hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【突破框框,破舊迎新】一次重組,同時解決234X 40假特 ...
開啟左側

【突破框框,破舊迎新】一次重組,同時解決234X 40假特快同埋觀深無車嘅問題

AV296 發表於 2021-2-4 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(大家睇完標題之後,可以先估下點重組法,先碌落去睇。TLDR: 睇最後)

1. 背景:
a. 現時油尖旺至荃灣嘅巴士,例如234X/30X,行哂條長沙灣道先上公路,被批評假特快同太慢。有好多人都提出過建議,大多不外乎一條旺角止步,一條旺角上公路,甚至好多88X式循環嘅方案。但係呢啲方案嘅缺點大同小異,第一,旺角(彌敦道以外)塞車,會影響深水埗線班次穩定性,客量要有68X咁嘅規模先做到。第二,拆線就會唔夠車,得68X嘅車源先成功拆線。第三,客量問題,有人話彌敦道唔會夠客,亦都有人話旺角上橋反而吸到客;而深水埗未必支撐到一條線。第四,循環線好客易甩班,呢個都唔使多講。先不論上述論點啱唔啱,的而且確,234X/30X嘅假特快,都引起好多討論。

其實深水埗嗰條線,有無可能唔入旺角呢? 有無可能利用條線,順便服務更加多地方,開拓新客源? 一條就石峽尾,一係就經界限街/太子道,伸延去到九龍城,甚至去到新蒲崗或者更遠。

b. 40號兜美孚,一向為人詬病,尤其是去荃灣,令觀塘去荃葵,始終未到最快。33號2019年開,但係面對服務範圍狹隘同埋班次太疏,返放工以外,客量偏少。33亦都證明咗,觀塘同九龍灣商貿區嘅客源,遠遠不及觀塘道/牛頭角多。15A/28B 去觀塘道或者彩虹轉車,比起33號覆蓋範圍更廣,整體等車時間都少。

c. 同時,觀塘去大半個深水埗依然未有直車,自從40號走咗,就需要轉車。296C深水埗服務範圍唔多(尤其將軍澳方向),而且行旺角,咁行唔係唔好 (始終296C係將軍澳路線,行旺角都係服務緊將軍澳),但係觀塘去深水埗始終唔快。

d. 咁樣嘅背景,值得大刀闊斧,大膽咁去修改下呢啲路線,令更多人受惠。呢篇建議同其他italk嘅文或者會有少少唔同,但希望大家可以睇哂先comment。

2. 234X改行西九龍走廊,唔經美孚,荃灣下一站旺角。
a. 定線參考268X。
b. 班次: 15-20分鐘
c. 加234X <> 2/6/6C BBI,兩程合共8.9
d. 用車減兩架

3. 深水埗服務,由40改番行長沙灣道,(界限街,)太子道代替。40號亦飛走葵涌。
a. 美孚去坪石: 改行長沙灣道,界限街天橋,界限街,太子道天橋,太子道東
停站: 長沙灣道沿途各站,花墟,明愛太子宿舍,喇沙小學,富豪東方洒店,景泰街,彩虹邨 (即係沿途行得天橋就行,行地面就停站)
b. 坪石去美孚: 行太子道東,天橋,太子道西,天橋,跟68X去美孚
停站: 麗晶花園,采頤花園,喇沙利道(唔肯定停唔停到),聖德肋撒堂,拔萃男書院,68X站位
c. 觀塘站改行下通道,以節省時間
d. 改由荃灣出入公路,唔行葵涌。至於詳細定線,我未諗到,歡迎大家比下意見
(i)跟234X?
(ii)原線行到青公,跟68A?
(iii)行沙咀道? 雖然呢個我唔建議
e. 雖然行深水埗會用多咗時間,但係九龍城接近特快 (有少少似2X),而且飛走葵涌,所以預料比起2013前嘅40,快大概10分鐘,因此唔使加減車

4. 33加經葵涌道同大窩口,唔行九商/觀商,改行觀塘道同埋下通道
a. 荃灣走線我都係未諗到,但係有2個方案:
(i)行沙咀道後,經德士古道連接青公
(ii)跟290
歡迎大家討論
b. 加密至15-20分鐘一班
c. 因應行車時間增加同班次增加,加2架車
d. 改為一至日全日服務,延長服務時間,由清晨至深夜
(可能有人睇到呢度,話運輸署唔會批,所以成個計劃會作廢,0/10,拎去垃圾桶回收,甚至叫我停板云云。我自己就覺得事在人為,有心嘅,點止33號改為全日,直情開埋33 B C D E 俾成個荃灣去觀塘唔同地方添。無心嘅,就算兩個鐘一班,甚或至「嚴重虧損」退場都得啦,橫掂又唔係第一次唔跟標書。所以係運輸署極力反對,定係其他原因,大家自有定論。)

