hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議上葵涌西九龍 32/35A/36A/36B 重組,35X 36X 全日 ...
開啟左側

建議上葵涌西九龍 32/35A/36A/36B 重組,35X 36X 全日

SE7378 發表於 2021-2-11 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-11 16:58
其實睇運署回覆,都係想推班客搭鐵,再喺佐敦站行過去
黃埔嗰邊如果真係嘈,改條8A感覺上容易過改6F ...

黃埔大部分人出彌敦道係綠線轉紅線,而富昌居民係 701 轉紅線,
或者回程坐 118 返屋企,如果佢哋唔保出西九同彌敦道直車嘅話,
成條 6F 縮落海逸或黃埔,改行佐敦道、旺角西同大角咀,
來回都兜富昌,當半條 2E 咁做,大角咀區內行海輝道出入櫻桃街,
一來慳到彌敦道配額,二來補到富昌同黃埔來往 QE 嘅流水,
三來又發掘到黃埔來往大角咀加旺角西嘅客源,最後更可以搶到 E23 客。
 樓主| S3BL100 發表於 2021-2-11 23:43 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2021-2-11 09:31
sorry 追唔晒咁多文,新年睇下有冇時間追返

但 33A + 37 二合一問題無非係捨大窩口或者捨興芳路

33A + 37 二合一,葵盛同葵涌邨是但一邊都會拖慢左,甚至重演當日葵盛無啦啦被加價既鬧劇。勉強無幸福,反正我先前個方案,33A 37 拆完後,快慢各兩條線都 keep 到廿分班

如果拉埋上葵一齊重組,就有架床疊屋之嫌,上葵會問點解為左要遷就其他唔關事既區而改佢地條線

有得避免既話,我係會避免拉埋唔關事地區一齊重組,盡可能用最小規模重組做到最多野

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-2-11 23:46 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2021-2-11 10:46
31B同35A合併應該唔使加價,可以唔使35A做大循環

35A 收 $7.7,35X 收 $8.8,31B 收 $5.8、深水步回程 $4.9。如果 35A 拆線既代價係短線要同 31B 合併既話,九巴角度應該係寧願唔做

同埋計過 ETA,35A 咁行,去深水步北河街所需時間應該大致同而家打和

樓主| S3BL100 發表於 2021-2-11 23:51 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-11 16:25
我而家諗緊黃埔當初嘈QE,應該都係想留212
梨木樹兩位議員又一直想36B拉長去黃埔
不如36X入黃埔換30X走,黃 ...

Good point,36X 拉埋入黃埔,加價到 $8.8 既理據就更強,只係要加多部車咁解。反正仲有條平價 32 落到佐敦,理論上唔再有收費問題

不過如果真係咁做,我諗我至少第一階段會同 30X 分拆上巿,都係直接改左 35X 36X 服務範圍同做兩繁先,第二階段先做 32 36B/X 30X 重組,而 36A 就可能要分開處理(i.e., 分開擺落 RPP 兩個附件)

但黃埔 QE 問題又可能要擺多個附件去搞,雖則拎 6F 去搞,難度應該唔係好高

至於配額問題,如果按我建議既班次去計,35X 同 36X 入尖沙咀班次總數,似乎唔會同而家 35A 有好大分別

樓主| S3BL100 發表於 2021-2-11 23:58 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-2-11 13:57
梨木樹總站出深長荔有 36A,出油尖旺又有 36X,
32 去程其實無咩必要兜入去,免得拖慢象石車程。

象石兜入梨木樹,慢幾分鐘但換來全日加班兼落埋佐敦,其實係賺左

而且 32 兜入去係要畀梨木樹可以叫兩飛落深水步,同時亦大條道理畀 36X 收 $8.8。始終 36X 係比 36B 貴左兩級,擺條平線 32 入去就唔會有收費問題

大角咀返打磚坪街同石籬特快,係一個我先前無諗到既細位,應該都係要 BBI 補

36A 無錯其中一個目的係鋪路為之後同 2A 再重組,但另一方面亦方便葵涌放工客返蘇屋。反正青山道而家塞成咁,兜入去保安道,時間都無乜分別

384047x 發表於 2021-2-13 20:12 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-11 23:43
33A + 37 二合一,葵盛同葵涌邨是但一邊都會拖慢左,甚至重演當日葵盛無啦啦被加價既鬧劇。勉強無幸福, ...

