hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [舊瓶新酒]建議中葵涌連同荔景來往西九龍路線重組#5 upd ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[舊瓶新酒]建議中葵涌連同荔景來往西九龍路線重組#5 update

xdxd 發表於 2021-2-22 09:40 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-2-22 00:50
荔景山需求的確不大,45所謂最繁忙一小時載客率的確唔係荔景山,好大機會係旺角去何文田甚至九龍城,所以 ...

首先,荔景山問題真係唔掂。無理由要叫唔關事嘅地區攞咁多車出嚟,換來嘅其實可以稱得上比現有服務更差嘅嘢。
尤其你話要吸地鐵客回流,但半個鐘一班?真心咩?
現時三個字一班車上落荔景山似乎九巴同地區都可以接受,你認為你嘅新46走線好嘅不妨加到15分一班,又或者開條電梯線上落荔景山,喺我個人嚟睇荔景山保到三個字一班車係合理。

其二,237方面,我嘅版本係採用緊兩條走線。
順葵涌通勤方向經大窩口道、三幹、廣東道、紅磡道同紅磡灣,而順九龍通勤方就經葵興路、西廊同馬頭圍道,無疑都係覆蓋返由一邊嘅住宅區去另一邊嘅商業區。(初初plan嗰陣係兩繁對開四班)
全日嘅話,作為紅磡居民,跟8P+115行法我唔係咁睇好,始終紅土唔少住宅區如果跟你咁行係覆蓋唔到。(etc寶其利街/家維/鶴園)
我會建議行康莊道、cut入紅磡之後轉入馬頭圍道,黃埔方面加返237轉8P優惠了事。

另一方面,向九龍方向由旺角開始碌,你預條線唔會有好多人搭到入紅磡,應該只會變另一條30X咁嘅款。
去程都還好,佐敦上三幹,但佐敦嘅交通狀況...
我自己嘅版本,即使順葵涌通勤方都諗住行廣東道,一嚟唔太想受quota限制,二嚟我主打紅土,尖沙咀只係搭單做埋,喺咁嘅情況下即使全日要經尖沙咀,我亦會揀條相對嚟講順暢少少嘅九龍公園徑/廣東道嚟行。
當然,你期望條線行彌敦道嘅我亦未必實牙實齒反對,某程度上係基於你想條線主打紅土定尖沙咀,而我認為即使你想做尖沙咀,去程都應該考慮三幹+柯士甸道出,而唔係西廊旺角落橋。

其三、改202去殺6F係一段時間之前提出,我個人認為算係效益高嘅方法,202食返富昌-QE呢個位,做油佐版701,其他嘢掟比6C,慳車5部,交數亦可,但我比較想用呢個方法去換條荃葵線比何紅土。
紅磡人。
天空之神 發表於 2021-2-22 10:52 | 顯示全部樓層
荔景山唔係人人都好接近地鐵站
所以根本無理由要佢地成全重組

除非你捉42 上祖堯同麗瑤補返位
但就會到青衣班客出聲
.
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-24 19:59 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-2-22 00:33
好簡單一個原則性問題:點解荔景山有義務要為左成全其他區重組,13 部車變 4 部車,15 分一班變 30 分, ...

深水埗我cut 1個站喎

連同其他版友對荔景山大幅cut車一次過覆
首先46單憑客量而已cut走2部單層相信夠做

其次45主要客源係長沙灣去何文田九龍城一帶,我用37做埋可以係唔加車情況下做兩水客

更何況荔景去深長荔有鐵係度,我最想46飛埋深長荔淨做油尖旺,搶到幾多得幾多黨鐵客,不過如版友所言,30分鐘一班的確太疏,好彩成個重組有車多可以
1.加2車至20分鐘一班
2.再加2車至15/20分鐘一班,中港碼頭至麗瑤

至於區域性重組呢個問題,其實我只係想搞中葵涌(as topic ) ,奈何冇足夠車輛同配額先要用多餘資源既45同35a轉35x去開237
rpp模式可以因客量偏低取消45,37改入何文田,旺角由38a補位
然後46改快
另外開237,33a改循環
另類重組類似今年rpp減269b班加開269x,只係一次過放落一個post,其實係可以逐年出又得,一次過出哂又得,而且我冇搞過32,36abx,31b呢組線,小型一啲既重組只要利民,有盈利相信九巴運吉區會都想做
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-24 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-2-22 01:31
喺隔離帖講完句嘢呢度又用到:
荔景貴咗疏咗仲要無咁方便我都想知點解要益其他區喎。而家除非兩條線二合一 ...

