hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 銅鑼灣告士打道西行 13/2 重新劃線,西行巴士專線延長 ...
開啟左側

銅鑼灣告士打道西行 13/2 重新劃線,西行巴士專線延長

jpoon 發表於 2021-2-9 01:49 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2021-2-8 14:33
落跑馬地條線根本就唔應該
去到信和廣場咁遲都仲俾人 CUT 返去過海

呢個位目的係畀停景隆街巴士站嘅過海巴士cut返出去,其實一向都存在,只不過係今次整大啲,唔覺得有幾智障
利申: 有時都會響呢個站等巴士
http://jpoon9394.blogspot.com/
asv2 發表於 2021-2-9 09:34 | 顯示全部樓層
鴨咀帽 發表於 2021-2-9 01:11
就咁睇應該係巴士線, 新做法總好過而家條"巴士線"得半架巴士位
次次等cut出去都頂死晒後面上鵝頸橋嘅車
...

兩位,我講嘅問題唔係條巴士線,而係過咗天后出口,唔應該再尤兩條線排紅隧一路排到信和廣場

應該係將維園道右線同東廊尾嘅匯合位,
改成直去跑馬地/堅拿道,
右邊匯合去紅隧,咁過海嘅車就只須匯合一次

否則實會大堆人東廊過嚟行到信和先打尖匯合

YY487 發表於 2021-2-9 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-2-10 01:59 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2021-2-9 09:34
兩位,我講嘅問題唔係條巴士線,而係過咗天后出口,唔應該再尤兩條線排紅隧一路排到信和廣場

應該係將維 ...

有冇諗過縮咗一條綫之後條龍會排到去邊先?到時落興發街嘅車咪畀佢頂死埋囉
http://jpoon9394.blogspot.com/
koneotis 發表於 2021-2-12 16:30 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2021-2-9 09:34

應該係將維 ...

單一短距離匯合位反而先會出事,而家東廊灣繞入口咪正正係咁,仲有告士打道入鵝頸橋個交叉位,
通通都係塞車黑點

將個bottle-neck拉長先可以理順條龍,減少停係度等cut線

asv2 發表於 2021-2-16 09:37 | 顯示全部樓層
如果係為咗延長匯合,咁點解維園道出嚟仲保留要匯合一次?
取消維園道匯合點,令維園道同東廊尾可以喺
維園道/告士打道之間無需停定匯合
先可以加快車流
jpoon 發表於 2021-2-16 13:42 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2021-2-16 09:37
維園 ...

唔知有冇理解錯
首先,匯合位係畀東廊嘅車去跑馬地/銅鑼灣
第二,匯合位係畀維園道/清風街天橋去九龍/中環/灣仔北
第三,紅隧車龍咁長,成日都過晒東廊,你點加快都冇用,除非起繞道入口時順便執埋東廊同維園道
 樓主| dennis28a 發表於 2021-2-17 04:09 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2021-2-16 13:42
唔知有冇理解錯
首先,匯合位係畀東廊嘅車去跑馬地/銅鑼灣
第二,匯合位係畀維園道/清風街天橋去九龍/中 ...

應該咁講,睇依份上區會既交件會好少少:https://www.districtcouncils.gov ... _2020_013_c_ppt.pdf

成個作用係將紅隧同跑馬地條龍斬開一半,防止龍尾去到城市花園。
實際上依幾日東廊落橋,清風街天橋出中區既車流係順暢左。

但個個未係好習慣新安排,仲係慢車咁行中快線,
加上東廊三線轉四線還原工程未做好,結果城市花園慢車樽頸位未完全處理得晒。

惡意回復是不道德的行為。
 樓主| dennis28a 發表於 2021-2-17 04:22 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2021-2-16 09:37
維園 ...

我明你擔心咩野,但問題係東廊落內告同世貿既銅鑼灣車流一定要係維園道走;
而維園道同清風街去紅隧既車亦要維園道走。

如果取消維園道匯合點,唔係完全唔得,
但你點都要比東廊車係垃圾站抽走落內告,要小心處理,否則會整個死亡交叉出黎。

惡意回復是不道德的行為。
asv2 發表於 2021-2-17 10:26 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2021-2-17 04:22
我明你擔心咩野,但問題係東廊落內告同世貿既銅鑼灣車流一定要係維園道走;
而維園道同清風街去紅隧既車 ...

我個人認為,原來嘅先影格取消,容許維園道右線先直行

維園道右線維持與左線雙白線,
並係原來影格位置與東廊左線單白線(即只准直去至垃圾站)

東廊左線,係原來影格位置附近
改與維園道單白開合線向左匯合,
容許往百德新街
等於呢一段改成純粹畀東廊往銅鑼灣嘅車做匯合

垃圾站至油站,左兩線就可以互相匯合
東廊往跑馬地靠左,維園道過海/中環靠右

油站後先開始現有各條單白線安排

咁就真係 stage 開每種車流嘅轉線時點,做到分流效果