hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-2022北區rdp
開啟左側

2021-2022北區rdp

chamberlain 發表於 2021-2-24 23:45 | 顯示全部樓層

咪係囉
978B只係兜入嘉福邨既978版本
978A係新客源,反而放喺度唔改
如果唔經彩園,天平直上公路仲吸引
chamberlain 發表於 2021-2-24 23:50 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-2-24 23:21
278A 應該改去葵芳
279A/B 就經荃灣咁先合理
咁搞279B 盞欖隧後運櫈又冇得加班

TD開新線同改線個mindset一直都係要覆蓋範圍大
總之嗰區開既路線cover到越多地區就交到功課
有咩之後再執

ryandroid 發表於 2021-2-25 01:42 來自手機 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2021-2-24 23:50
TD開新線同改線個mindset一直都係要覆蓋範圍大
總之嗰區開既路線cover到越多地區就交到功課
有咩之後再執 ...

邊有咁易執啊。。。
恨錯難返就有
胡混依家都後悔A43P 經祥華未改得成A44
273A/270B/978一直都飛唔走清河
270A/B/278X 咪繼續兜華明圈
佢哋真係有心之後執
就唔會呢幾年個RDP 都冇乜大動作

有心要覆蓋範圍大就一早搞好E43
有心執就一早將978A 飛彩園
之後執都唔知幾時會執

278A 去葵芳都係覆蓋範圍大
而且一早可以搞都冇搞到

有搭開屯門公路入荃灣嘅人
都知柴灣角上荃灣路喺爆疫前都間唔中塞車
倒灌屯公塞住入荃灣嘅車
夾硬塞入去荃灣路唔慳到時間之餘
直入葵芳仲會少咗荃灣客

依家就係唔想運吉同老九就咁交啲咁嘅功課囉

真係要擴大覆蓋範圍
大可做大268M 經楊屋道/沙咀道入葵福路去葵芳
貿然開條咁嘅279B
係回應唔到依家279A 相當部分乘客要去荃灣嘅需求

kitarolo 發表於 2021-2-25 07:17 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2021-2-24 22:06
唔通…收到風沙頭角墟即將解禁!!

可見將來都唔會

深圳市吞併香港而
後者成為一個縣級地區另計
jocosben 發表於 2021-2-25 07:38 來自手機 | 顯示全部樓層
其實沙頭墟開唔開放頂多只係影響沙頭角星期六日既交通服務
0q9w8e 發表於 2021-2-25 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-2-25 01:42
邊有咁易執啊。。。
恨錯難返就有

270B唔飛
270D都應該飛啦
但273A/978就難啲
又唔係冇客又難補償
而且978為迎戰東鐵過海都應該做多啲唔近鐵既位
但我認同繁時應該雞嶺上公路

hsyip 發表於 2021-2-25 09:28 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-2-25 01:42
邊有咁易執啊。。。
恨錯難返就有

華明圈既問題已經係月經POST
講10年都唔會有結果

只可以講,入左去既線,都唔使諗可以出番黎直行百和路
hsyip 發表於 2021-2-25 09:34 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2021-2-24 19:42
感覺劉國勳落選後,換左成班黃議員之後,巴士公司好似就唔肯再投放資源落嚟。以前劉議員主政真係成日好多 ...

根本現屆區議會政府都係HEA住同你班黃議員玩
加上皇后山都未搞掂
點會有新方案出黎
0q9w8e 發表於 2021-2-25 10:05 | 顯示全部樓層
hsyip 發表於 2021-2-25 09:34
根本現屆區議會政府都係HEA住同你班黃議員玩
加上皇后山都未搞掂
點會有新方案出黎

大埔全區都黃
咪一樣大把搞作
YY487 發表於 2021-2-25 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層