hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳巴士路線建議第三號白皮書 - 本文可鎖 ...
開啟左側

將軍澳巴士路線建議第三號白皮書 - 本文可鎖

樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-23 10:09 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-7-22 19:29 發表

問題一就是非繁忙時間為何會變成冇車入九龍灣?

工商業區唔等於非繁忙時間冇人出入哦

所以我要求297A全日,及297改由康盛開

102改入偉業街?102行車時間便會長了好多,
更做唔到九龍灣地鐵站班大客,唔係點解馬生申請111改行觀塘道?

咁非繁時入返去你滿意未?

一定有,但會好似298E咁,半個鐘一班入去都係吉車咁出返泥

都話左297康盛開就做唔到寶達果班人咯

重申一次,係部分…
字大只顯得人自大
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-23 10:12 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-22 19:35 發表

但係你而家有關297的改動同樣令一班客冇直車坐

297改路,唔係完全反對,只是反對要經寶林路出九龍,
而且93K用12部車,297用10部車,仲有7部車比297A,足夠全日服務

另外,當年西貢區議會是反對取消297

但係果個區o係最多人坐既時段已經有服務
而資源、路線同需求亦唔容許果度連非繁時都有巴士入

你知唔知而家呢個Planning入面,就算將沙將荃係兩廠聯合派車都差一架先夠?
而且而家93K係用17(定15?)架車既,何來有七架車拎去吉車遊街?

咁又何來會贊成兩者合併?

字大只顯得人自大
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-23 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-7-22 20:14 發表
296M完全係較尚德的客來支持,唔做尚德,仲要同15爭客,
即係等於送死

所以我會改佢入86區

原帖由 fleetline 於 2006-7-22 20:14 發表
夢幻之城旁就是工業村,當你認為將軍澳工業村有兩條巴士線
是資源浪費的時候,為何又要求296M兜入去浪費資源?

所以296M係唔入工業區,只係入86區
唔通你想M298都入埋去?咁只會影響工業區既客,同埋白兜

108A亦冇可能負荷到296M上學時間的客量吧!

又係特別班次出場既時間

796B已經嚴重虧蝕,仲要巴士公司放一大堆資源去蝕?

可以肯定既係改完唔會蝕

將軍澳去秀茂坪一帶有95,95M,12,106等,但唔見得來往兩地需
求好大,如果需求極低就開直達線,巴士公司肯定蝕本

呢個係將南議員既要求,要有線上山出市區

110繁忙時間去到寶邑路就滿,試問怎去疏導原296C去九龍灣
的乘客呢?

原有乘客如果上唔到110,可以坐地鐵
比296C平

來往翠林至尖沙咀的村巴早上2班,傍晚1班,依客量睇唔見得
服務不足哦

但係98D本身亦係資源浪費
唔同98P加班就要取消特快班次

296D十分鐘一班都企爆,變成25分鐘一班? 你認為是一個可以
接受的班次嗎?
但我本人認為296D有需要開健明村特別班次,但最好改為過寶
邑路後入隧道,可節省時間

我既做法同219X / 219P一樣,將部分296D拉入健明
變成296D正常班次會疏左
但係尚德客可以坐到既車係冇少過
如果你可以接受尚德客25分鐘一班,行完寶邑路即入隧道係絕對冇問題
不過你見到個客量可能會激死你咁解

692改路是贊成,但大減班則反對,建議692改路後用10架車,
繁時12分鐘一班,非繁時15分鐘一班。

692P用四架車,其實朝早用埋果四架車都可以比12分鐘更密
至於非繁時,一來咁既班次仲密過690,二來692自己都冇咁既班次
所以15分鐘係密得不能接受

694寶林的客源並不少,咁兜法直頭係趕客

咁可以取消改動

另外,當你說296A不適宜作出改動,因為改動將會嚴重影響
尚德居民的對外交通服務,為何又要減兩架車?

改動既意思唔包括減車
正如點解開左將沙將荃,唔關事既山上客都會因此而減兩架車一樣
尚德客可以行落寶邑路搭將沙將荃特快線,最多都係貴轉車個幾
新班次會係最密七分鐘一班

字大只顯得人自大
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-23 10:24 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-7-22 20:22 發表

所以建議93K只在繁忙時間服務
相反,110同樣頂唔順296C外來乘客

睇番現時98C在寶林客量,我又唔見得會唔夠客

296C全日拉去美孚點解會冇可能呢?

10分鐘變9分鐘,又足夠接載增加的乘客嗎?

296C既客可以坐地鐵,但係93K果班唔得嘛

睇番而家98S坑口+寶林既客量,我又唔明點解只做寶林會夠客

美孚已經冇坑

絕對足夠,因為其實坑口同尚德兩者都唔係特別好客
最少唔會出現坑口就坐滿一車既情況
字大只顯得人自大
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-23 10:25 | 顯示全部樓層
原帖由 sa 於 2006-7-22 23:52 發表

咁九巴會唔會咁好同新巴合營呢..

咁就要睇下新記對797M既態度如何啦
如果佢係唔想做的話,根本就唔洗合併
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-7-23 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 10:09 發表

咁非繁時入返去你滿意未?