其實237a價格黎,我冇特別收貴

另外上個回文打漏左,45荔景山載客率一直低,目測坐滿窗口位,又有42,46競爭,而麗瑤部分居民會寧願去青公坐31b,35x,32,獨市位只有祖堯,老實講同鐵打唔贏基本上唔駛做

為免大家有所質疑荔景山既客量,搵日有空上去數一數繁忙時間客量,我深信由13部cut剩6,7部一定夠做
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-24 20:21 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-2-22 10:52
荔景山唔係人人都好接近地鐵站
所以根本無理由要佢地成全重組

捉42上去其實諗得過,車程只係慢5分鐘,而且青衣客坐42只限去荔景一帶,去西九龍基本上坐番42a/44,去新浦崗四順更是少數,唔少客寧願42c再轉(除非42唔兜荔景)

而且老實講除左祖堯麗堯同更美孚新邨堆私樓之外,一係巴士做唔到,一係啲客去哂地底,所以佢地班區議員攬32h,30,46x呢啲線多,反而46只會反對轉單層係驚老人家下層唔夠位坐,咁倒不如直接殺線迫班客坐46去九龍,又可以唔洗轉單層,又可以節省資源
 樓主| 384047x 發表於 2021-2-24 20:32 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-2-22 09:40
首先,荔景山問題真係唔掂。無理由要叫唔關事嘅地區攞咁多車出嚟,換來嘅其實可以稱得上比現有服務更差嘅 ...

三幹+柯士甸道出呢個的確最穩陣,亦係唔少版友咁樣做,但新版本33a幫手做左油麻地去葵涌特快,但逆向除非唔介意88x模式咁做33a,否則有啲難抽走237,因為份建議我幾大貪,又想做旺角特快又想做佐敦黃埔特快,但只用2條做

當然如果你既方案3運吉會肯既再拆旺角特快好做好多,但正如100兄講咁樣既大型區域性重組而家唔會做,用現有資源拆到咁散,分分鐘受班次影響可能冇淨係拆條旺角特快既客量高,要記住葵涌唔同大西北,資源缺乏下又要同鐵打,班次疏唔會吸到客
xdxd 發表於 2021-2-24 21:13 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-2-24 20:32
三幹+柯士甸道出呢個的確最穩陣,亦係唔少版友咁樣做,但新版本33a幫手做左油麻地去葵涌特快,但逆向除非 ...

33A/37/237我個人傾向定位係咁:
33A 油旺特快
37 長深荔流水+何文田
237 尖沙咀特快+紅土半特快
你彌敦道南行已經有33A,咁點解237南行仲要陪碌彌敦道?咁搞法提速效果根本唔明顯,尖沙咀紅土巴士優勢依然欠奉。
三幹+柯士甸道起碼一嘢skip晒旺長深荔,唔講實際車程,觀感都好。
唔係嘅,掉返轉33A係行彌敦道北行,咁條237行晒成條南行都好似合理少少。
(雖則我個人認為,33A應該行西廊、渡船街、佐敦道,彌敦道北行,匯豐左轉,其餘谷哂上37,分工進一步明確少少)

237,我唔堅持要分兩種行法,全日尖沙咀+紅土亦無問題,但正如上面所講,唔應該再攞佢行埋旺角。

仲有,荔景山依然係問題。
先前研究41/45/46呢組,45最應該留,無他,何文田同荔景山佢食晒,想抽走最多車嘅死淨45似乎易搞啲。
同時荔景山係咪差成咁?
先前厹想縮45去荔枝角,但46仍然保到15分鐘一班,我又覺得唔係真係差到話淨低一條疏車線。
取消41+46,45用多4-5部車開15,過一兩部比青衣打仗(41A/42A/44),一嘢拎走7、8架車,似厹會做得出嘅嘢。
講返呢度,條X46依然未言吸引,我覺得20應該係一條同鐵打嘅線班次下限。
紅磡人。
 樓主| 384047x 發表於 2021-3-2 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-2-24 21:13
33A/37/237我個人傾向定位係咁:
33A 油旺特快
37 長深荔流水+何文田

南行我想貪埋旺角特快
假如唔贊成33a轉88x模式,旺角特快就只有單向,而我既237/33a就係同鐵打,所以最理想同你所諗一樣,但旺角只有單向特快應該區會唔肯,不過今年rpp930單向擦邊入銅記又刷新我三觀,所以唔排除237改落公路停匯翔道都ok

至於荔景山,其實本身需求低又有鐵,所以善用資源既話大可以cut其中一條都夠載

cut 45原因除左揾37做埋何文田返工客,仲因為45所謂獨市位都係住宅區,何文田要既唔係去荔景既線,而係葵興芳既工商廈,荔景要既係尖咀一帶既商廈線,唔係要補位,我直接拉46上公路直達尖沙咀,用6部車只做佐尖循環,12分鐘一班同鐵鬥,反正深長荔只有$2客九巴根本唔想做,倒不如飛哂佢直達佐尖同鐵鬥過

呢份建議最大難度係我真心想做埋葵涌通勤客既雙向客源,提高更大誘因比中葵33a,37,237線透過荔景達到所謂加車,荔景山只有祖堯唔方便,但人口又有幾多?麗堯一早上哂青公坐35a,所以可以既我想再cut多啲46長沙灣道既站,專心做好佐尖,萬一真係好客,再諗旺角特快(但半直通長沙灣道,佐尖線再提速)

最後夾埋41重組,老實講,一早有諗過,但當2組線連埋只係提供車源都比版友覺得rpp唔會出,相信再拉41,6f,30x都無用,因為而家既rpp只會減班,取消,同招標新線,重組?食得架?