hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 回顧九巴3A,6B
開啟左側

回顧九巴3A,6B

PC2625 發表於 2021-2-12 20:45 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-12 15:03
6B取消前都開12米車,但開13-25分鐘一班,客量也不理想.

我舅父一家 80-90 年代住長沙灣青山道, 當時間中會在舊機場轉車搭 6B 往來他的家, 此路線是 K 廠及 L 廠分別派車, 最後期前者用 S3BL, 後者用 3BL, 遺憾是未能引入空調巴士服務就取消了, 而 9 隨即往來要繞道黃大仙總站; 2A 由蘇屋拉去美孚總站但走線迂迴, 以彌補 6B 取消服務 !  還有, 因有類似 6B 情況而被取消服務的有 12B 路線 <樂富 ~ 長沙灣>, 八十年代尾取消, 當時用車是 (大水牛), 取消後沒有替代路線 !   
FBI2 發表於 2021-2-12 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-2-12 18:30
另一篇講唔到落去, 呢篇就越講越涼薄, 你除左平時有內幕料仲識乜嘢?

好明顯我係曲線緊啦,你咁都睇唔明?
FBI2 發表於 2021-2-12 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-2-12 19:26
205M失敗係因為慈雲山得中心一個站,又唔經富山,又唔經慈南,但3S就唔同,起碼蒲崗村道沿線都有站,客量 ...

205M老九都想做起,但綠小營辦商搞搞震,結果開車時間核突,走線一樣核突,冇客都係正常。

慈雲山最大問題係地理位置,如果當年議員強硬d,一定要興建一個港鐵站,成個區就唔會咁爛。

今天先有朋友問中環去慈雲山有乜方法最快,我完全諗唔到,因為乜野方法都慢。
FBI2 發表於 2021-2-12 21:24 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-2-12 20:08
觀塘去秀茂坪的巴士站位非常靚, 觀塘市中心 和樂邨不在話下, 連物華街13D個站都擺正街市巷口, 想冇生意都 ...

慈雲山富山交通問題接近冇得搞,因為巴士公司不重視成個地區,雖然近年開左2F快,3X,5X,302A等線,但收視只屬普通,所以巴士公司都冇乜主動性。
EX-TL 發表於 2021-2-12 21:28 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-2-12 21:17
好明顯我係曲線緊啦,你咁都睇唔明?

一句曲線就想委過於人, 其實你唔係第一次亂吹, 無幾耐之前另一篇講市區先話過你嘅建議, 你都一番辯駁, 唔會又係曲啩!
FBI2 發表於 2021-2-12 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-2-12 21:28
一句曲線就想委過於人, 其實你唔係第一次亂吹, 無幾耐之前另一篇講市區先話過你嘅建議, 你都一番辯駁, 唔 ...

3B, 5, 116受地鐵通車而減車係預計範圍
EX-TL 發表於 2021-2-12 21:45 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2021-2-12 21:39
3B, 5, 116受地鐵通車而減車係預計範圍

畀人噴完先講番人話, 知自己吹大咗, 想保住公信力啫! 唔好意思, 我唔係話3B 5 116減唔減車.
tommy14D 發表於 2021-2-12 21:47 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-2-12 20:08
觀塘去秀茂坪的巴士站位非常靚, 觀塘市中心 和樂邨不在話下, 連物華街13D個站都擺正街市巷口, 想冇生意都 ...

當年中有13S個時,連區議員都出海報叫居民唔好排小巴,又出大聲公,但無奈無人肯轉。因當時價錢差太多,4.3 vs 3.4(轉鐵),班次又亂黎,行啟田道又冇人buy(依家好多人接受咗甘行,將隨塞到呢……),米畀213M食咗。
而觀塘去秀茂坪無論你係邊個角落,又唔想行出大路,附近巴士站實有車去秀茂坪
FBI2 發表於 2021-2-12 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-2-12 21:45
畀人噴完先講番人話, 知自己吹大咗, 想保住公信力啫! 唔好意思, 我唔係話3B 5 116減唔減車.
...

你不是矛頭,我只是就有板友疑似雙重帳戶作出應對,不建議師兄牽涉其中。

我一直帶出一個重點,就是看不出九巴重視有關地區,所以真正涼薄是持份者。

EX-TL 發表於 2021-2-12 22:02 | 顯示全部樓層

算了, 我就當樓主跟板友趁過年得閒在網上對戲, 我退出討論, bye.