hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 44同238X行同一段高速出九龍,點解44從來無被官方宣稱係 ...
開啟左側

[問題] 44同238X行同一段高速出九龍,點解44從來無被官方宣稱係特快線?

JX9097 發表於 2021-2-8 12:49 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2021-2-8 12:47
如果以閣下標準, 234x同238x美孚後飛走葵涌都算特快

九巴角度,係
kei_hk 發表於 2021-2-8 13:13 | 顯示全部樓層

無人話特快就係點對點(兩邊總站)﹐中間全程都要特快。
238X 這條線的設計﹐就係要照顧美孚去到尖沙咀的需要。
快左荃灣至美孚一段﹐都唔差架啦。

teddybus 發表於 2021-2-8 14:00 來自手機 | 顯示全部樓層

Del
Anonymous 發表於 2021-2-8 15:43 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2021-2-8 12:43
個人嚟講, 268x, 280x呢啲先係真特快

234x, 238x同290x係假特快(俾面就叫假特快, 唔俾面就叫返佢流水線) ...

你用2020年代嘅角度睇1990年代嘅線實係變番特慢
ahken 發表於 2021-2-8 15:56 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2021-2-8 15:43
你用2020年代嘅角度睇1990年代嘅線實係變番特慢

咁我都明, 1990年嘅樓價都係而家嘅10分之一左右啫係唔係?

時代唔同又冇得咁比嘅...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
arfung 發表於 2021-2-8 15:56 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-2-8 13:13
無人話特快就係點對點(兩邊總站)﹐中間全程都要特快。
238X 這條線的設計﹐就係要照顧美孚去到尖沙咀的需 ...

238X當年初開線租用豪華日本單層車行駛,因為感覺良好所以大家願意比貴D?以當時其他路線車費來說,真的比較貴。
不過又真係見到幾好客,北行尾站有時無得上車,要搏中港碼頭有客搭短途美孚前落車。

後來轉用了長茅,可以企位但座位狹窄了很多,乘坐感不太舒適,日間天熱時仲要冷氣不足…

arfung 發表於 2021-2-8 16:01 | 顯示全部樓層

AD118 發表於 2021-2-8 12:21
個陣61X收$5.8行37.2公理,62X同68X收$6.2,分別行39.3及39.7公里

師兄,離題少許一問:

印象中60X初開線和61X收費一樣($3.8?),後來61X才加到貴多一級。

想問61X和62X又差一級,兩個等級的劃線位是39公里?
因為當年說法是公司想62X再收貴61X一級,所以原本由觀塘做總站拉長到鯉魚門…
多跑觀塘到油塘這一小段,就全車客 (絕大多數搭乘屯門到九龍灣/觀塘一段,有D黃大仙/新蒲崗執雞) 再多付高一級車費的策略。
teddybus 發表於 2021-2-8 16:16 | 顯示全部樓層
個人嚟講, 2X呢啲先係真特快

8X係假特快(俾面就叫假特快, 唔俾面就叫返佢流水線)
N8X更甚
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
 樓主| miklcct 發表於 2021-2-8 16:24 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2021-2-7 00:01
44經荃灣路但收普通價,但荃灣X線經相同路段就收特費價就有問題。要講其實連所有屯門X收費都有問題。因為59 ...

而家嘅車費等級表入面已經無特快價,全部都係空調價。

空調巴士繼承以前嘅豪華巴士,係比特快線更高級嘅服務,係收天價嘅,不過將現有路線由熱變冷嗰陣,九巴會調低冷氣收費到熱狗價嘅1.3倍,但係分段唔減,2008年加價之後先全冷嘅路線亦無得再減。

之後嘅新路線,喺無現有路線參考嘅情況下,九巴就可以跟足車費等級表收天價。
進智公交
0q9w8e 發表於 2021-2-8 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-2-8 16:16
個人嚟講, 2X呢啲先係真特快

8X係假特快(俾面就叫假特快, 唔俾面就叫返佢流水線)

8X係北角特快姐