hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [吐苦水] 大家近排繁忙時間嶼南等幾多架嶼巴先出得返東 ...
開啟左側

[其他] [吐苦水] 大家近排繁忙時間嶼南等幾多架嶼巴先出得返東涌

miklcct 發表於 2021-1-27 19:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

而家嶼南多人到,平日繁忙時段10分鐘一班嘅11再加20分鐘一班嘅23都好多爆哂飛站,由屯赤通以來呢個月入過去幾次,無一次可以即班走到,閒閒地都要有幾架先有得上企位(我喺下長沙村上車,得11、23同A35去東涌),今日等到第4架先喺下長沙村上到,結果都係載唔哂東涌道之後啲客,石門甲有人截車不過飛咗站,中間已經走咗3架梅窩車,重要最後嗰架係雙層,開來載空氣嘅;之前等最多嗰次係等咗足足5架,第5架係半空車(有可能係石壁起載嘅)掃哂之後各站啲客,但都上到企位出東涌。入嶼南嗰程反而好啲,總站會留企位,唔會上到絕對頂閘。
大家呢排入嶼南情況點樣?如果週末嘅話,多咗冠忠支援車,情況會唔會更好,定係重恐怖過一至五?3M而家用雙層巴士行,頂閘情況重有無出現?

咁我又想問,而家11同23嘅客量分佈係點?大澳、牛過田、昂平、羗山同石壁至長沙村沿線嘅客量分佈如何?11A而家仍然係用單層車行,如果將11A改做每日服務再派雙層車,清客效果如何?另外,4重有無存在價值?頭先所見先一部1,再一部2都喺長沙有得上嘅,最後部雙層4根本開來哂氣。
進智公交
2076 發表於 2021-1-27 20:52 | 顯示全部樓層
不如11拆條14R線,假日開塘福<>東涌,用雙層車行,情況應該會好好多
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2021-1-27 21:27 | 顯示全部樓層
師兄你識胸壓乘車梗係無問題架
.
teddybus 發表於 2021-1-27 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Del
kitarolo 發表於 2021-1-27 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-1-27 20:52
不如11拆條14R線,假日開塘福東涌,用雙層車行,情況應該會好好多

問題係嶼巴E400數量有限
即使如樓主建議加強11A服務
或開條14R出嚟都唔會多咗雙層
供應,東涌嗰邊嘅吸引力又遠大於梅窩
teddybus 發表於 2021-1-27 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-1-27 21:41
問題係嶼巴E400數量有限
即使如樓主建議加強11A服務
或開條14R出嚟都唔會多咗雙層

我見有時有雙層MAN泊東涌
E400就走去行37 38
如果假日用番雙層MAN行區内線
咁咪騰到E400落嶼南
不過首要係E400行唔行到11A先
行到嘅14R就冇必要開
keilingha 發表於 2021-1-28 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層

嶼南交通近年都係供不應求,周末有加班車,不過剩係總站客都載唔晒,「繁忙」時間唔好諗中途站有位坐.如果你一個人上車其實唔太難,總站啲人通常都係一班班人上車,佢哋眼見冇位就唔會上,所以總會有零丁吉位.其實我認為近月平日部分時段都有加班嘅需要.
Anthony99 發表於 2021-1-28 01:43 | 顯示全部樓層
11A除非唔入蔴埔坪及沙咀總站不再倒車或可行雙層, 如果唔係都幾難用雙層
teddybus 發表於 2021-1-28 07:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Anthony99 發表於 2021-1-28 01:43
11A除非唔入蔴埔坪及沙咀總站不再倒車或可行雙層, 如果唔係都幾難用雙層

大棠都要倒車,一樣用雙層
反而蔴埔坪真係有機會要剷平個迴旋處
ksmbh 發表於 2021-1-28 09:09 | 顯示全部樓層

上星期閒日又唔見情形咁差
不過而家ˋ4號行雙層都好少客
不如用取消4號用部雙層換11A日日開好過最多縮短11A去水口

11一定系最差個條
行唔到雙層又超多客又逼
梅窩開出1,2,4就少客
尤其2,4
3M都好好客不過好在系雙層