hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屎水巴士怒炒 84 人 去年入職實習生全被炒 ...
開啟左側

[報刊新聞] 屎水巴士怒炒 84 人 去年入職實習生全被炒

kay 發表於 2021-2-27 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層

後勤炒人,照計係cut位,實習生做完實習,隨時無位攝,到時仲尷尬,不過善巴逆市請司機,又話審視過晒公司狀況,依家寄望出年份路線計劃,可以交到功課,當然如果A車客量恢復到,港島蝕少少錢其實無問題
932gz6061 發表於 2021-2-27 09:53 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-2-27 09:46
調景嶺冇客點解796C仲未死?
而且好多人話改尚德尾站之後客量其實係跌咗
...

海皮本身就唔太多人上車,796C係靠將南兩個地鐵站救命

但我都諗唔明點解796C唔停正尚德,但796P要咁做夾硬黎搶客其實唔太好

"改尚德尾站之後客量其實係跌咗" 呢個我唔肯定

當然尚德富康變左大客倉個陣可能代表冇左將南某d客仔

但冇人講得埋個埋客仔有幾多,但經驗上尚德加富康係穩陣

BTW 796P一班特車都冇落尖東係真心唔要錢行為黎。

932gz6061 發表於 2021-2-27 09:56 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-2-27 09:49
咁運吉批20A 22M咁改又係由得佢死?
好多新區明明可以揾舊區線拉過去都要格硬招標又係由得佢死?
淨係識 ...

20A 22M 佢又有多車(南區出黎)咁咪試下佢,屎水冇咩損失

"好多新區明明可以揾舊區線拉過去都要格硬招標又係由得佢死?"

兩睇啦,33 都係冇招,將乜線個d佢又真係有地頭

好簡單,佢專營權嘅地方好多短期內都唔會再有人口發展,除左爭人飯食基本上係唔駛做生意

黎緊54區都唔中幾條就真係收皮啦。
932gz6061 發表於 2021-2-27 09:59 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2021-2-27 09:45
咁宜家港島嘅巴士服務可以點解決先?唔通叫九巴做埋啊?

代某版友回答,九巴做得好好,九巴好識做生意

之後你會係南區見到一條怪物係由95C 91A 98 595 94A 合出黎,由置富開10分鐘一班去海怡,停晒華富香港仔利東,之後發現吉車遊街,比人斬到落20

某版友會出黎講,唉,又唔夠AMS爭
然後又會多一條怪物係海怡開停晒利東黃竹坑去中交,本身開20,之後又吉車遊街,比人斬到落30

某版友會出黎講,唉,南區真係好難做,九巴比到30分鐘一班算係咁

差唔多係咁。

tunghang 發表於 2021-2-27 10:01 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2021-2-27 09:42
797就係2揀1揀中條極差,但我唔認為呢個係新記主動揀嘅,當然佢死都開15分係好大問題

20唔落得旺角係有持 ...

城巴而家一樣行得旺角
啟德唔係完全無得做,但下下開線同對家撞到應一應

932gz6061 發表於 2021-2-27 10:03 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2021-2-27 10:01
城巴而家一樣行得旺角

城巴邊條獨市行得旺角,除左E線同N20?

啟德開咩線先唔同對家撞,我都好好奇,係咪要開去新界東先得
0q9w8e 發表於 2021-2-27 10:05 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2021-2-27 10:01
城巴而家一樣行得旺角

咪係
20A有深長荔唔去走去落尖沙咀
22M有樂富 石硤尾 何文田(地鐵站位唔太方便)唔去
偏要去有屯馬線既土瓜灣
你就知佢淨係識爭飯食
唔會去諗有啲咩人地冇做過
932gz6061 發表於 2021-2-27 10:10 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-2-27 10:05
咪係
20A有深長荔唔去走去落尖沙咀
22M有樂富 石硤尾 何文田(地鐵站位唔太方便)唔去

深長荔就完全撞796C

22M的話真係上何文田好好多,新柳街真係有d...

22就應該大坑東之類
tunghang 發表於 2021-2-27 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2021-2-27 10:03
城巴邊條獨市行得旺角,除左E線同N20?

啟德開咩線先唔同對家撞,我都好好奇,係咪要開去新界東先得

今年條20A入到旺角啦
之前大把人講703啦,797拉過去又得
有承啟道又唔識用,其實今年條X6C由新城開都得
kay 發表於 2021-2-27 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層

又咁講,九龍九巴唔重視既地方,其實需求唔大,22有辦你睇,郵輪碼頭,九龍塘非繁唔掂,善巴係九龍角色,可能係類似ams,搶對家客,ams都係搶善巴客先揾多錢,九巴比人搶少少客影響都未必大,運吉保住九巴比唔少長途貴價車,善巴係九龍都係得短途線