其實想覆好耐,奈何近日有新想法同埋要溫書影響,冇乜理f1版,應該新年後可以出文

作為當區居民,唔太支持中葵涌二拆四,唔理用車數,睇番人口同客源,其實係可以支持一條密車深水埗線同一條15分鐘一班既油尖線,但係荃灣線太快,老實講而家37班次唔吸引,基本上大窩口,興芳路班客走哂去地底,要同鐵鬥二拆三最理想,主要係避免短線兜哂2個山頭,拆4線班次太疏有eta都冇用,大大條鐵2分鐘一班,去旺角同尖咀會有客,但原33a同37可以派單層。。。

葵盛同大窩口人口老化,又有鐵,唔prefer拆太散,至於有版友話要葵盛定大窩口,我建議大窩口比36a做,大窩口,荃富街上公路,同行葵涌道相差不大,但新36a就要33a同重组剩下既車再加密先得(33a改為唔停富安樓)

至於32,因為有近親住象山亦比較清楚有班象石客(主要上班族)寧願紅van轉地鐵,班次加密左換加停梨木樹係值既,但係真心想做象石客最好就象石梨直出美孚,至於來去上葵班客老人家為主,94同40p全日相信滿足到佢地
 樓主| S3BL100 發表於 2021-2-14 23:21 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-2-13 20:12
其實想覆好耐,奈何近日有新想法同埋要溫書影響,冇乜理f1版,應該新年後可以出文

正如 #12 提到,梨木樹同葵涌大窩口一齊重組,等同架床疊屋,徒增複雜程度。一來而家唔會呢種模式去做,咁多個區一齊溝埋重組;二來受影響地區憑咩一定要為左遷就其他區而陪兜?

荃灣路塞車風險高,我唔支持任何大窩口/葵涌邨/葵盛逆走經德士古道上公路走線

另外,長沙灣起計,行上路或下路返梨木樹時間打和,反方向去程因為兜入石籬總站會拖慢五分鐘左右。但純粹由減少對乘客影響角度而言,32 並無好強烈理由要行下路走。畢竟條線同 36A 36B 重疊程度高,直接同呢兩條線重組已經可以

384047x 發表於 2021-2-17 01:21 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-14 23:21
正如 #12 提到,梨木樹同葵涌大窩口一齊重組,等同架床疊屋,徒增複雜程度。一來而家唔會呢種模式去做, ...

明白,同埋我忘記左德士古道個迴旋處塞到媽媽聲

btw小弟唔熟35a車務,佢只有21部車可以係0700~0820開17班再加2班35x,師兄份建議又係呢段時間開19班車,80分鐘真係夠行?有冇咩線朝早有柯打35a?(好似b0版開新post較好?)

新36a回程客量唔高,利用之前同樣係師兄38a拉去深旺道既建議上午回程行東京街,荔枝角道,做填海區返工客,下午先行填海區,深旺道,再返原線,會唔會更好?
 樓主| S3BL100 發表於 2021-2-17 23:37 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-2-17 01:21
明白,同埋我忘記左德士古道個迴旋處塞到媽媽聲

btw小弟唔熟35a車務,佢只有21部車可以係0700~0820開17 ...

唔好忘記拆線後 35A 同 35X 回車都快唔少,尤其是新 35A,根據九巴網站數據推算,一轉平均淨行車時間約 65-67 分,上繁甚至 0700 果班要接 0820 應該無問題,呢樣野而家係做唔到

我對 36A 填海區點行無太大意見同堅持,但一來唔想上下午不同走線,二來我想做到 36A 回程站位同而家相同,包括富昌邨、南昌邨、深水步狗屋;而呢幾個位係我之前建議既 38A 延長方案都做唔到

樓主| S3BL100 發表於 2021-2-17 23:49 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-11 16:25
我而家諗緊黃埔當初嘈QE,應該都係想留212
梨木樹兩位議員又一直想36B拉長去黃埔
不如36X入黃埔換30X走,黃 ...

我呢兩日再諗過你呢個 comment

留意 36X 回程,銘基後下站已經係梨木道,換言之葵涌工貿區只係做到北端,覆蓋比較有限,其實唔一定比起 30X 有用,換唔換得走 30X 都係問題;一係就 36X 上晝拉返落橋,但一來唔可能全日拉落橋,二來 36X 最大優勢正正係回程直飛

另外我計過,如果 36X 擺黃埔,紅磡方向會比起我原先建議跟 87D 入紅磡站走線慢 10.5 分;回程如果黃埔後跟 8P 直出,唔做紅磡灣,就會同紅磡站開經紅磡繞道出打和。但一來一回,都好可能要比起我原方案用多部車,我又唔係太想減少部畀 40P/936

如果唔想搞咁多野,唔係堅持一定要擺黃埔總站再換走埋 30X 先得既話,36X 去程跟 12P 兜一兜紅磡南道,回程經紅荔道、紅樂道、紅鸞道兜個圈,再轉上紅磡繞道落尖沙咀,已經做到大部分既野。去程跟 12P 上紅磡站只係比起 87D 走線慢三分鐘左右;回程原方案行車時間估計約 48.8 分,紅磡灣兜個圈亦唔會影響非繁一單連休 70 分完成既目標,連開車時間都唔使執

始終 30X 對黃埔比起 36X 有用,拖多一條線重組亦徒增難度(唔代表唔可以分階段之後再執,但第一階段真係唔建議)。30X 如果可以紅磡灣後經紅磡站平台走,已經避開死亡交叉,好過而家唔少