hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 63X 建議不經美孚,去程改經西九龍...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 63X 建議不經美孚,去程改經西九龍...

3BL1 發表於 2021-2-26 14:05 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-2-26 13:38
好奇,講到快咁多,但點解63X美孚南行上車/北行落車使用率這麼低?
值得「騎劫」全車主流95%以上乘客大約5 ...

唔係好明美孚南行上車/北行落車呢句

南行上車意思係美孚上出旺角;北行落車係佐油旺上車響美孚落車?

美孚搭63X出旺角收$6.4,佐油旺回程收正價$14.2
相信除咗$2客之外,都唔會有人搭佢返美孚。

以我經常響下午非繁時間搭63X所見,每班都有4-5位人上。而且咁啱Carlo放工,好多都係搭佢出去
3BL1 發表於 2021-2-26 14:09 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-2-26 14:03
爭取795X全日好過。

收$10.5咁貴,搭鐵好過
053h4 發表於 2021-2-26 14:20 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-2-26 14:20 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2021-2-26 13:40
新路線,268X開辦時直接不停美孚,無得嘈話抽走左?
加上仲有舊68X停站美孚…所以無事?
...

我既意思係連268X都41A化,
連間中既荃灣路塞車都避埋。
同埋荃灣路呢類舊代快速路都唔係咁夾268X。
正如例如260X都會盡量避免用荃灣路及西廊既道理類似。
3BL1 發表於 2021-2-26 14:32 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-2-26 14:20
北行應該有分段,肯定唔洗10.5特快去美孚。

南行會多過北行搭南行又平(算係)又快之選,全日線只有63X
北行想快些少,會搭行長沙灣道嘅隧巴,6號入元州街有排塞

leo_ku 發表於 2021-2-26 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
3BL1 發表於 2021-2-26 14:49 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-2-26 14:36
半個鐘得4,5個人仲要係有無比錢的卡佬就唔好拎出講啦,笑死人架。

有邊條大線,下午非繁有十幾廿個排隊上車?頂多咪又係小貓三四隻

卡佬收工都只係一班車突然有十幾個上,你又講到班班都有卡佬上

一架30分鐘一班嘅巴士線,都咁多人特登等佢(好彩有隻鴨),即係有需求啦

你慢慢笑飽佢啦
miklcct 發表於 2021-2-26 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層
63X本身搭客已經少,早繁同日間非繁北行窗口位都唔滿就上高速,美孚上嘅客重多過旺角,抽走只會死得更快。
paul2357paul 發表於 2021-2-26 15:07 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-2-26 14:36
半個鐘得4,5個人仲要係有無比錢的卡佬就唔好拎出講啦,笑死人架。

A33情況都有類似,
下午去機場執到碼頭區落車員工既客多過碼頭區搭去機場。
arfung 發表於 2021-2-26 15:45 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-2-26 13:39
我覺得唔係咁易搞
如果唔夠密既就好似而家63X咁好少人會咁轉
夠密既當區就會有聲音話不如唔經美孚

深井/荃灣/葵興芳/青衣南/荔景,這幾個地區全部有車直出旺角,一程過不是更好?
寧願落車再等車然後補錢轉車? 就算剛有車都快唔得話好多(10分鐘?)… 何況30分一班夾唔中機會遠大於夾得中。

數據解釋一切,似乎63X美孚上車南行,又或北行時美孚落車的人次全日計均非常稀少...