hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 香港仔隧道路線重組計劃
開啟左側

香港仔隧道路線重組計劃

Kj2052 發表於 2021-2-23 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因應香隧轉車站已啟用,為減少乘客等車時間和減少資源重疊,建議作出以下改動
1.90/97合併
前post已詳細介紹
Ref:[url]https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1196032&extra=page%3D1&mobile=2[/url]

2.75取消
為配合75取消,72a時間表作出以下改動
由深灣
0510,0540
0610-2330(15-20)
由銅鑼灣
0700-0020(15-20)
受影響75乘客請於香隧轉車

3.77提速,並與99實施聯合班次(合共10分鐘一班)(77減至20分鐘一班)
由田灣
.....
香港仔隧道收費廣場
銅鑼灣避風塘
永興街
七海商業中心
......

由筲箕灣
......
新時代廣場
清風街天橋
景隆街
香港仔隧道收費廣場
......

4.開辦79,全日來往數碼港-小西灣
由小西灣
小西灣.       9.7
沿8p至環翠商場
新成街.      8.4
海晏街
西灣河文娛中心
太祥街
康怡廣場
沿線至健康村
香港仔隧道收費廣場.      4.1
沿77至魚市場
田灣街
沿73至數碼港

由數碼港
數碼港.      9.7
沿73至田灣街
香港仔.      8.4
業漁大廈
香港仔工業學校
香港仔隧道收費廣場
北角消防局.      5.1
北角官立小學
沿82x至小西灣

時間表
由小西灣
0600-2100(20)
由數碼港
0600-2100(20)

天空之神 發表於 2021-2-23 12:22 | 顯示全部樓層
無埋 77
Sogo 兩邊得返
2A 去耀東
72 返華貴田灣

死硬

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

.
0q9w8e 發表於 2021-2-23 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層
有49x 33x 開79做咩
louis2018 發表於 2021-2-23 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層

其實好多時行堅拿道天橋仲慢過落銅鑼灣
andy92 發表於 2021-2-23 17:32 | 顯示全部樓層
77 提速同時又開 79
算唔算自己打自己 ?

69 小巴非繁都係得半滿
睇唔到好大需求開線
kmb71k 發表於 2021-2-23 20:30 | 顯示全部樓層
條79坐到蘿柚痛都未到
以上回應,是否可行?是否合適?
BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-2-24 07:56 | 顯示全部樓層

1. 唔知點解提前post但又無link,但90同97合併係無可能,除非你計劃係除乾埋90
以現時客量睇,97減到30分鐘已經好足夠,90而家仲有西邨客,既然東邨D人多數去曬黨鐵,無必要拉長西邨搭車嘅時間,但又做唔到幾個人嘅生意
呢部份係應該改成90朝早九點後延長去海怡開(或者經)

2. 75取消,同意72A加密,但要確保唔會掉咗班客喺轉乘車站曝曬係一門學問
PS. 又好奇怪你唔話拉架90上去嘅?反正都兜東邨,唔差在個黃竹坑啦

3. 77做銅鑼灣返南區不知幾和味,而東行又要佢執2A無限減班嘅手尾,真係有可能飛出外街?
而家繁忙時間同周末,銅鑼灣返香港仔嘅線都爆,點可能仲抽走多條線

4. 小西灣去南區,正路都柴灣道尾要上橋,就算最差嘅做法都唔會過西灣河,而家仲要過埋大酒店先上橋,你諗下有幾吸引?
當你發現原來8P、2X轉72有轉乘,前者後者仲要密密有車到,仲要夾埋平2毫子,行車時間仲要快咗tim,咁我除咗真係要去數碼港之外,又有咩誘因要去等79?
kay 發表於 2021-2-24 08:34 | 顯示全部樓層
90同97合併

90去海怡
分別係前者CUT到車
後者CUT唔到
善巴思維下,當然做前者
世界很簡單 人類很複雜
SE7378 發表於 2021-2-24 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
好似曾經有版友講過 90 繁時客量其實還可以?
呢個情況下,要 90 繁時都兜利東,可能會將僅餘嘅客趕走埋,
反而 97 斬剩兩味,其餘時間先由 90 兜埋利東,或者會更好?

至於 77,當 99 客量已今非昔比嘅時候,搞聯合班次嘅作用又有幾大?
田灣外圍本身都有 38/42 落炮台山北角,77 巴士獨市得QB、太古同西筲,
無咗銅鑼灣客幫補,得呢三大地區客源,客量真係撐得住?

數碼港、華富同香港仔來往柴小,唔見得 49X 應付唔到現時需求。
BUSMAN伯輋雯 發表於 2021-2-24 10:15 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-2-24 08:34
90同97合併

90去海怡

個人睇法,如果97個客量真係難睇到要取消,90亦都無太大需要兜上東邨
一來呢類重組係應該要好似對面公司咁善用返個轉乘站(實際轉乘當然唔止一個站),二來既然真係無客又點解要另一區嘅人陪兜,倒另一區仲有嘅客走呢

當然啦,唔好話取消97無補償,就算有補償都唔會過到區議會