一定有,但會好似298E咁,半個鐘一班入去都係吉車咁出返泥

都話左297康盛開就做唔到寶達果班人咯

重申一次,係部分…

非繁時入返去會大大增加了297的行車時間,影響的同樣是山下人

將軍澳工業村大多有廠車接送,而且將軍澳工業村廠房小,且大部份
是大企業,對交通工具既需求當然不及九龍灣

寶達果班人可以用11X去解決吧!
fleetline 發表於 2006-7-23 19:29 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 10:12 發表

但係果個區o係最多人坐既時段已經有服務
而資源、路線同需求亦唔容許果度連非繁時都有巴士入

你知唔知而家呢個Planning入面,就算將沙將荃係兩廠聯合派車都差一架先夠?
而且而家93K係用17(定15?)架車既 ...

各下的建議是297用16架車,297A用5架車,93K用8架車

如果297唔上山,93K用車可增至12部,297則會改為用10架車,
剩餘的7架車已經夠297A全日吧!
fleetline 發表於 2006-7-23 19:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 10:22 發表

所以我會改佢入86區

所以296M係唔入工業區,只係入86區
唔通你想M298都入埋去?咁只會影響工業區既客,同埋白兜

又係特別班次出場既時間

86區隔離就係工業村,而且幾年內都唔會有人入去住,
難道開296M就是方便住康盛花園的地鐵職員去車廠返工?

如果要加設特別班次,你就應該早就提及

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 10:22 發表

可以肯定既係改完唔會蝕

呢個係將南議員既要求,要 ...

議員要求既改動就等於唔會蝕?
將南議員同樣要求尖咀線,唔整條全日尖咀線去將南?

原有乘客如果上唔到110,可以坐地鐵
比296C平

講到尾咪屈人坐地鐵
但係我上得地鐵既時候,坐296C已經到達,時間差咁遠,
比個好D既解決方法啦

但係98D本身亦係資源浪費
唔同98P加班就要取消特快班次

點解唔同98P加班就要取消特快班次?
比D理由好哦
而且放更多資源落98P都唔見得唔係資源浪費

我既做法同219X / 219P一樣,將部分296D拉入健明
變成296D正常班次會疏左
但係尚德客可以坐到既車係冇少過
如果你可以接受尚德客25分鐘一班,行完寶邑路即入隧道係絕對冇問題
不過你見到個客量可能會激死你咁解

坐到既車冇小過,但巴士的客量是否小左?

而296D早上10分鐘一班,為何班次會變成25?

692P用四架車,其實朝早用埋果四架車都可以比12分鐘更密
至於非繁時,一來咁既班次仲密過690,二來692自己都冇咁既班次
所以15分鐘係密得不能接受

692P用既車部份是來自692哦

692非繁時九巴13分鐘一班,新巴18-20分鐘一班,
平均都係約15分鐘一班,怎會密得不能接受?

另外,請你解釋為何692班次唔可以比690密?

改動既意思唔包括減車
正如點解開左將沙將荃,唔關事既山上客都會因此而減兩架車一樣
尚德客可以行落寶邑路搭將沙將荃特快線,最多都係貴轉車個幾
新班次會係最密七分鐘一班

你減車果條係98A,但98A本身就是做緊山下去觀塘轉車,
而家兩條新界線都可以去坑口,98A客量一定影響,難道
咁都叫唔關事既山上客都會因此而減兩架車?

尚德客行得落寶邑路,坐296A都去到觀塘啦,又點吸引到佢地去坐?
因此減兩架車變得唔合理
fleetline 發表於 2006-7-23 20:07 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-7-23 10:24 發表

296C既客可以坐地鐵,但係93K果班唔得嘛

睇番而家98S坑口+寶林既客量,我又唔明點解只做寶林會夠客

美孚已經冇坑

絕對足夠,因為其實坑口同尚德兩者都唔係特別好客
最少唔會出現坑口就坐滿一車既情況

坐地鐵同坐296C時間相差太遠,怎能令人接受?

98S在寶林既客量,已經唔見得開隧道車會冇客

至少我見早上296C 10分鐘一班要企滿,唔見得
合併後早上9分鐘一班可以應付需求

總站方面,同38A調就得
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-7-23 20:13 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2006-7-23 20:07 發表

坐地鐵同坐296C時間相差太遠,怎能令人接受?

98S在寶林既客量,已經唔見得開隧道車會冇客

至少我見早上296C 10分鐘一班要企滿,唔見得
合併後早上9分鐘一班可以應付需求

總站方面,同38A調就得

由尚德出發坐地鐵去九龍灣,連步程同等車時間唔洗20分鐘
296C全程都一個鐘啦,你估296C真係好快咩,296A咁密都要兩個字啦
296A 40分鐘一轉啦

唔會冇既,三幾個咁囉

咁將朝早98S d攝車過晒296C啦,8分鐘應該得
但係我既直覺話我知你都會話唔夠

38A去邊?98C都要靠171去荔枝角讓坑啦喎

字大只顯得人自大