hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤重組全面落實之後會否影響龍運不經港珠澳路線既客量 ...
開啟左側

屯赤重組全面落實之後會否影響龍運不經港珠澳路線既客量

lsc04d11 發表於 2021-2-1 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2021-2-1 09:38
現時B4僅得成個鐘一班,一樣氣結

點呀? 係要講宜家狀況 宜家金巴都一日開得單位數字咁多班
人地要講就講港珠澳全面恢復啦  到時B4/B6都唔會係60分一班  不如擔心下A34正常後係咪都有逆向通勤時段60分一班好過啦
DC3938 發表於 2021-2-1 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-2-1 09:43
聯合到先至好講。
A36由元朗開出又經大馬路又要塞屯發路屯公右轉皇珠路既話經過屯赤轉車站既穩定性幾差。 ...

唔好同A33X前後腳嚟啊!
paul2357paul 發表於 2021-2-1 11:10 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2021-2-1 11:00
唔好同A33X前後腳嚟啊!

宜家A33X已經求鬼其set開車時間唔揀15分45分,去到屯赤轉車站夾唔到由其餘線落車既轉車客。
arfung 發表於 2021-2-1 11:23 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2021-2-1 09:48
A34唔係大線?
屯門河西夠多居住人口又串屯門中心工業區。
佢應該做到最足經埋博覽館方便機構參展。

與A33比較,呢一個月A34表現絕對唔差。
當然A33X戰略性地入港珠澳又停VIP區,正路在屯門區A線中最受重視。

如A34受E33P夾擊下多客方向/時段仍起碼能坐滿,有望之後疫情減退時仲有得加班既。
現在私牌快好多,成本又低左,繁忙方向/路段單邊加班都有可能做到。
DC3938 發表於 2021-2-1 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-2-1 11:23
當然A33X戰略性地入港珠澳又停VIP區,正路在屯門區A線中最受重視 ...

又要睇下第二階段A36/7可以取回幾多A34轉輕鐵客!
Anonymous 發表於 2021-2-1 12:12 來自手機 | 顯示全部樓層
當然A33X戰略性地入港珠澳又停VIP區,正路在屯門區A線中最受重視 ...

咁唔係因為A34好,而係A33太差。當然,A33X都只係好小小
paul2357paul 發表於 2021-2-1 22:34 | 顯示全部樓層

仲有個公關災難就係兆康苑欣田邨送左E33P車尾改搭A34,俾貴3蚊都快唔到幾多去到機場。
跟住之前舊A33XA33P果D港珠澳博覽館直達冇哂亦不在話下,去到轉車站轉A33X又注定送車尾等足差唔多半個鐘。
龍運明知A34屯門河西段兜得耐過E33P好心條A34改早幾分鐘開車集中火力在山景邨及打後執雞吧。

arfung 發表於 2021-2-2 00:50 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-2-1 22:34
仲有個公關災難就係兆康苑欣田邨送左E33P車尾改搭A34,俾貴3蚊都快唔到幾多去到機場。
跟住之前舊A33XA33P ...

同意「編班」都是一大技巧,要營收好,首先要貴/快車行先,其次人性化方便乘客換乘。

1/ A線盡量在戰略位置比E車較早到站,以E33P/A34來說,應是良景圈,然後山景。
(A34「大興圈」目前來說的確有獨市位實未有辦法提速,惟有分析客倉盡量方便大部份客)

2/ A33X獨市往港珠澳,屯赤轉車站應排在一系列到站車中的尾段,縮短轉乘客換乘時間,回程反之亦然。

之前另一文有提及運作,在此不再詳述。
都係果句,有無心做,事在人為。
現在班次相對仍疏(除E33外),更值得做。
 樓主| GK9141 發表於 2021-2-2 01:57 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-2-2 00:50
同意「編班」都是一大技巧,要營收好,首先要貴/快車行先,其次人性化方便乘客換乘。

1/ A線盡量在戰略 ...

我覺得龍運繼續堅持只有四線入港珠澳甚至除時令噴射飛航有得繼續玩落去
384047x 發表於 2021-2-2 02:37 來自手機 | 顯示全部樓層

GK9141 發表於 2021-2-2 01:57
我覺得龍運繼續堅持只有四線入港珠澳甚至除時令噴射飛航有得繼續玩落去
...

所以A33入港珠澳噴射飛航屯門線可以即刻收檔,不過入左應該客量唔會多好多