hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 289R 增設年初一至四特別服務
開啟左側

[服務調整] 289R 增設年初一至四特別服務

miklcct 發表於 2021-2-13 20:23 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-2-13 20:05
本身大網仔交通都唔太方便
搬得入去呢度住果啲人
唔係有車階級既人就係退咗休既人

本身沙頭角交通都唔太方便
搬得入去呢度住果啲人
再唔係只係喺番北區附近返工返學既人住
需要搭車出市區通勤既人根本寥寥可數
所以喺非假日只需要一兩條區內通勤既路線就已經足夠
下下都話要市區開條線入去
唔嫌塞之餘
究竟要開幾多條先至滿足需求?

本身鳳園交通都唔太方便
搬得入去呢度住果啲人
再唔係只係喺番大埔區附近返工返學既人住
唔嫌塞之餘

本身清水灣交通都唔太方便
搬得入去呢度住果啲人
再唔係只係喺番將軍澳附近返工返學既人住
唔嫌塞之餘

本身掃管笏交通都唔太方便
搬得入去呢度住果啲人
再唔係只係喺番屯門及荃灣區附近返工返學既人住
唔嫌塞之餘

咁近年開嗰啲277A、74E、91S、52X掃管笏特班又開來做乜?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
LauCT + 1 + 5 精闢見解

查看全部評分

進智公交
kmb71k 發表於 2021-2-13 20:30 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-2-13 20:23
咁近年開嗰啲277A、74E、91S、52X掃管笏特班又開來做乜?

你串我之前
唔該你睇下你舉既呢幾條線開乜嘢班次先啦

以上回應,是否可行?是否合適?
miklcct 發表於 2021-2-13 20:35 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-2-13 20:30
你串我之前
唔該你睇下你舉既呢幾條線開乜嘢班次先啦

我嗰啲路線唔通唔係平日服務呀?唔通唔係出市區呀?大網仔係一條呢啲線都無呀!
進智公交
teddybus 發表於 2021-2-13 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2021-2-13 20:35
我嗰啲路線唔通唔係平日服務呀?唔通唔係出市區呀?大網仔係一條呢啲線都無呀! ...

91S出巿區?
況且沙頭角,鳳園,掃管笏有公屋或者私人屋苑
夠客開出巿區線,大網仔有咩?
LauCT 發表於 2021-2-14 16:06 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-2-13 11:59
住得嗰度起碼9成都有車揸
冇人得間陪你就時間搭巴士轉車

住得果度9成被迫揸車
出到市區要搵位泊,又成日驚比人抄牌,仲有隧道費油費維修保養費等等
如果有車直達市區轉地鐵轉其他巴士路線,點會唔搭呢?
西貢區居民
eternalflame 發表於 2021-2-14 16:23 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2021-2-14 16:06
住得果度9成被迫揸車
出到市區要搵位泊,又成日驚比人抄牌,仲有隧道費油費維修保養費等等
如果有車直達 ...

搬得入去已經預左交通不便
LauCT 發表於 2021-2-14 16:29 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-2-14 16:23
搬得入去已經預左交通不便

有啲人從出世開始已經住果度
西貢區居民
YY487 發表於 2021-2-14 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2021-2-14 16:36 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2021-2-14 16:06
住得果度9成被迫揸車
如果有車直達 ...

早起就返班次同預巴士慢D停站
再係條街食風等車轉
一定係好方便有車唔會揸啦

再者住得嗰區本身唔多人
又唔係未來有發展
eternalflame 發表於 2021-2-14 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2021-2-14 16:29
有啲人從出世開始已經住果度

當年連車路都無靠行山同水路個陣
人口仲多過宜家喎