hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 34A 愉景新城 往 葵盛 (循環線) ...
開啟左側

建議開辦 34A 愉景新城 往 葵盛 (循環線)

who_r_u 發表於 2021-2-14 16:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言:
現時34路線非常迂迴,並因繞經荃灣西站及沙咀道等容易慢車路段,致令由荃灣西往葵盛比往青衣更耐
此外,葵盛及葵涌邨均有聲音要求有大西北M線服務
但不論先葵芳後葵盛或繞經葵涌邨均會影響現有乘客
故建議從34抽車,開辦新路線34A服務

路線:
34A  愉景新城 往 葵盛 (循環線)

愉景新城總站
愉景新城 (青山公路)
荃灣站 (青山公路)
眾安街 (青山公路)
大窩口站
大窩口邨富安樓
大窩口邨富貴樓
葵涌邨曉葵樓
葵涌邨秋葵樓
林護紀念中學
葵盛邨盛豐樓
葵盛邨盛安樓
高盛臺
李一諤紀念學校
葵盛游泳池
南葵涌分科診所
葵盛邨盛樂樓
葵盛圍葵康苑
葵涌邨夏葵樓
葵涌邨秋葵樓
葵涌街坊會
大窩口站
眾安街 (青山公路)
建明街
福來邨永康樓

愉景新城總站

收費:
$5.0,以34附助路線收費

與所有經由屯門公路往返荃葵青巴士線設轉乘優惠

班次:
08:00-20:00 每30分鐘一班

用車:
從34抽車兩輛

相關改動:
34除早繁外減班每20分鐘一班,減車兩輛予34A
34往葵盛方向改為直接經海興路入荃灣西站
往灣景花園方向停荃灣西站後經大河道、沙咀道至嘉達環球中心返回原線

Kj2052 發表於 2021-2-14 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

幾好,九巴可以踢走2部短短
如果呢條線用來轉乘,建議延長服務時間
kmb71k 發表於 2021-2-14 20:25 | 顯示全部樓層
我唔覺得灣景花園會願意34放兩架車出嚟行34A
以上回應,是否可行?是否合適?
Kj2052 發表於 2021-2-14 21:28 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-2-14 20:25
我唔覺得灣景花園會願意34放兩架車出嚟行34A

九巴係唔係都會靜雞雞34減班la

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 短車短缺啊,明唔明?

查看全部評分

天空之神 發表於 2021-2-14 22:15 | 顯示全部樓層
其實簡化 34 葵盛區既路線已經好幫得手
.
kmb71k 發表於 2021-2-15 20:00 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2021-2-14 21:28
九巴係唔係都會靜雞雞34減班la

就算減班亦唔見得會落番啲資源去另一個分支度
以上回應,是否可行?是否合適?
Justshamxx 發表於 2021-2-16 09:56 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-2-15 20:00
就算減班亦唔見得會落番啲資源去另一個分支度

我先前已經講過話:過多十年,E6M就會成為九巴,以至全港雙層(大型)巴士最短嘅車款,再短啲嘅都會當作「中型巴士」處理,就得返單層。
不過睇嚟,ATSE嗰啲「雙層中型巴士」應該都會維持多幾年,不遲於2035年全體退役,你嗰度再行唔到E6M(或者城巴九千幾、新巴四千幾)就改用單層巴士服伺

灣景花園雙坑、伯爵街、嘉林邊道……睇住嚟啦
支持開辦34之支線以遠離灣景花園巴總過多幾年,如果E6M都入唔到雙坑嘅話,陰乾佢陰到佢變小巴車坑
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
ATSE40 發表於 2021-2-16 11:39 | 顯示全部樓層
咁其實 34 整大西北線轉乘都得,點解要整條疏得嚟服務時間又短啲嘅線?30 分鐘一班嘅線搭 20 分鐘一班嘅線又會好大機會有其中一班車會前後腳咁嚟,荃灣市上葵盛變相等耐咗。
回力鏢嚟得好快㗎
tonychow 發表於 2021-2-16 12:54 | 顯示全部樓層
拆完荃景圍天橋搭咩?
384047x 發表於 2021-2-16 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層

其實樓主係咪唔知34主要客源係邊?呢條線抽30更好