hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-2022 大埔區RPP
開啟左側

2021-2022 大埔區RPP

YY487 發表於 2021-2-24 23:04 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2021-2-24 22:59
你中意係繁忙時間塞一個鐘東隧同老隧我吹你唔漲

不過佢既然挽到各對開,有小小係試緊東區值唔值得擁有一 ...

開全日就行返東隧啦,東隧隧道費有補貼,日間又唔塞
簽名被屏蔽
andy1010 發表於 2021-2-24 23:15 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2021-2-24 23:04
開全日就行返東隧啦,東隧隧道費有補貼,日間又唔塞

條線開得黎, 西隧都就黎有補貼啦
上繁北行同下繁南行其實行返東隧大老山都唔太塞, 但北行最遲應該過埋康怡就好上跑道啦
而且朝早東區去科學園已有專巴, 飛走科學園都唔太大影響, 除非佢想食埋白石角入大埔流水
LN9267 發表於 2021-2-24 23:15 | 顯示全部樓層
富蝶也叫做有一些基本交通服務,不過我相信議員爭取有K巴服務。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2021-2-24 23:17 | 顯示全部樓層

Steven_BUS 發表於 2021-2-24 22:58
真係覺得263C路線唔夠長, 再加兜白石角,科學園, 加埋屯公隨時塞爆, 司機一單120分鐘跑唔跑得完?

其他新線  ...

白石角這個位置,有民居之餘又有科學園back up,一句方便上下班客及搶冠忠員工車客已經是巴士公司開線的理由。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
jocosben 發表於 2021-2-24 23:25 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-2-24 23:15
富蝶也叫做有一些基本交通服務,不過我相信議員爭取有K巴服務。

其實都一錘定音左唔會有
isaaccfchu 發表於 2021-2-24 23:35 | 顯示全部樓層
horivhyc 發表於 2021-2-24 22:59
你中意係繁忙時間塞一個鐘東隧同老隧我吹你唔漲

不過佢既然挽到各對開,有小小係試緊東區值唔值得擁有一 ...

老實講我覺得907D應該要上繁忙時間北行同埋下午繁忙時間南行停沙田站或者最少都要停D轉車站,因為新嘅招標火炭西灣河冇預留到畀港島往新界嘅上班人士
唔好又喺度講682+798....
唔係爭好多時間,我覺得值得一試,如果要全日嘅話一定要停沙田添,非繁應該唔係好夠客
kmb71k 發表於 2021-2-24 23:45 | 顯示全部樓層

isaaccfchu 發表於 2021-2-24 23:35
老實講我覺得907D應該要上繁忙時間北行同埋下午繁忙時間南行停沙田站或者最少都要停D轉車站,因為新嘅招標 ...

停一停沙田用多幾分鐘
作為一條大埔區上班路線唔應該停沙田

以上回應,是否可行?是否合適?
alpha003 發表於 2021-2-24 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層
善巴居然唔走去開682支線入白石角插旗,反而走去同老九夾開907D
isaaccfchu 發表於 2021-2-24 23:53 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-2-24 23:45
停一停沙田用多幾分鐘
作為一條大埔區上班路線唔應該停沙田

沙田市中心去東區嘅路線 雖然已經有招標, 但只限沙田往 東區嘅 上班人士, 相反嘅反而就冇車,的確有人係要去沙田或者火炭返工 我唔係想阻大埔過海, 我只係想相反方向停啫
S3BL100 發表於 2021-2-24 23:56 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-2-24 22:40
富蝶呢條觀塘線,完全唔似計劃做全日
我都講過,富蝶開經南運路運頭塘上公路係全日最理想走線
而家咁樣玩 ...

我同意富蝶經南運路運頭塘走係全日最理想走線,但而家經太和外圍其實唔一定更慢,甚至上繁有機會更快

當然,太和尾站加白石角走線,個人認為係比較適合用來做青沙,如果有得開既話

另外,似乎運吉唔想再擺新線尤其是全日線落觀塘道,所以搞到成堆東九龍新線都要掟入偉業街。當然呢個唔係解決問題、滿足地區需要既方法;真係要限觀塘道流量既話,其實有一堆現成路線值得考慮搬走,包括掟入偉業街甚至縮短唔做觀塘,換取其他更應該有全日觀塘線既地區擺線入去

fb.com/scientisthk2usa/