hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-2022 沙田RPP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-2022 沙田RPP

FBI2 發表於 2021-2-28 21:15 | 顯示全部樓層

281M轉做綠小縮去顯徑算啦
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
YY487 發表於 2021-2-28 21:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tszhinchan3 發表於 2021-3-1 12:25 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-2-28 21:34
其實重開 87 係做得過,可以做到而家獅隧線真係有需要嘅獨市位
放返其他獅隧線出嚟重組 ...

當年87衰咩?覆蓋範圍細(得大圍獨市)?

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 12:41 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-3-1 12:25
當年87衰咩?覆蓋範圍細(得大圍獨市)?

沙田有81/86
大圍有86A/87A/87B

而家開返87
執執條線經返南昌街
基本上可以空出條86/86A/87B做其他動作
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tszhinchan3 發表於 2021-3-1 14:10 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 12:41
沙田有81/86
大圍有86A/87A/87B

但87A/87B好似唔經美田路,係87獨市位

Snoopy@FB8617 發表於 2021-3-1 14:23 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-3-1 14:10
但87A/87B好似唔經美田路,係87獨市位

大圍北搭81
靠近火車站既可以揀87A同鐵
獨唔起
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
busnrail_fans 發表於 2021-3-3 01:12 | 顯示全部樓層

JF6839@88K 發表於 2021-2-26 12:24
49X碩門特應該唔會變47A 2.0
碩門行出去就有40X搭(雖然唔到荃灣市中心)
唔同水仔喺山上 ...

其實都係想睇下可唔可以夾埋去程頭站(廣黃一帶)有快車嘅需求去獨立成全日線啫
所以先prefer用飛新城市嘅特別班次改行碩門,唔經愉翠/銀城街,去做碩門特別班次啫
如果做得起,咁就可以變做一條主打愉翠、銀城街、新城市,一條主打廣黃、碩門、富豪/河畔
busnrail_fans 發表於 2021-3-3 01:23 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-2-26 13:12
要快既行出去搭 43X 去荃灣/城隧再轉仲快

特車旨在有得坐

識搭一定係行路或者搭67A出去大涌橋路第一城站叫43/9X
可恨嘅係呢頭唔搭鐵嘅話,行出去鄉議局站搭巴士,話近唔近、話遠唔遠

區內短途駁腳線就只有綠van,又冇巴士轉乘優惠.....

老運冇因為屯鹿線全通之後,由石門一程過搭鐵去荃西嘅車程,同早繁行出大涌橋路搭城隧巴士線兼塞埋大埔公路沙田段/城隧口巴士站排隊埋站/荃錦迴旋處嘅時間差唔多為由,叫碩門人搭鐵出荃灣不突止,仲肯建議開49x碩門特別班,已經皇恩浩蕩
odwinkinglam 發表於 2021-3-4 10:27 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-2-28 18:38
冇提唔代表冇做,上年都冇提287D同87D取消特快班次,最後?

除非新一年RPP講撤回,否則每年講過既改動會 ...

如果988停一停大圍站就好了
Fong_2132 發表於 2021-3-5 11:25 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-2-28 21:34
其實重開 87 係做得過,可以做到而家獅隧線真係有需要嘅獨市位
放返其他獅隧線出嚟重組 ...

唔見得有得做, 果d獨市位有大把替代, 除非81 86都消失反而86A就可以諗諗取消