hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議更改新巴18非繁服務
開啟左側

建議更改新巴18非繁服務

JX9097 發表於 2021-2-1 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-2-1 14:36
教訓:
送左俾黨鐵既客,好難返轉頭。
除左18,720系都係一個例子。

呢樣真...本身港島東西距離唔係想像中咁遠
趕走咗去黨鐵真係好再撈番上嚟
當年18取消前明明有客,倒走咗幾年
新習慣已經養成,你再開番意義其實唔大
(更莫講只係開番日間非繁)
brianso198 發表於 2021-2-1 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2021-2-1 18:45
咁搞法北炮冇快車出上環,堅尼地城又要再兜中上環,只會兩邊都反枱,邊有你諗得咁簡單。

我會咁睇,
非繁北炮去上環真係會坐18嘅人有幾多先?
而且2號行法除咗多咗個大坑同金鐘果段仔,唔係真係話慢到好誇張,反而18中段咁嘅貓樣,做又唔係唔做又唔係。

反而東行2號上環去北炮真係慢過18一大截就真。

其實如果有方法拼返一條本質唔係壞事,尤其你18P東行咁行根本係應該要重整。

就算還原水街年代行法,中段都係無得救。
brianso198 發表於 2021-2-1 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-2-1 18:56
呢樣真...本身港島東西距離唔係想像中咁遠
趕走咗去黨鐵真係好再撈番上嚟
當年18取消前明明有客,倒走咗 ...

西灣河計搭地鐵去中環,車程都係廿分前後。
更加唔好講北角,當年倒走咗想要返係好困難。
好彩兩繁18叫做保得住兩繁基本盤叫做無跌。
JX9097 發表於 2021-2-1 19:13 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-2-1 19:00
好彩兩繁18叫做 ...

咁認真,復辦後我都有坐過幾次18
大會堂上車,順順利利的話堅快到炮台山
就算北角都唔比黨鐵輸蝕
只係有次試過金鐘(電車路)唔知咩事倒灌去中上環
結果用咗成粒鐘都未到北角站真係吹漲
(過力寶之後冇塞車...)
miklcct 發表於 2021-2-1 19:21 | 顯示全部樓層

點解趕客容易搶客難?
進智公交
brianso198 發表於 2021-2-1 20:12 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-2-1 19:13
咁認真,復辦後我都有坐過幾次18
大會堂上車,順順利利的話堅快到炮台山
就算北角都唔比黨鐵輸蝕

快都無用,
架車無左成三年之後好低調咁復辦,
當年18做到咁大好大程度上新巴落左好多工夫,
而家根本無呢回事...

不過就算做左宣傳都無用,
而家905做左西營盤>灣仔北呢段,
18P就做埋反方向,
注定無運行...

中段以前18成堆中環<>灣北客, 而家唔見哂...

boco1211 發表於 2021-2-1 21:08 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2021-2-1 18:58
我會咁睇,
而且2號行法除咗多咗個大坑同金鐘果段仔,唔係真係 ...

其實搭18去上環倒不如搭18P係中環落,或者619上環落,除咗港澳碼頭之外,其餘18P落車行前唔算太過份,基本上18變咗18P加班車,特別係18半全日時18P無減到班,再加上去西環嘅需求少咗,18P又少咗人,仲有18X北角直達中環特快
2號其實唔係快,大坑起碼慢咗5分鐘,內告士打道唔算快,不過好在中上環係內街落,好似好少少,但其實唔可以話快,619/18/P都比佢快,係25比佢慢

18而家維一價值係東行去北角,但唔夠宣傳,同埋回程尾車無拉遲少少

如果拉18去西營盤又要搵位泊,同埋行車時間唔短,同埋高樂花園都有18P,行去海味街唔算遠,回程有正街出,基本上已經cover成個西營盤,拉去西營盤意義唔大

要執18/P,就幾乎要連埋2,5x執,之前都寫過但比好多版友話唔掂,要再諗諗,個問題係留2仔係不智,因為會downgrade咗好多客,但同時鰂魚涌好靠2仔做水泡,當係2A(出銅鑼灣)同722(灣仔返鰂魚涌)咁搭,自己有諗過將2仔改為灣碼-嘉亨灣,太古到灣碼同2A同路,唔入大坑,用8H/81做,但2A都唔會加車落去救命時,再加條2仔落去似乎更加冇可能,車都慳唔到幾多
boco1211 發表於 2021-2-1 21:19 | 顯示全部樓層

港島地鐵有個劣勢係個個站都好深,行上行落時間係番到,贏嘅係穩定車程

18載空仲有係因為18P都跌咗西環客,18+P根本冇以前咁多客,一個鐘頭9班車係太多
Busmtr 發表於 2021-2-1 21:40 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2021-2-1 18:58
我會咁睇,
而且2號行法除咗多咗個大坑同金鐘果段仔,唔係真係 ...

除咗睇車程要幾耐,本身班次都唔可以忽略。

北炮出上環,比較正常嘅選擇得返2號同619,問題係兩條線都唔係話好密嗰隻,而且本身車程都慢,同地鐵畀肯定輸蝕。

而家18其一最大嘅意義,就係北角炮台山終於有架正常車出上環。如果你要人中環行返去上環,或者嗌“你搭地鐵啦”,咁其實講嚟有咩意思啫...

其實坐2號本身就係一種賭博,唔塞咪差唔多,最多咪慢18P幾分鐘,但係一塞起上嚟,真係可以好中伏,啲客一中伏就唔會同你玩第二次。所以點解咁多18客倉去搭地鐵唔係冇原因。亦都係點解我一直提倡2號金鐘止步,比中上環客分流去其他主流特快線。

其實最簡單嘅方法,就係取消18P非繁,18全日化,時光倒流二十年。全世界都慢咗,但係係唯一用最少資源補曬位嘅方法。

問題係畀咗去嘅點會咁容易收返,北炮有快車出中上環唔會放,西區有快車出灣仔北都唔會放。尤其係呢幾年,西區同炮台山一直都畀RPP搵緊笨...

所以其實除非有290 692翻版比西區或者炮台山一換一, 或者新巴肯的起心肝拉埋2號25堆線大重組,否則18同18P都會一直存在...

Busmtr 發表於 2021-2-1 22:02 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2021-2-1 21:08
其實搭18去上環倒不如搭18P係中環落,或者619上環落,除咗港澳碼頭之外,其餘18P落車行前唔算太過份,基 ...

本身復辦18非繁,定位已經錯咗。根本北炮出灣仔北有18P已經好夠,唔洗18做埋同一樣嘢浪費時間。如果18做到北炮直去中上環,其實成件事係好吸引。

連720 722非繁去上環嘅客都唔少嘅時候,我唔覺得北炮咁成熟嘅社區,會做唔出類此甚至更好嘅成績。

正如我上面都有講,18拉去西營盤,喺西行唔再經灣仔北嘅前提下,可以直接轉循環,直頭唔使搵位停車。兼且海味街一帶係西營盤比較旺嘅位,搶埋10 905客,重可以令18P嘉安街走人, 其實係有戰略意義,總好過拉去堅尼地城同18P爭飯食,或者維持現況18東行繼續載空氣。

2號縮去灣仔碼頭,要補曬重要位相當困難,而且灣北太唔穩定。到時只會整咗另一條18出嚟,學你所言就係變咗2A嘅加班車。我會金鐘止步,諗少好多補位問題。