hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴40P做全日的問題
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴40P做全日的問題

S3BL100 發表於 2021-3-1 00:51 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-2-28 20:27
喺呢度,拎走40做荃深、深觀特快算係最少人有強烈意見
反正而家有哂33B、40P,當年40改行龍呈個理由都唔 ...

我隔離都講過,六幹仲有五年就通車,而家就想將 40 拉返落下路,其實係有少少短視

同埋而家 40 非繁客量仲好過 38,38 客量的確因為 290 系等因素而下跌,拉埋 38 重組既需要似乎更大

fb.com/scientisthk2usa/
GZ4031 發表於 2021-3-1 00:57 | 顯示全部樓層
38 其實真係趺左好多客
葵興既客吸哂去車海290系, 落觀塘都唔少會考慮40
葵芳半身做得單邊, 唔少人都會選40, 因為38隨時仲慢左
葵盛人口老化, 上葵唔夠42C 密
前邊一有42C, 架38 夠膽得3 4成人上跑道

長遠黎講其實如果40P 全日左, 我擔心38 直頭會陰乾... 上葵既客繼續趺
所以一定要重組.. 唔係隨時成個葵涌都輸走條38
Ricky403 發表於 2021-3-1 01:49 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2021-3-1 00:57
38 其實真係趺左好多客
葵興既客吸哂去車海290系, 落觀塘都唔少會考慮40
葵芳半身做得單邊, 唔少人都會選40 ...

葵盛好難搵其他線兜上去,38我認為唔會大搞
上路本身和宜合道去程係38/42C站位近過方便過40P站位,回程38/42C仲有大連排

40而家都仲係疏過38,等邊日40做到同38一樣班次再諗啦
290系搶咗唔少客就真,38/42C原先秀順將班轉車客都無咗大部分
dennis28a 發表於 2021-3-1 02:01 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-3-1 01:49
上路本身和宜合道去程係38/42C站位近過方便過40P站位,回程38 ...

疫情前 40 下繁會有加班車,而 38 反轉因為回唔切車兼收車,下繁曾經有段時間 40 仲密過 38。
惡意回復是不道德的行為。
GW4866 發表於 2021-3-1 05:58 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-2-28 17:41
可以提早40P的觀塘頭班車時間,同埋在返工時間改行全段和宜合道。

呢樣我都提出過好多次
早繁應另設走線

直行和宜合道後直落荃灣
根本咁早唔會有咩人去屋邨地方
打開門,行出去,去遠啲!
Ricky403 發表於 2021-3-1 06:05 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-3-1 02:01
疫情前 40 下繁會有加班車,而 38 反轉因為回唔切車兼收車,下繁曾經有段時間 40 仲密過 38。
...

38下繁甩極都有平均10分班
40+40A都係麗城1750-1817嗰半個鐘特別密,前後已經開番12-15分班,再早係1650-1726有時開9分班,拉上補下,成個下繁睇,40又未到密過38嘅地步

而且上繁西行係倒番轉,聽講38坐得滿落觀塘道,觀塘道返上路要靠42C幫手清客
而40+40A呢八年黎只係加咗一次班,好似平行時空咁

況且,非繁38都仲係密過40
尤其是假日,40已經係第七年開緊20分班,38減完班都有12-15分班
星期六都係繼續唔湯唔水咁開16分班,38日間10-12分班
ETA38啲班次都頗密
至於40,星期六假日擺得資源開33B同40P,都幾難再加班了
GW4866 發表於 2021-3-1 06:14 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-3-1 01:49
上路本身和宜合道去程係38/42C站位近過方便過40P站位,回程38 ...

個人認為38最終只會企咗係到,只有減班出路
最多話回程飛起葵芳同繞經葵涌邨
反而整咗條40A出黎唔知想點,荃灣果邊開埋33B唔見得40會再有動作搞同40A拆線全日分家
可以做既只係將40既長荔街特班推哂落40A做

結果就真係小修小補就收檔
打開門,行出去,去遠啲!
Ricky403 發表於 2021-3-1 06:28 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-3-1 00:51
我隔離都講過,六幹仲有五年就通車,而家就想將 40 拉返落下路,其實係有少少短視

同埋而家 40 非繁客量 ...

我又咁睇,暫時提議掟上六幹行嘅都係九商車
始終六幹出入口喺機隧附近,觀塘道車掟過去行係唔順路

33有機會改行六幹,但開得33B,環宇實要求33B開埋平日全日補位,我唔清楚九巴肯唔肯
40如果繼續焗經葵芳美孚行龍呈,其實都係同33B/38/42C/290系爭客,淨係飛美孚實際又唔快得幾多,仲同38/42C/290系打得再勁啲...
反而33/33B假如開得密,就好難拉落葵芳放走40,40縮短33/33B拉入麗城,又唔太符合地區需要

甚或呢個亂局真係太亂,九巴都無乜心機搞,都係見步行步,頭痛醫頭,腳痛醫腳,客少就開30分班,荃葵東九呢個市場六七架唔算好多啫
S3BL100 發表於 2021-3-1 06:39 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-3-1 06:05
38下繁甩極都有平均10分班
40+40A都係麗城1750-1817嗰半個鐘特別密,前後已經開番12-15分班,再早係1650- ...

上繁西行的確係 38 好過 40,完全係拜藍田山所賜

但非繁現況係 38 密過 40 唔代表 38 好客過 40,點解而家 38 非繁開得仲密過 40 的確係幾奇怪

fb.com/scientisthk2usa/
Ricky403 發表於 2021-3-1 06:42 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2021-3-1 06:14
個人認為38最終只會企咗係到,只有減班出路
最多話回程飛起葵芳同繞經葵涌邨
反而整咗條40A出黎唔知想點,荃 ...

38回程飛起葵芳,唔知會唔會雪上加霜
呢一方面睇,33/33B/40A其實改少少可以瓜分40,爭在九巴有冇心咁做
不過西約唔知會想要出九龍東定油尖旺快啲,麗港可能要拉40P過去補番荃灣直車

九巴同運署可能見荃灣有兩條鐵直達九龍西,都想喺荃灣同中葵投放多啲資源落九龍東,少啲資源落九龍西
咁樣諗,荃葵九龍東加到車,會有唔少重組空間
九龍西未來格局就會係234X由美孚碌到尖沙咀主幹,順手升級沿路九龍流水客,30X由美孚碌到黃埔,負責執雞同做「麻煩位」,無得點再改