5. 增設以下BBI:
234X <> 2/6/6C/30X, 全程8.9
40 <> 2/6/6C/30X, 全程8.9
(以上兩個,係為咗方便去荃西去太子,雖然234X同40各有一個方向做到,但係多個BBI亦未嘗不可)
48X/34/34M (灣景開)>290/A/42C/33,補差價;相反方向免費轉車
11D/15A/28B <> 290/290A/40/33,市區線車程免費

6. 計劃好處
a. 荃灣,葵涌去觀塘道,可有真正嘅特快,唔使忍受40兜美孚,或者又要轉車又要企又貴又唔舒服嘅地鐵。以前得40,無得揀,而家33號可以做到荃葵觀真正特快。
b. 荃灣去旺角彌敦道,可有真正特快,尤其唔近荃灣站嘅乘客,唔使行去荃灣站搭車。就算荃灣站附近,234X都有時間上嘅優勢 (大概18分鐘由荃灣到旺角),同埋舒適嘅車程 (尤其荃灣方向)。
c. 荃灣去九龍城,新蒲崗又有多一架車 (即使40號未係好深入咁服務九龍城新蒲崗,的而且確,40號係有踏足呢啲地方)
d. 觀塘去深水埗 (成條長沙灣道) 終於有返巴士,而且比起上一代40,今次更加係九龍城飛橋,成為真正嘅特快
e. 荃灣西約或成最大贏家,因為喺唔大幅減班之下,西約去旺角(彌敦道)大幅提速,亦有咗去九龍城同新蒲崗嘅巴士

計劃缺點
a. 荃灣西約只會係擦邊太子,並非而家234X深入彌敦道,而荃灣市中心/大涌道去太子彌敦道嘅車會少咗一架
b. 荃灣西約去黃大仙要轉車,而荃葵去黃大仙少咗一架 (但影響唔大,因為290/A加38/42C班次已經夠頻密
c. 九商/觀商會無咗去新界嘅全日車

7. 所有路線保留原有路線做特別班次,早晚繁各方向各開一班。
早繁: 7:00
晚繁: 5:15

8. 睇到呢度,可能有人問: 用車夠唔夠? 尤其33號,可能會大脫班。我覺得,如果需要額外資源,下面可能會有用:

a. 34M
荃灣西約或成最大贏家,相信抽34M亦情有可原。有無機會喺荃灣站附近,整部屯元天嘅分段回贈機? 咁嘅話,可以喺48X整個分段收費,荃灣站之前落車就可以享有分段。因為48X主要客源喺荃灣站之後,估計咁樣對48X影響唔大,甚至可更善用48X西約至荃灣站嘅空間,一架車做幾水客。
一嚟,咁樣可以整多3架車出嚟,相信已經好夠。
二嚟,呢部回贈機更可做其他用途,例如用荃威經荃灣站嘅巴士,順手cut走39M部分車。只要聯合班次做得妥當,30X嘅一個鐘2架車,同埋39A 嘅一個鐘3架車,已經可以將39M一個鐘8架車減走唔少。當然,有啲細節,例如39A循環點問題,當然要改下,但問題唔大。
三嚟,於巴士公司眼中,咁嘅安排,亦減低轉地鐵嘅吸引力,令到啲人更願意坐巴士去目的地,或者去深水埗/旺角/九龍城/觀塘轉車。

b. 6D
40號基本上搶走唔少6D沿途嘅客,九巴如果想upgrade 6D嘅客去40號,抽6D車相信係不二之選。

c. 296C
呢個真係無辦法之中嘅辦法。296C主力做將軍澳客,所以當觀塘去深水埗得到解決,296C可以掟上觀繞。當然,九龍灣問題都要處理好先。

d. 新增資源
老實講,九巴做多咗咁多客,食多咁多組新增客源(例如觀深),甚至可以由地鐵吸番啲客上嚟,加番額外車做,亦都係合情合理。呢啲車唔係支出,而係投資嘅一種,你落更多回報,就有更多機會嘅收獲。所以我覺得,新增資源先係最適合。

TLDR:
234X 特快去旺角
40 改返行深水埗,九龍城,但行界限街/太子道東/太子道西天橋,減低行車時間增加啲幅度;改由荃灣直上公路,唔去葵涌
33改經葵涌,改行觀塘道
(33 40荃灣定線我未諗好,歡迎大家提出意見)

歡迎大家提出意見,尤其關於上述40/33荃灣走線,希望大家踴躍發表意見!

