hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-2022年度深水埗區巴士路線計畫 (全份文件) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-2022年度深水埗區巴士路線計畫 (全份文件)

巴士的膠 發表於 2021-2-26 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2021-2-26 01:03
286個定線完全係九巴貪心出事,
沙田同元洲街嫌慢,石硤尾白白交車,填海區得物又無所用

加得4部車落去,唔怕初期疏少少,行住30分班先都唔駛咁麻煩,佢又要大貪想啲客上青沙,又要覆蓋,仲要加價。

新線如果做咗四小龍、長沙灣、美孚、荔灣,86甚至可以行大埔道做返72嘅深水埗-沙田客,石硤尾、九龍塘呢邊又可以分開重組,好過286同286C都兜到奇形怪狀。
ykh 發表於 2021-2-26 09:35 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2021-2-26 01:48
就係唔多客無需要兩條線只做深水埗區,行哂每一條街做同一堆客
內街細位用返疏車36A做哂就得,之後推哂出大 ...

32跟咗我方案慳咗欽州街打後路程夾埋新36A就可以唔加車咁加密,亦都令深水埗區議員易啲放36B變X。

荔枝角道真係荒蕪?咁新啲嘅2X,214做乜行昌華街至欽州街個段?另外前長沙灣屠場位起緊三座公屋,人口係會升。

最後36B變X唔係削減深水埗服務咩?32直出旺角客係咪咁重要到唔郁得?事實上除咗轉乘優惠之外,我都提過可以由32變快線,代替36B旺角到佐敦段喎。
2076 發表於 2021-2-26 10:23 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-2-26 08:58
加得4部車落去,唔怕初期疏少少,行住30分班先都唔駛咁麻煩,佢又要大貪想啲客上青沙,又要覆蓋,仲要加 ...

其實四小龍真係唔太適合用286去做,長沙灣同青山道返沙田搭286根本仲慢過86,區議會唔反就假。

個人諗法係新田圍唔要281/281M,換條287,顯徑>大圍站>新田圍>大圍站>青沙>四小龍>西九龍走廊>太子>旺角>柏景灣>南昌>四小龍>青沙>大圍站>新田圍>大圍站>顯徑
做到新田圍<>大圍<>顯徑流水,又唔駛搞雙向分段,$2客仲可以搭來回方向的287出大圍站,同時縮埋87B去顯徑,比顯徑多一飛上青沙之餘,新田圍又有青沙線,仲可以比287X飛走柏景灣,方便日後cut 81C大圍段。

286就改番九龍段跟足286X,慳番2部車。同時287X飛走柏景灣,又慳到1部車。加埋281果2部車,以及87B縮顯徑的2部車,7部車足夠開287有突。

另外286沙田段有冇必要行大圍站一帶? 已經有86A以及部分位有286X,點解唔跟240X文化博物館上青沙,或者係經沙市總站上青沙? 咁先幫到86手。
抗議962B重組
還我962全日服務
3BL1 發表於 2021-2-26 11:59 | 顯示全部樓層

尋晚美孚區議員李俊晞直播討論油尖旺及深水埗巴士發展計劃

https://www.facebook.com/JoshuaChunHei/videos/1328260040880205
gu9434@24 發表於 2021-2-26 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-2-26 10:23
其實四小龍真係唔太適合用286去做,長沙灣同青山道返沙田搭286根本仲慢過86,區議會唔反就假。

個人諗法 ...

286要咁樣逆走 潛台詞就已經話左俾大家知 青山道既客就係唔賣帳 行出去長沙灣道搭 我都唔明到仲有人仲係迷戀286x走線
九巴係86C上食左一次虧咪要老老實實行青山道 順手整個海達尾站 等佢地有尾站車
巴士的膠 發表於 2021-2-26 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-2-26 13:19
286要咁樣逆走 潛台詞就已經話左俾大家知 青山道既客就係唔賣帳 行出去長沙灣道搭 我都唔明到仲有人仲係迷 ...

入青山道係實在嘅,問題係海達尾站對海麗、海盈同四小龍都唔就腳。

如果目標係青山道,又想同86可以叫兩飛,我寧願佢循環線,經興華街、青山道、欽州街、欽州街西、深旺道、荔寶路。咁即使青山道唔賣帳,都有海皮客撐住,直行興華街又保住落蘇屋穩贏86系10-15分鐘。
2076 發表於 2021-2-26 17:55 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-2-26 13:19
286要咁樣逆走 潛台詞就已經話左俾大家知 青山道既客就係唔賣帳 行出去長沙灣道搭 我都唔明到仲有人仲係迷 ...

青山道班客仲有72同86A,唔見得佢地會上286,去大圍分分鐘仲慢過86A。至於去富豪同黃泥頭,獨市生意行出長沙灣道都係要搭。
青山道咁多死車,日日塞車,等於倒車入黑洞。
抗議962B重組
還我962全日服務
gu9434@24 發表於 2021-2-26 20:03 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-2-26 14:25
入青山道係實在嘅,問題係海達尾站對海麗、海盈同四小龍都唔就腳。

如果目標係青山道,又想同86可以叫兩 ...

286咁樣改車程太長 去到海達隨時係海鮮時間 專心雙邊總站比較好

如果要做海麗加四小龍 大可以行到海寶路先上青沙(經昂船州調頭)
gu9434@24 發表於 2021-2-26 20:12 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-2-26 17:55
青山道班客仲有72同86A,唔見得佢地會上286,去大圍分分鐘仲慢過86A。至於去富豪同黃泥頭,獨市生意行出 ...

行得出去長沙灣道點解唔搭港鐵? 事實就係就算幾慢 青山道既客都係照搭 時間對佢地已經唔係重點 當年86B改得成係因為有86A做左半邊大圍先過到骨

你可以望下這份RPP不論36A/286 都沒打算撒出青山道就知一二
leonchunghk 發表於 2021-2-26 22:54 | 顯示全部樓層

白田/石硤尾/南昌街一帶終於有機場車,

總算叫做補返呢一帶一直無車入機場嘅缺口,

雖然唔知最後成唔成到事,

但有建議都算係一項德政