗起, 青衣最西南既一帶都有呢類工廠油庫之類, 你話有廠車, 但其實會唔會可以開一兩班特班去做
例如42S 由青衣廠經青衣路兜消防局 中華電力 嘉民兜到藍澄灣後面, 最後停一停青桃同美景IVE上南橋去長荔深, 整兩班收$9 去做, 美景跟42A分段
我就唔會話要有條98咁樣既線, 因為都清楚非繁係空到傻, 但繁時係一個好既嘗試, 唔得咪當舒緩果段時間既42A (好似1745前後一兩班都多人)
同時亦可以考慮整48M 由青衣西南工業區經西路去青衣站, 開哂E車同249X 279X 68E既BBI 比人轉車