JX9097 發表於 2021-2-4 16:36 | 顯示全部樓層
296C掟上觀繞=自殺
單靠尚德根本養唔起296C
(仲未計回程有796C爭食)

40咁改完之後,296C定位就會變得好尷尬
因為觀深有40呢條收得更貴嘅線去做,296C就變得唔上唔落
boco1211 發表於 2021-2-4 16:45 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-2-4 16:36
296C掟上觀繞=自殺

296C 會變咗主打尚德觀塘-旺角亞皆老街客?沿線需求都真係好大,296C應該唔會有太大影響,但係變得好尷尬

但新40真係好吸引,一直以來差咁條類似嘅東西快線,但建議唔使飛九龍城段嘅太子道天橋,有時橋面可以好慢,行下面停九龍城仲好
JX9097 發表於 2021-2-4 16:58 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2021-2-4 16:45
296C 會變咗主打尚德觀塘-旺角亞皆老街客?沿線需求都真係好大,296C應該唔會有太大影響,但係變得好尷 ...

尚德《》觀塘道
黨鐵平一截(仲要有兩蚊機)
想坐巴士296A遠比296C吸引(不論班次定收費)
唔睇好呢段路客量

尚德《》九龍灣
黨鐵平一截(扣埋2蚊差距更大)
客量應該只屬一般

尚德《》九龍城
沙中線(宋皇台)通車後影響幾大未知
但九龍城又真係冇乜地方/ 景點「非去不可」
再加上單邊車程畀796C輸蝕(觀繞vs觀塘道)

尚德《》亞皆老街
呢段路最大需求都只係得堆醫院
晚間基本上係零客量,站站飛

尚德《》旺角
深水埗方向仲有一定吸引力
但回程同796C爭食,未敢樂觀
Ricky403 發表於 2021-2-4 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層
concept真係唔錯,但細節位出出地事
40改行長沙灣道,對觀青講真到喉唔到肺,都係唔夠紅小黎
同時要使荃灣西<>九龍東車程合理 (話說荃灣西無咗直車來回黃大仙、美荔無咗快車來回黃大仙,可能有唔少阻力),就必須跟934直出直入,覆蓋有限
33改入觀塘道可能同時要40拉出觀塘道 (配額問題),但後者又有麗港城轉乘,33仲有個環宇海灣,兩者都唔易處理

FYR,234X去程快40約10-15分鐘,回程只快約5分鐘甚至打和
Wallacetylt 發表於 2021-2-4 18:35 來自手機 | 顯示全部樓層
其實當中九龍幹線建成時,荃灣便可以真正觀塘特快,我建議行九龍城段可以開辦新線,甚至做埋啟德
 樓主| AV296 發表於 2021-2-4 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-2-4 16:36
296C掟上觀繞=自殺

唉,296C而家嘅定位,都有少少尷尬
好似49X咁,明明做緊青衣客,但係結果去荃灣仲多過青衣,但係又唔飛得荃灣
296C將軍澳服務範圍太窄,呢個係死症,要改296C,除非尚德肯頭站或者尾站二選一

我唔熟296C,但係我自己覺得佢係靠流水客支撐住,包括相當一部分嘅觀深客
但係我諗九巴會想用40多過296C做觀深
所以當40號去埋深水埗,296C喺觀塘其實價值唔大
倒不如撤出觀塘道,讓返幾個位比其他車入

不過296C比起796C仲有唔少優勢
我反而覺得行觀繞係會令796C少咗客
 樓主| AV296 發表於 2021-2-4 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-2-4 16:45
296C 會變咗主打尚德觀塘-旺角亞皆老街客?沿線需求都真係好大,296C應該唔會有太大影響,但係變得好尷 ...

我都有諗過行天橋定係下面迴旋處,因為有時下繁搭巴士經九龍城,都會見到馬路中間有條好長嘅車龍

最尾點解揀上面? 因為咁樣起碼可以呃得下人,更加有「特快」嘅觀感 (=/= 實際效果)
當然,通常非繁行上面就會快啲嘅
 樓主| AV296 發表於 2021-2-4 20:54 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2021-2-4 16:58
尚德《》觀塘道
黨鐵平一截(仲要有兩蚊機)
想坐巴士296A遠比296C吸引(不論班次定收費)

我覺得 (純粹自己覺得,唔知尚德點諗)

尚德 <> 九龍灣: 又要行去地鐵站,又要轉車,尚德方向又係得一毫,所以296C仲有吸引力
尚德 <> 旺角: 796C其實好慢,又要兜調景嶺,又要行亞皆老街地面
觀塘 <> 旺角: 其實呢段係有得從16號upgrade啲客,如果20分鐘之內做到,分分鐘地鐵客都轉投。我覺得296C保持住飛橋嘅定線,係有競爭力。
JX9097 發表於 2021-2-4 21:18 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2021-2-4 20:13
唉,296C而家嘅定位,都有少少尷尬
好似49X咁,明明做緊青衣客,但係結果去荃灣仲多過青衣,但係又唔飛得 ...

40拉番落深水埗做半特快的話
九巴一定搵佢做觀深主打(價錢牌問題)

296C飛(觀塘道)又飛唔起
但佢自己又有獨市位(尚德,海盈)
到時只有陰乾一途