hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司可否將各路線車費調整至車費等級表上限 ...
開啟左側

[問題] 巴士公司可否將各路線車費調整至車費等級表上限

paul2357paul 發表於 2021-2-8 00:02 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-2-7 22:36
城隧線又唔洗蝕,夾硬扯落去講做咩呢?
本身蝕錢重災區係市區流水線,因為做落票價低。新界長途一開就差唔 ...

不過例如屯門區既X線真係冇條真正收盡,
否則應該會見到諸如$13.2,$14.8之類既全程收費。
ky26042008 發表於 2021-2-8 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-2-7 22:35
我就睇公路上樽頸位太多私家車
引致擠塞而唔係路邊,如果暢通嘅
行車時間穩定,相對唔需要咁多部

版友試吓夜晚出一轉旺角,左邊一排的士,右邊一排的士,淨返中間一條線,長沙灣道違泊又少一條線,搞到巴士要中線埋站又少一條線,分分鐘兩個字都過唔到一枝燈,誇張起上黎美孚落橋出旺角可以玩足一個鐘

就算行屯公美孚上橋一個鐘衰極都到轉車站掛(唔計撞車)而且疫情中我見街上嘅車都少咗好多,平日夜晚10點紅隧竟然已經唔塞車
053h4 發表於 2021-2-8 02:37 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2021-2-8 08:07 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-2-8 02:37
其實你明唔明點解蝕?係因為市區線做落平,無如實按里數收費,新界線就一開就按里數表收到接近上限。

道 ...

根本120座樓上,30-60座,60-90座,90-120座
就應該分四張收費表去收費

九龍新界張標
少既可以拆三張
多既可以拆六至八張
S3bl430 發表於 2021-2-8 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得城巴3.7元港島北流水線係最需要加價的路線。西港島線通車後流水能力明顯降低,加上車程長,再持續用低價吸客策略和放血無分別。我覺得果堆線加價加到4.3元(參考新巴26分段)完全唔過份
Waiyin12 發表於 2021-2-8 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層
ky26042008 發表於 2021-2-7 12:17
日本現時消費税係10%,只佔商品價值一小部份

日本當地巴士服務以接駁鐵路為主,使用單層巴士,班次同載客 ...

疫情期間各主要幹道(埔公、東廊、屯公、觀繞、老龍 etc) 照舊繁時塞到變無底深淵

唔去減路面交通流量,係咪想新界要三粒鐘先返到港島?

話要減巴士擁擠程度,我想問疫情至今有冇爆發任何交通工具嘅群組?
政府只係要求所有乘客帶口罩,有冇話過要限制載客量?
paul2357paul 發表於 2021-2-8 12:35 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-2-7 22:36
城隧線又唔洗蝕,夾硬扯落去講做咩呢?
本身蝕錢重災區係市區流水線,因為做落票價低。新界長途一開就差唔 ...

但隨著時代發展,
例如九公個收費等級表已經執到過咗18公里可收盡$13.2,過咗25公里可收盡$14.8,過咗35公里可收盡$18.4,有利九公可開屈錢長途線與港鐵鬥勁。
但最高果級就過咗47公里反而只可收盡$18.8,
難怪極致長途線九公反而冇心機開。
GA6072 發表於 2021-2-8 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-2-8 12:35
但隨著時代發展,
例如九公個收費等級表已經執到過咗18公里可收盡$13.2,過咗25公里可收盡$14.8,過咗35 ...

跟收費表睇
市區至容易有賺既係
好似以前690,而家934果類20公里左右既
每程一個鐘多少少每人收到15-18蚊既過海線
基本上20-30%載客率已經有肉食

長途線至好賺係市區A線
位位40蚊跑一粒鐘,無得輸
ky26042008 發表於 2021-2-8 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-2-8 11:10
疫情期間各主要幹道(埔公、東廊、屯公、觀繞、老龍 etc) 照舊繁時塞到變無底深淵

唔去減路面交通流量, ...

「我想問疫情至今有冇爆發任何交通工具嘅群組」

究竟係真係冇定係只係冇人追蹤(亦難以追蹤)交通工具上嘅感染群組? 你夠膽講過去一年係冇一個人因為迫巴士/ 地鐵而受感染?

「政府只係要求所有乘客帶口罩,有冇話過要限制載客量」

限制載客量唔係政府要求,而係咸魚要求,社會上一直有人不滿巴士疫情減班,話應該要加班分散人流,但係又唔肯比多D錢,即係又要巴士公司開善堂?

我嘅主張好簡單,要搭平車就唔好嫌迫,想唔迫就麻煩比錢

同P960,P968一樣,又想要豪華巴士又唔想企,但係又唔肯比錢,難怪九巴冇心做,夾硬開完都變雞肋線

Waiyin12 發表於 2021-2-8 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2021-2-8 13:49
「我想問疫情至今有冇爆發任何交通工具嘅群組」

究竟係真係冇定係只係冇人追蹤(亦難以追蹤)交通工具上 ...

我唔反對開P960 P968呢類特車
如果純為利潤/某條線收費過低加價我亦唔反對

但如果係用加價嚟換限制載客量 + 加密班次(嚟減低感染風險),我覺得有少少荒謬
1) 剝奪其他人搭平車嘅選擇
2) 要所有乘客喺條馬路到陪塞

出街就有感染風險,要做到0風險麻煩留喺屋企