hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵新系統誤判列車距離縮短恐釀意外 報告每日長兩倍 ...
開啟左側

東鐵新系統誤判列車距離縮短恐釀意外 報告每日長兩倍

Man@MFHK 發表於 2021-2-20 19:38 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-2-20 19:05
跟據龜鐵APP
荃灣西去金鐘
經南昌、香港/中環要31分鐘

理論係無錯,但到時如果日日歡樂滿東鐵紅磡又要三四班先逼到上車的話,大西北人又係乖乖返南昌等東涌線。
Volvo B8L
ryandroid 發表於 2021-2-20 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-2-20 19:38
理論係無錯,但到時如果日日歡樂滿東鐵紅磡又要三四班先逼到上車的話,大西北人又係乖乖返南昌等東涌線。 ...

依家都係斷估
冇人依家就知東鐵過海段通車時紅磡要等幾多班車先過到海
亦冇人知會展站開咗之後
原本金鐘去灣仔嘅乘客
有幾多改為(東鐵、屯馬綫) 紅磡去會展或(南港島綫/港島綫/荃灣綫) 金鐘去會展

如果紅磡站+金鐘站等多過2 班車先會由紅磡轉車改為尖東轉車
荃灣綫尖沙咀過海一定上到車
如果金鐘站去灣仔等多過1班車先會再由尖東轉車改為南昌轉車
但呢度唔少板友話龜鐵會加班
又可以9 轉10
叫其他板友唔使擔心咁多呢
AlexLee 發表於 2021-2-20 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-2-20 16:35
區間行車時間與車輛本身有間,而IKK係東鐵應係因為為正常情況下班次密度高,所以遷就番MLR。講真MLR本身 ...

但係遲啲即使恢復較密班次,都唔見得會再較番慢R個加速率
AlexLee 發表於 2021-2-20 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2021-2-20 17:43
咁點解今次R train又唔降低個加速度呢?

唔同公司或者係原因之一
clivetock 發表於 2021-2-20 23:04 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-2-20 21:17
依家都係斷估
亦冇人知會展站開咗之後

自己經驗疫情前上繁藍色線金鐘往柴灣通常都可以第一班上到(唔肯迫上車/行得慢/企唔啱門位另計)
tkf_2005 發表於 2021-2-21 02:44 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-2-19 19:02
我以前都有類似睇法
如果唔夠23%嘅客從南北線
走去屯馬線,唔通格硬扯人落車?

未有顯徑站之前,23%都可信既

有左顯徑站之後,我估頂盡得番15%左右,主要集中番原馬鐵線往九龍東方向通勤乘客

東鐵線轉屯馬線再觀塘線所節省時間根本唔足以吸引原有路線乘客轉用...
Man@MFHK 發表於 2021-2-21 07:16 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-2-20 21:17
依家都係斷估
亦冇人知會展站開咗之後

返工客頂多試一次,一仲伏就無下次。
東鐵過海,講緊已經要食晒成個新界東北既過海客,連馬鐵沿線都會有人轉投,跟住九東特別係黃大仙同鑽石山又會有一班人轉投東鐵過海,再加埋九龍城沿線新客源,話夠載到可以再食埋部份大西北客既人係咪過份樂觀?
我都已經唔想提以前12卡已經塞爆一抽車既人直出紅磡轉隧巴過海,呢堆人到時肯定唔會落車直接過埋海,但到時得返9卡車
Volvo B8L
直角=1507 發表於 2021-2-21 08:07 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2021-2-21 09:48 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-2-19 20:20
新舊車長度差三卡,依家咪誤判列車距離囉,仲唔關事?
即係如果系統唔清楚抽車係12卡而當左9卡處理,咪有 ...

唔知烏蠅頭可唔可以強行拆走3卡解決問題
he_01 發表於 2021-2-21 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2021-2-20 23:04
自己經驗疫情前上繁藍色線金鐘往柴灣通常都可以第一班上到(唔肯迫上車/行得慢/企唔啱門位另計)
...

上繁金鐘去柴灣方向點都易上車過下繁金鐘過海去尖沙咀
放工時間本身用荃灣綫過海嘅西鐵客應該會轉投東鐵